• Aandelenbeurzen op Wall Street kenden woensdag een zeer slechte dag met verliezen van 4 procent voor de brede S&P 500-index.
  • Donderdag noteerde de AEX-index in Amsterdam ook fors lager, met een verlies van 3 procent.
  • De beurs bevindt zich nog altijd in een neergaande fase vanwege zorgen over de hoge inflatie en mogelijk een economische recessie.
  • Lees ook: Beurs probeert te herstellen: waarom het gevaar nog niet is geweken

In Amsterdam is de AEX-index donderdag ruim 3 procent gedaald tot 671 punten, nadat er op woensdag zware verliezen werden geleden op de aandelenmarkten in de Verenigde Staten.

De Amerikaanse beurzen kenden woensdag de slechtste beursdag sinds 2020. Zwaar tegenvallende resultaten bij Amerikaanse winkelketens Target en Walmart wakkerden de vrees aan dat de hoge inflatie de winstgevendheid van veel bedrijven onder druk zet.

De kans dat Rusland binnenkort zijn schulden niet meer kan betalen is ook een stuk groter geworden na een aankondiging van het Witte Huis. Minister van Financiën Janet Yellen zei dat Amerikanen volgende week waarschijnlijk geen geld meer mogen ontvangen op Russische staatsobligaties. Dan kan Rusland delen van zijn staatsschuld niet afbetalen en komt wanbetaling dichtbij.

De Dow-Jonesindex eindigde 3,6 procent lager op 31.490,07 punten. De brede S&P zakte 4 procent tot 3923,68 punten en de Nasdaq verloor 4,7 procent tot 11.418,16 punten.

Lees ook: Een bekende zwartkijker onder de beursanalisten ziet een daling van de beurs vanaf het piekniveau begin dit jaar met 40% – en dat kan vrij snel gebeuren

Het aandeel Tesla zakte woensdag bijna 7 procent. De fabrikant van elektrische auto's verdwijnt uit een versie van de S&P 500 die ook rekening houdt met duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Samenstellers van de index zijn bezorgd over werkomstandigheden bij het bedrijf en enkele ongelukken met Tesla's die worden gelinkt aan de autopilotfunctie.

Verlies voor Unilever, Ahold Delhaize en Heineken

Op het Damrak kregen bedrijven in de retailsector donderdag rake klappen. Levensmiddelenconcern Unilever, bierbrouwer Heineken en supermarktbedrijf Ahold Delhaize leverden tot 5 procent in.

Ook Unibail-Rodamco-Westfield, eigenaar van onder meer het winkelcentrum Mall of the Netherlands in Leidschendam, moest het ontgelden en was met een koersverlies van bijna 8 procent de grootste daler in de AEX.

De belangrijkste aandelenmarkten in Azië verloren donderdag terrein. Tokio sloot de Nikkei 1,9 procent in de min en de Hang Seng-index in Hongkong raakte tussentijds 2,7 procent kwijt.

De euro was 1,0488 dollar waard, tegen 1,0509 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,4 procent meer op 110,02 dollar. Brentolie werd 0,9 procent duurder op 110,09 dollar per vat.

De cryptomarkt vertoonde donderdag relatief weinig beweging. De bitcoin noteerde op dagbasis 1,9 procent lager op 29.239 dollar en ether, de nummer twee op de cryptomarkt, noteerde een verlies van 3,5 procent op 1.958 dollar.

LEES OOK: Stijgende rentes, dalende koersen: is het handig om nu te beleggen in obligaties?