Oud-president Bill Clinton van de Verenigde Staten verdiende een fortuin met de betaalde toespraken die hij hield na zijn presidentschap. In 2011 droeg de Nederlandse verzekeraar Achmea daar een steentje aan bij met een vergoeding van omgerekend ongeveer 440 duizend euro, aldus The Washington Post.

De Amerikaanse krant bracht in kaart hoeveel Bill Clinton verdiende met speeches na zijn presidentschap. Tussen 2001 en begin 2013 gaf Clinton 542 speeches over de hele wereld. Dat leverde volgens The Washington Post een totaalbedrag op van 104,9 miljoen dollar, ofwel: ruim 77 miljoen euro.

In mei 2011 reisde Clinton naar het Friese dorp Achlum, waar verzekeraar Achmea de Conventie van Achlum organiseerde over de toekomst van Nederland. Voor zijn toespraak kreeg Clinton 600 duizend dollar, aldus The Washington Post.

De woordvoerder van Achmea wilde, bij navraag door de Volkskrant, geen commentaar geven op het honorarium van Clinton.

Clinton verdient fors met speeches

Uit de inventarisatie van The Washington Post blijkt dat zes ton ook voor Clinton tot de hogere vergoedingen behoort.

De voormalige Amerikaanse president kreeg tussen 2001 en 2011 slechts drie keer een hoger bedrag dan 600 duizend dollar. Het hoogste genoteerde bedrag is 750 duizend dollar voor een speech in Hongkong betaald door het Zweedse technologiebedrijf Ericcson.

Het is in de Verenigde Staten overigens niet ongebruikelijk dat voormalige publieke ambstdragers, flink bijverdienen op basis van hun reputatie.

Lees ook op Business Insider

Cashen na publieke functie

De salarissen voor publieke topfuncties, zoals het voorzitterschap van de Amerikaanse centrale bank, liggen bijvoorbeeld niet bijzonder hoog. Zo krijgt de huidige voorzitter van de Fed, Janet Yellen, omgerekend een jaarloon van 147 duizend euro, terwijl haar Europese tegenhanger Mario Draghi ruim het dubbele verdient.

Maar Yellen hoeft niet te treuren. Haar voorganger, Ben Bernanke, heeft zich inmiddels ook op het lezingencircuit geworpen. Bernanke kreeg voor een lezing van 40 minuten in Abu Dhabi afgelopen maart 250 duizend dollar.

Lees ook

Draghi verdient veel meer dan Fed-voorzitter Janet Yellen

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl