De AEX-index in Amsterdam is woensdag met winst gesloten. Ook elders in Europa prijkten duidelijke plussen. Financiële fondsen kregen een duwtje in de rug door afnemende zorgen rond Deutsche Bank.

Verder hielden Europese beleggers met een schuin oog de gesprekken van olieproducenten in Algerije in de gaten.

De AEX-index eindigde uiteindelijk 0,5 procent hoger op 450,27 punten. De MidKap steeg 0,8 procent tot 652,83 punten. In Londen, Frankfurt en Parijs werden winsten tot 0,8 procent geboekt.

In de AEX waren NN Group en ArcelorMittal de sterkste stijgers met winsten van 2,1 procent. De grootste daler bij de hoofdfondsen was biotechnoloog Galapagos (min 4,4 procent).

Deutsche Bank wint

In Frankfurt won Deutsche Bank 2 procent. De grootste bank van Duitsland verkoopt voor circa 1,1 miljard euro zijn Britse verzekeringstak, waardoor de kapitaalpositie wordt versterkt. Zorgen over de kapitaalpositie van Deutsche Bank leidden afgelopen tijd tot stevige verliezen voor het aandeel. Verder zou de Duitse overheid aan een plan werken om de bank te hulp te schieten mocht dat nodig zijn.

In het kielzog van Deutsche Bank steeg Commerzbank 1,3 procent, terwijl in Parijs BNP Paribas en Société Générale tot 1,1 procent klommen.

In de MidKap was TomTom de sterkste stijger met een winst van 5 procent. De navigatiedienstverlener gaat samen met het Amerikaanse bedrijf Nvidia werken aan een slimme clouddienst voor zelfrijdende auto's.

In Londen sprong UK Mail meer dan 43 procent omhoog. Het Britse postbedrijf wordt overgenomen door Deutsche Post. PostNL won 1,5 procent in de MidKap door overnamespeculaties.

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa won 0,8 procent in Frankfurt. Het concern lijft de Belgische branchegenoot Brussels Airlines geheel in. Verder maakte de Brits-Spaanse luchtvaartgroep IAG bekend nauwer te gaan samenwerken met zijn Arabische branchegenoot en grootaandeelhouder Qatar Airways. Het aandeel IAG won in Londen 1,1 procent.

Grote olieproducenten zoals Saudi-Arabië, Iran en Rusland houden woensdag informeel overleg in Algiers over de productie. Er wordt niet verwacht dat een overeenkomst zal worden gesloten. Voor een vat Amerikaanse olie moest bij de slotbel met 44,72 dollar 0,1 procent meer worden betaald. Brent won 0,3 procent tot 46,10 dollar per vat.

De euro noteerde 1,1196 dollar, tegen 1,1250 dollar bij het Europese slot op dinsdag.