De Amsterdamse AEX-index is woensdag neutraal geopend na een reeks van verliesdagen.

Beleggers maken zich zorgen over oplopende inflatie en stijgende rentes.

Vooralsnog is de correctie op aandelenmarkten beperkt.

De Amsterdamse AEX-index is woensdag neutraal geopend en noteerde kort na de opening op 663,75 punten. Dit na een reeks van verliesdagen die volgde op het bereiken van een piekniveau van 688 punten op 17 februari.

De markten blijven in de greep van de zorgen over de oplopende rentes op de obligatiemarkten en de vrees dat het economische herstel zal leiden tot een sterke inflatie. Beide factoren maken aandelen minder aantrekkelijk.

Vooral technologie-aandelen, die sinds het beursherstel van maart 2020 sterk in trek zijn geweest, worden de afgelopen dagen in de verkoop gedaan. De waardering van deze aandelen is sterk opgelopen en op het moment dat rentestanden oplopen, wordt het financieren van sterk op groei gerichte bedrijven duurder.

Dinsdag was betalingsdienstverlener Adyen de grootste daler in de AEX, met een verlies van 8 procent. Volgens persbureau Bloomberg wil een niet nader genoemde vroege investeerder in het betaalbedrijf 450.000 aandelen verkopen, ofwel zo’n 1,5 procent van het uitstaande aandelenkapitaal.

Wat de AEX betreft gaven beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem afgelopen week op Business Insider aan dat het nog te vroeg is om bij de huidige correctie van een langetermijn ommekeer te spreken. "Bij koersen die boven 660 punten blijven is het niets dan wat stoom afblazen geweest voor de AEX. Pas onder de 660 punten verliezen we momentum, en pas onder 630 is er een eerste lagere bodem sinds tijden, wat de trendmatigheid in gevaar brengt."

Lees ook: Gaat het top met de AEX… of is de top gezet? Dit zijn de belangrijke piketpaaltjes

Sussende woorden van Fed-baas helpen Wall Street

De Amerikaanse centralebankpresident Jerome Powell trachtte dinsdag de zorgen over de rente en inflatie weg te nemen. Powell liet tijdens een hoorzitting voor het Congres weten geen extreem hoge of langdurige inflatie te vrezen als gevolg van de miljarden die de Fed in de economie pompt. De centrale bankier ziet dan ook geen reden om het stimuleringsbeleid, dat voor erg lage rentes zorgt, te temperen.

De Dow-Jonesindex eindigde dinsdag uiteindelijk 0,1 procent hoger op 31.537,35 punten. De breder samengestelde S&P 500 won ook 0,1 procent tot 3881,37 punten. Techbeurs Nasdaq werkte een groot deel van eerdere verliezen weg en sloot 0,5 procent lager op 13.465,20 punten.

Intussen is de bitcoin is weer gestegen tot boven de 50.000 dollar, na de flinke waardedaling van de cryptomunt de afgelopen dagen.

De koers van de cryptomunt kreeg een zetje door berichten dat betalingsbedrijf Square van Twitter-topman Jack Dorsey voor 170 miljoen dollar aan bitcoins heeft gekocht. Ook positieve opmerkingen van een grote investeerder over de bitcoin zorgden voor een beter sentiment rond 's werelds bekendste digitale munt.

Afgelopen weekend tikte de bitcoin nog een recordniveau van meer dan 58.000 dollar aan, maar daarna ging de koers hard omlaag tot circa 47.000 dollar. Dat had mede te maken met een tweet van Tesla-topman Elon Musk op zondag, waarin hij schreef dat de koers van de bitcoin en cryptomunt ethereum "hoog lijken."

LEES OOK: Koersval van Tesla met 20% doorbreekt historische rally – het aandeel is nu ‘in hoge mate verbonden’ aan lot van bitcoin