De Autoriteit Consument & Markt krijgt echte bevoegdheden om een duopolie op de telecommarkt tegen te gaan.

Eerder stak een rechter een stokje voor de pogingen van de autoriteit om de macht van KPN en VodafoneZiggo te beperken.

De Tweede Kamer stemde woensdag in met de regeling.

De extra bevoegdheden waar de Autoriteit Consument & Markt (ACM) om zat te springen zijn woensdag door de Tweede Kamer gekomen. Met de extra mogelijkheden kan de waakhond ingrijpen om een duopolie op de telecommarkt te voorkomen.

Met de huidige bevoegdheden kon de ACM niet genoeg uitrichten.

Nu kan de toezichthouder KPN en VodafoneZiggo verplichten om hun vaste netwerk open te stellen aan aanbieders die geen eigen netwerk hebben. Zonder de regeling voorzag de ACM problemen op het gebied van concurrentie.

ACM stond tandeloos aan de zijlijn

Eerder besloot een rechter dat KPN en VodafoneZiggo niet verplicht waren om concurrenten toe te staan hun netwerken te gebruiken. Daarmee was de ACM tandeloos. De toezichthouder juicht de nieuwe wetgeving toe.

De ACM is bang dat de twee grote spelers in Nederland zo machtig zijn dat ze andere aanbieders van de markt kunnen weren en zo hogere prijzen kunnen hanteren.

“Door de dominante positie van KPN en VodafoneZiggo op de markt voor vaste telecomnetwerken is er zonder regulering onvoldoende concurrentie”, verklaarde ACM-bestuurslid Henk Don eerder. De rechter besliste echter dat zulke regulering nog niet binnen de wet viel, dus was het aan de regering om met nieuwe wetgeving te komen.

Lees ook over de telecomsector: