Uit de school klappen is niet chique, maar soms loont het wel. Een bedrijf dat een kartel bij de Autoriteit Consument en Markt aanmeldt, krijgt straks zelf geen boete meer.

Het is voor bedrijven en personen straks een stuk aantrekkelijker om een kartel te melden bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De toezichthouder heeft hiertoe de regels aangepast.

Degene die een kartel als eerste meldt en aan bepaalde voorwaarden voldoet, krijgt voortaan geen boete meer, ook niet als ACM het kartel al op het spoor is. Bedrijven die verboden afspraken maken over de prijs of verdeling van de markt, kunnen zo hoge boetes ontlopen.

korting op de boete

Is het kartel al gemeld, dan kunnen partijen die uit eigen beweging bij de concurrentiewaakhond aankloppen nog aanspraak maken op boeteverlaging.

ACM ontvangt regelmatig clementieverzoeken. Ongeveer de helft van de kartels die worden beboet, is door een van de deelnemers gemeld. De rest van de kartels komt aan het licht door eigen opsporing en tips aan de waakhond. ACM zegt voortdurend tips en signalen over kartels te ontvangen van burgers, bedrijven en overheden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl