De opvolging van Gerrit Zalm als hoogste baas bij ABN Amro begint een sterk soapachtig karakter te krijgen.

Afgelopen weekend bracht NRC Handelsblad naar buiten dat er onenigheid zou zijn tussen de bestuurstop van ABN Amro en de Nederlandse staat. Laatstgenoemde is met 77 procent van de aandelen nog altijd de belangrijkste aandeelhouder van de in 2008 genationaliseerde bank.

Echte bankier of niet

De bestuurstop van ABN Amro zou op zoek zijn naar een echte bankier, die ABN Amro na de moeizame jaren onder het staatsjuk weer internationaal kan laten groeien.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zou op de lijn staan dat er juist geen typische bankier aan de top moet staan, maar iemand met een goede politieke antenne en gevoel voor het netelige maatschappelijke imago van banken.

Opvolging Gerrit Zalm bij ABN Amro

Uit de berichtgeving van Het Financieele Dagblad blijkt dat er nog meer zou spelen bij de keuze van een opvolger van Gerrit Zalm. Eerder deze week repte de krant van speculatie dat president-commissaris Olga Zoutendijk, die dus mede gaat over de keuze van de opvolger van Zalm, zelf een oogje zou hebben op de hoogste bestuurspost bij de bank.

Zoutendijk voelde zich donderdag genoodzaakt dit gerucht te ontkennen, zo blijkt uit een interne mail die is doorgespeeld naar het FD. In die mail laat zij weten geen kandidaat te zijn voor de opvolging van Gerrit Zalm, aldus de krant.

Woensdag stelde minister Dijsselbloem dat de staat en ABN Amro al "heel ver" zijn in het proces voor de opvolging van de bestuursvoorzitter van de bank.