• Koopjesketen Action is ook in 2020 hard gegroeid.
  • Dit jaar wil Action in Europa in totaal 300 nieuwe vestigingen openen.
  • De waarde van Action bedraagt volgens eigenaar 3i per maart dit jaar 5,3 miljard euro.

Koopjesketen Action is ook in 2020 hard gegroeid en is volgens diens eigenaar, de Britse investeringsmaatschappij 3i, inmiddels zo’n 5,3 miljard euro waard.

Dat blijkt uit het jaarverslag van 3i, dat donderdag werd gepubliceerd.

In 2020 kwamen er in Europa 164 vestigingen bij voor Action, waardoor de discounter aan het einde van het jaar 1.716 winkels had.

De omzet kwam afgelopen jaar uit op 5,6 miljard euro bij een operationele winst vóór afschrijvingen en amortisatie van goodwill (ebitda) van 616 miljoen euro.

bron: 3i Group
bron: 3i Group

Voor dit jaar mikt Action op de opening van nog eens 300 nieuwe vestigingen, inclusief een aantal proefwinkels in Italië.

Vanwege de lockdowns in Europa waren januari en februari relatief rustig maanden, maar in maart draaide de koopjesketen weer een sterke maand.

Wat betreft de waardering van Action noemt 3i een waarde van 4,6 miljard pond per 31 maart dit jaar. Dat komt omgerekend neer op 5,3 miljard euro. Hiermee is de waarde van de van oorsprong Nederlandse keten met 1,2 miljard pond, ofwel 1,4 miljard euro, toegenomen in twaalf maanden tijd.

In de onderstaande tabel is te zien dat Action met afstand de grootste deelneming is in de investeringsportefeuille van 3i.

Bron: 3i Group
Bron: 3i Group

LEES OOK: Action blijkt een winnaar in de coronacrisis, ondanks lockdowns: superdividend van €1 miljard lonkt voor aandeelhouders