De Amsterdamse AEX-index is vrijdag lager geopend in navolging van koersdalingen op Wall Street en op Aziatische beurzen.

Beleggers zijn al ruim een week beducht voor oplopende rentes op obligatiemarkten.

Stijgende rentes maken de financiering van groei voor bedrijven in principe duurder en zijn in principe negatief voor de waardering van aandelen.

De Amsterdamse beurs is vrijdag lager geopend, in navolging van de daling van aandelenbeurzen in de VS en Azië. De AEX-index stond kort na de opening 1,3 procent lager op 655,90 punten.

Beleggers zijn al ruim een week beducht voor oplopende rentes op obligatiemarkten. Daar zijn de marktrentes van staatsobligaties in de VS en elders gestegen. Dit heeft te maken met de vrees voor hogere inflatie.

Lees ook: Gaat het top met de AEX… of is de top gezet? Dit zijn de belangrijke piketpaaltjes

Stijgende rentes maken de financiering van groei voor bedrijven in principe duurder en zijn in principe negatief voor de waardering van aandelen. Doordat koersen de afgelopen maanden flink zijn opgelopen, zijn aandelen relatief hoog geprijsd in verhouding tot de winstgevendheid van bedrijven.

Lees ook op Business Insider

Deze week hebben centrale bankiers in de VS sussende woorden gesproken over het risico van meer inflatie, maar financiële markten zijn daar nog niet gerust op.

Techaandelen dalen hard op Wall Street

De beurzen op Wall Street zijn donderdag opnieuw hard onderuit gegaan. Met name techaandelen en andere bedrijven die het tijdens de coronacrisis goed deden, gingen in de uitverkoop. In plaats daarvan waren bedrijven in trek die kunnen profiteren van de heropening na de coronacrisis.

Techbeurs Nasdaq kreeg door uitverkoop van bedrijven als Apple (min 3,5 procent), Amazon (min 3,2 procent) en Microsoft (min 2,4 procent) een stevige tik.

De daling van 3,5 procent voor die graadmeter was de grootste sinds oktober. De Nasdaq kwam uit op een stand van 13.119,43 punten.

Ook de Dow-Jonesindex daalde, met 1,8 procent tot 31.402 punten. De breed samengestelde S&P 500 ging 2,5 procent omlaag tot 3829,33 punten.

De Japanse aandelenbeurs ging vrijdag hard onderuit. Vooral de technologiebedrijven werden van de hand gedaan in navolging van de verkoopgolf op Wall Street.

De toonaangevende Nikkei in Tokio ging 4 procent lager het weekeinde in op 28.966,01 punten en leed daarmee het grootste koersverlies sinds juli vorig jaar. De Japanse hoofdindex daalde in de afgelopen grillige beursweek 3,5 procent.

LEES OOK: Zoveel dividend keren AEX-bedrijven uit voor coronajaar 2020: het dikste rendement krijg je bij ASR, NN en Randstad