Daar kunnen HEMA en Blokker waarschijnlijk nog een puntje aan zuigen. De almaar groeiende prijsvechter Action blijkt ruim 10 miljard euro waard.

Dat valt op te maken uit de halfjaarcijfers van de Britse investeerder 3i, die een meerderheid van de aandelen Action in handen heeft.

De waarde van Action werd vorig jaar nog geraamd op 6,5 miljard euro. Het huidige prijskaartje is berekend op basis van een transactie, waarbij een derde van de aandelen van Action overging van het ene fonds naar het andere fonds.

Action begon in 1993 als kleine winkel in Enkhuizen, maar inmiddels is de koopjesketen uitgegroeid tot een groot retailbedrijf met vestigingen in zeven Europese landen. Liefst 71 procent van de vestigingen ligt buiten Nederland.

Action in omzet ruim drie keer zo groot als HEMA

Uit de afgelopen maart gepubliceerde jaarcijfers van Action blijkt dat de keten vorig jaar 230 nieuwe filialen heeft geopend. Per 31 december 2018 waren er in totaal 1.325 filialen had verspreid over West-Europa, waarvan de meesten opvallend genoeg in Frankrijk (424) en niet in thuisland Nederland (378):

Ook qua omzet is Action met zijn goedkope spullen HEMA al lang voorbij.  Action boekte afgelopen jaar een omzet van ruim 4,2 miljard euro, tegen 1,3 miljard euro voor HEMA. Action is inmiddels dus ruim drie keer zo groot als HEMA.

Action ziet ook nog volop groeimogelijkheden en zet onder meer vol in op Duitsland: “Het doel is om met Action in het hele land vertegenwoordigd te zijn”, zei algemeen directeur Steffen Rosenbauer van Action Deutschland eerder dit jaar op de website van het bedrijf. “Wij zijn ervan overtuigd dat Action perfect bij Duitsland past. Met ons productaanbod en onze ongeëvenaarde prijs-kwaliteitsverhouding voldoen we precies aan de smaak van de Duitse consument.”

Lees ook op Business Insider

LEES OOK: De derde bijzondere actie van Blokker-baas Witteveen in 3 maanden: hij brengt een Chinese koopjeswinkel naar Nederland en jaagt zo HEMA schrik aan