ABN AMRO gaat in de periode tot 2020 maximaal 1375 arbeidsplaatsen schrappen als onderdeel van een kostenbesparing bij het financiële concern.

Dat blijkt uit een interne mededeling die de bank maandag heeft verstuurd aan de eigen medewerkers.

Volgens ABN komen volgend jaar 625 tot 950 reguliere arbeidsplaatsen te vervallen, oplopend naar 975 tot 1375 banen in de periode tot 2020. Dat is inclusief natuurlijk verloop, het schrappen van bestaande vacatures en externe krachten. Gedwongen ontslagen zijn daarbij echter niet te voorkomen, aldus de bank.

Per 30 juni dit jaar had ABN Amro in totaal 21.939 voltijdsbanen.

Een woordvoerder van ABN gaf aan dat ook in het buitenland arbeidsplaatsen komen te vervallen en dat nog niet is te zeggen hoe groot het uiteindelijke banenverlies in Nederland zal zijn.

ABN Amro slankt af

Het kostenbesparingsprogramma heet project Simplify. De bank kondigde in augustus bij de halfjaarcijfers al aan 200 miljoen euro aan kosten te willen besparen, onder meer door een vermindering van het personeelsbestand. Om hoeveel banen het zou gaan, werd toen nog niet bekendgemaakt.

De banen zullen verdwijnen bij ondersteunende en controlerende functies zoals op personeelszaken, de financiële administratie en risicomanagement. In totaal werken daar een kleine 5000 medewerkers. ABN gaf aan de komende tijd te blijven kijken naar verdere besparingen, waardoor mogelijk nog meer arbeidsplaatsen kunnen komen te vervallen.

Er zal de komende tijd worden uitgewerkt in hoeverre bepaalde afdelingen geraakt zullen worden. ABN hoopt daar met de publicatie van de cijfers over het derde kwartaal meer duidelijkheid over te bieden, aldus de woordvoerder.

,,Helaas brengen deze veranderingen, nu en in de toekomst, persoonlijke onzekerheden en uitdagingen mee voor een grote groep medewerkers. Samen met mijn collega’s van de raad van bestuur zal ik er alles aan doen om de komende periode zo snel en zoveel mogelijk duidelijkheid te geven'', liet topman Gerrit Zalm van ABN weten.

Vakbonden verwijten top ABN Amro gebrek aan visie

Volgens voorman van Rogier Castelein van vakbond De Unie komt de aangekondigde ontslagronde niet als een verrassing. Maar dat nu nog niet precies duidelijk is waar de klappen vallen is volgens hem een totaal gebrek aan visie. ,,ABN AMRO heeft geen idee hoe ze als bank toegevoegde waarde kunnen bieden", aldus Castelein. ,,Daardoor weten ook werknemers niet waarop ze zich moeten doorontwikkelen om de bank vooruit te helpen."

Vakbond CNV bevestigt de lezing van Castelein en spreekt van een ,,hele simpele vorm van kostenbesparing". Maar een duidelijke strategie is volgens CNV niet zichtbaar. Ook vindt de bond het ,,onprettig" dat nog niet duidelijk is waar de ontslagen zullen vallen.

Uit een interne mededeling van de bank blijkt dat in de periode tot 2020 maximaal 1375 arbeidsplaatsen worden geschrapt als onderdeel van een kostenbesparing. Daarbij gaf ABN AMRO aan de komende tijd te blijven kijken naar verdere besparingen, waardoor mogelijk nog meer arbeidsplaatsen kunnen komen te vervallen. De banen zullen verdwijnen bij ondersteunende en controlerende functies zoals op personeelszaken, de financiële administratie en risicomanagement, al is de exacte invulling niet bekend.

Vakbond FNV zet onder meer vraagtekens bij de manier waarop de aantallen maandag bekend werden gemaakt. Dat er nog altijd geen duidelijkheid en zekerheid is voor werknemers maakt de situatie vervelend en onzeker, aldus bestuurder Bob Bolte van FNV.

Werknemers die buiten de boot vallen kunnen volgens FNV in ieder geval terugvallen op een stevig sociaal akkoord dat vorig jaar voor een langjarige periode werd afgesloten. Ook De Unie is blij met het sociale plan. Die bond wil dat alle ontslagen werknemers onder dezelfde voorwaarden vallen.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl