De AEX-index in Amsterdam koerste woensdag tegen het einde van de ochtend in de plus, waarmee de graadmeter het openingsverlies wegpoetste. Elders in Europa gold voor de meeste graadmeters een soortgelijk scenario.

De AEX stond rond 11.40 uur 0,2 procent hoger op 453,14 punten. De MidKap noteerde 0,5 procent in de plus op 651,32 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs wonnen 0,3 en 0,5 procent. De beurs in Londen verloor 0,2 procent.

ING was bij de hoofdfondsen in Amsterdam de sterkste stijger met een winst van 1,8 procent. Ook verzekeraar NN deed het met een winst van 1,6 procent goed. Staalconcern ArcelorMittal sloot in de AEX de rij met een verlies van 0,5 procent.

Solide resultaten ASR

ASR, dat voorbeurs de cijfers presenteerde, zag zijn beurswaarde bijna 1 procent stijgen. De verzekeraar wist zijn operationele winst afgelopen halfjaar op te voeren, ondanks stevige claims vanwege de hagelstormen die het zuiden van Nederland in juni troffen. Ook versterkte ASR zijn kapitaalbuffers. Kenners spraken van solide resultaten.

In de MidKap verloor chemicaliëndistributeur IMCD 0,4 procent, na een adviesverlaging door analisten van Kepler Cheuvreux. Het aandeel wordt vanaf 19 september opgenomen in de Stoxx Europe 600 Index, zo werd dinsdagavond bekendgemaakt.

Bij de kleinere fondsen zag Van Lanschot zijn beurswaarde 0,9 procent stijgen. De bank wist zijn winst in de eerste jaarhelft praktisch gelijk aan een jaar eerder te houden. Wel groeide het beheerd vermogen van de bank.

Europese beurzen

In Londen verloor Glencore ruim 5 procent aan beurswaarde. De grondstoffenhandelaar zag afgelopen halfjaar twee derde van zijn winst verdampen door dalende prijzen. WPP, 's werelds grootste reclamebureau, won 6 procent na de publicatie van zijn halfjaarcijfers. Daarbij gaf WPP aan dat het volop profiteert van de waardedaling van het Britse pond.

Verder vielen de winsten van bankaandelen op. Zo behoorden Commerzbank en Deutsche Bank met plussen van circa 3 procent in Frankfurt tot de sterkste stijgers. In Parijs gold hetzelfde voor BNP Paribas (plus 2,5 procent) en Société Générale (plus 2,8 procent).

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,7 procent naar 47,30 dollar. Brent werd 1,1 procent goedkoper bij 49,40 dollar per vat. De euro werd voor 1,1280 dollar verhandeld, tegen 1,1315 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl