Betalingsdienstverlener Adyen heeft de prijs van zijn beursgang vastgesteld op 240 euro per aandeel. Dat is aan de bovenkant van de voorgestelde bandbreedte.

Adyen had eerder zijn aandelen aangeboden voor een indicatieve prijs tussen de 220 en 240 euro per stuk. De vastgestelde prijs per aandeel geeft Adyen een waardering van ruim 7 miljard euro.

Het betalingsbedrijf maakt woensdag zijn debuut op de Amsterdamse beurs. Het beurssymbool van het Amsterdamse betaalbedrijf op het Damrak wordt ADYEN.

Adyenf vormt voor internetbetalingen een belangrijke schakel tussen webshops aan de ene kant en banken en creditcardmaatschappijen anderzijds. In Nederland heeft Adyen klanten als Coolblue, maar het bedrijf groeit ook hard in de Verenigde Staten.

De beursgang is een bekroning voor het succes van een van de weinige fintechbedrijven van Nederlandse bodem met een mondiale uitstraling.

Uit het prospectus van Adyen dat afgelopen week werd gepubliceerd kwamen een aantal interessante feitjes naar voren.

Hoge waardering aandeel Adyen

Met de beursgang wisselt 12,7 procent van het aandelenkapitaal van eigenaar. Als de begeleidende banken hun overtoewijzingsoptie uitoefenen, dan worden met de emissie in totaal voor een een bedrag van 922 miljoen tot 947 miljoen euro aandelen verkocht door bestaande aandeelhouders.

Adyen wil maximaal 4,19 miljoen aandelen verkopen aan institutionele beleggers. Dat betekent dat particuliere beleggers niet kunnen inschrijven. Het idee is om bestaande aandeelhouders een verkoopmogelijkheid te geven, want het bedrijf heeft naar eigen zeggen voldoende eigen middelen voor investeringen.

Het bedrijf boekte in 2017 een nettowinst van 71,3 miljoen euro op een omzet van 218 miljoen euro. In het eerste kwartaal van dit jaar lag de nettowinst op 24 miljoen euro op een omzet van 74 miljoen euro.

Op basis van de winst over 2017 betalen beleggers 98 keer de winst voor het aandeel Adyen, bij een koers van 240 euro.

Belang Van der Does € 386 miljoen waard

Uit het prospectus blijkt dat CEO en medeoprichter Pieter van der Does op jaarbasis zo'n 482 duizend euro verdient, maar de echte waarde zit in zijn aandelenbelang. Van der Does bezit 1,61 miljoen aandelen Adyen en die zijn bij de uitgifteprijs van 240 euro zo'n 386 miljoen euro waard zijn.

Medeoprichter en Chief Technology Officer Arnout Schuijff heeft nog iets meer aandelen, te weten 2,16 miljoen, en die zijn bij een uitgifteprijs van 240 euro 518 miljoen euro waard.

Investeerders cashen met Adyen

In mei kondigde Adyen officieel aan de sprong naar de aandelenmarkt te maken. Geruchten over een beursgang van de onderneming deden al langer de ronde. Adyen heeft zijn hoofdkantoor in Amsterdam en daarnaast zijn er nog veertien kantoren in de Verenigde Staten, Azië, Latijns-Amerika en Europa. Daar werken in totaal 668 medewerkers.

Adyen regelt betalingen voor duizenden bedrijven, waaronder Facebook, Spotify, Uber en Netflix. In Nederland horen De Bijenkorf, Coolblue en Rituals tot de bekende klanten. Adyen wordt alom gezien als een van de meest veelbelovende technologiebedrijven van Europa.

Tot de investeerders in Adyen behoort onder meer het beleggingsbedrijf Iconiq Capital, waarin bekende namen uit de Amerikaanse technologiesector meedoen zoals Facebook-topman Mark Zuckerberg en topman Jack Dorsey van Twitter. Ook het Singaporese staatsinvesteringsfonds Temasek behoort tot de investeerders van Adyen.

Een van de meest in het oog springende beleggers is Mabel van Oranje, die een belang van 1,85 procent heeft in Adyen. Bij de beurskoers van 240 euro is dat belang liefst 131 miljoen euro waard.

LEES OOK Het turbulente leven van Mabel van Oranje: gangstermeisje, tragische prinses en nu fintech-investeerder die dik € 120 miljoen binnentikt

En: 5 dingen die je misschien niet weet over Pieter van der Does, de man die Adyen voor miljarden naar de beurs wil brengen