De AEX-index is maandag op de hoogste stand van dit jaar gesloten en heeft sinds mei 2001 niet meer zo hoog gestaan. De Amsterdamse beursgraadmeter ging, net als andere Europese beurzen, omhoog op hoop over een handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China. Postbedrijf PostNL werd in Amsterdam afgestraft na een tegenvallend handelsbericht.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot met een plus van 0,8 procent op 585,55 punten. Daarmee werd de slotstand van anderhalve week geleden gepasseerd en dus ook de hoogste stand in ruim achttien jaar tijd bereikt. Het absolute record van 701,56 punten tijdens het hoogtepunt van de dotcombubble van 4 september 2000 blijft nog wel ver buiten bereik.

De MidKap won 1 procent tot 883,44 punten. Parijs, Londen en Frankfurt klommen tot 1,4 procent.

Bedrijven die gevoelig zijn voor de handelsontwikkelingen waren in trek. Zo ging staalconcern ArcelorMittal aan kop in de AEX met een winst van 3,9 procent. Het bedrijf besloot bovendien de huur- en koopovereenkomst van het Italiaanse fabriek Ilva op te zeggen. Italië liet al weten de stap van het staalconcern niet te accepteren. Bij de middelgrote bedrijven wonnen metaalconcerns AMG en Aperam 8,3 en 1,5 procent.

Vopak (min 3,7 procent) was de grootste daler bij de hoofdfondsen. Het tankopslagbedrijf hield zijn kwartaalomzet op peil, maar zag de bezettingsgraad dalen. In de MidKap stond PostNL onderaan met een min van 4,5 procent. De overname van rivaal Sandd drukte duidelijk op de resultaten van de postbezorger. PostNL liet tevens weten zijn posttarieven volgend jaar te verhogen.

Detacheerder DPA profiteerde van de krapte op de arbeidsmarkt en werd 2,6 procent hoger gezet. Biotechnoloog Vivoryon Therapeutics won 6,6 procent na een koopadvies van NIBC.

Automakers zaten in de lift nadat de Amerikaanse minister van Handel Wilbur Ross zei dat Amerikaanse invoertarieven op Europese en Japanse auto's mogelijk niet doorgaan. In Frankfurt stegen Volkswagen, BMW en Daimler tot 2,9 procent. In Parijs kregen PSA en Renault er tot 3,4 procent bij. In Dublin werden de resultaten van budgetmaatschappij Ryanair beloond met een koerswinst van 8,5 procent.

De euro was 1,1141 dollar waard, tegen 1,1169 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,8 procent duurder op 57,21 dollar. Brentolie klom 1,5 procent in prijs tot 62,61 dollar.