• De AEX-index is 1,6 procent hoger gesloten , terwijl er aanvankelijk stevige minnen op de borden stonden
  • Beleggers werden aangestoken door het enthousiasme op Wall Street voor het Amerikaanse steunpakket van 2 biljoen dollar dat is goedgekeurd door de Senaat
  • ABN Amro verloor wel bijna vier procent, omdat de bank een eenmalig verlies van 183 miljoen euro heeft moeten nemen door een grote klant die in de financiële problemen is gekomen

De aandelenbeurs in Amsterdam is met winst de handel uitgegaan, na eerder op de dag nog flink in de min te hebben gestaan. Beleggers trokken zich op aan de forse winsten op Wall Street, waar optimisme over het aanstaande steunpakket van 2 biljoen dollar de aandelenkoersen stuwt. Ook elders in Europa bogen de beurzen hun aanvankelijke verliezen om in winst.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 1,6 procent hoger op 482,99 punten. De MidKap won 2,5 procent tot 668,03 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tot 2,5 procent. De beurs in Milaan eindigde 0,7 procent hoger.

In de Verenigde Staten hopen beleggers dat het gigantische steunpakket dat door het Congres moet worden geloodst de economische klap van het nieuwe coronavirus zal beperken. Op de aandelenbeurzen in New York waren tussentijds winsten tot ruim 5 procent te zien.

Tegelijkertijd verwerkten de financiële markten nieuwe prognoses over de wereldwijde krimp als gevolg van de virusuitbraak. De Wereldhandelsorganisatie (WTO) verwacht dat de coronapandemie wereldwijd voor een grotere economische neergang en meer baanverliezen zorgt dan de financiële crisis van 2008. Kredietbeoordelaars S&P Global en Moody’s voorzien een krimp in de eurozone van zeker 2 procent.

In de AEX verloor ABN Amro 3,7 procent. De bank neemt een eenmalig verlies van ongeveer 183 miljoen euro doordat een klant bij zijn clearingsbank in de VS in de problemen is gekomen door de recente grote schommelingen op de financiële markten.

In de MidKap won Arcadis 2,7 procent. Het advies- en ingenieursbureau keert geen dividend uit en schort de inkoop van eigen aandelen op. Bouwer Heijmans en fietsenfabrikant Accell betalen ook geen dividend uit en zakten respectievelijk 3,2 en 3,6 procent bij de kleinere bedrijven.

Wall Street

De Dow-Jonesindex eindigde 6,4 procent de plus op 22.552,17 punten. De S&P 500 klom 6,2 procent tot 2630,07 punten, waarmee de breed samengestelde graadmeter voor het eerst sinds februari drie dagen op rij is gestegen. Technologiebeurs Nasdaq won 5,6 procent tot 7797,54 punten.

Lees ook op Business Insider

Een kleine 3,3 miljoen Amerikanen klopten bij de overheid aan voor een uitkering, haast elf keer zo veel als een week eerder. Toch heerste op de handelsvloeren vooral optimisme over de effecten van het noodsteunpakket dat door het Congres wordt geloodst. Daar komt bovenop dat de Federal Reserve volgens centralebankpresident Jerome Powell nog genoeg slagkracht heeft om de economie te ondersteunen tijdens de pandemie.

Die geruststellende woorden zorgden voor winsten bij grote Amerikaanse banken. Citigroup, Morgan Stanley, Wells Fargo en Goldman Sachs wonnen tot 9,9 procent.

Boeing werd bijna 14 procent meer waard. De vliegtuigbouwer en zijn toeleveranciers zijn naar verluidt dichter bij een akkoord over steun van de federale overheid ter waarde van 60 miljard dollar.

LEES OOK: 3,3 miljoen Amerikanen vragen uitkering aan door coronacrisis – Het record van 1982 is daarmee ruimschoots verbroken