Financieel directeur Kees van Dijkhuizen van ABN Amro meldde een gevoelige nevenfunctie niet in het jaarverslag en op de website: een baantje als bestuurslid van de stichting die het vermogen van de koninklijke familie beheert.

Dat meldt De Volkskrant zaterdag.

Het staat nergens vermeld op de website van ABN Amro of in het jaarverslag, maar financieel directeur Kees van Dijkhuizen van ABN Amro blijkt een bijbaan te hebben als bestuurslid van de Stichting Bewind. Dat is een stichting die toezicht houdt op het vermogen van de koninklijke familie en erfenissen van de Oranjes afwikkelt.

De woordvoerder van Van Dijkhuizen meldt tegenover De Volkskrant dat zijn nevenfunctie bij de bank wel bekend is, maar dat is besloten die niet te vermelden in publieke documenten vanwege de hoge “sensitiviteit en privacy.” Van Dijkhuizen zou volgens de Rijksvoorlichtingsdienst overigens niet zelf het vermogen van de Oranjes beheren, maar slechts toezicht houden op het vermogensbeheer.

De keuze van ABN Amro om de bijbaan van Van Dijkhuizen niet te vermelden staat in scherp contrast met eerdere klachten van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) over onvoldoende transparantie bij nevenfuncties van topbestuurders van ABN Amro. DNB wil niet reageren tegenover de Volkskrant.

Bijbaan voor Oranjes wel bij KvK te vinden

Vanuit de politiek klinken vergoeilijkende geluiden. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem laat de Volkskrant weten "begrip" te hebben voor de overwegingen van de bank.

De nevenfunctie van Van Dijkhuizen blijkt overigens gewoon te achterhalen te zijn via de Kamer van Koophandel. Dat maakt het argument van het niet-vermelden door ABN Amro om privacyredenen niet erg sterk, stelt hoogleraar Forensische Accountancy Marcel Pheijffer tegenover de Volkskrant. "In 2009 zijn Kamervragen beantwoord over de stichtingen van het Koninklijk Huis. Alle namen van de toenmalige bestuurders en betrokkenen zijn toen door de minister-president gemeld."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl