ABN Amro heeft een nieuw fintech-bedrijf gelanceerd voor internationale betalingen en valutatransacties, genaamd Franx. Het online platform richt zich op het midden- en kleinbedrijf.

Volgens de bank zijn er in Nederland circa 50.000 kleine en middelgrote bedrijven die zakendoen in landen buiten de eurozone. Franx ondersteunt deze groep door hen één IBAN-rekeningnummer te bieden waarop zij transacties kunnen doen in 26 verschillende valuta’s.

“We hebben het platform van de grond af opgebouwd, met moderne technologie. Dat levert naast meer digitale mogelijkheden ook kostenvoordeel op, dat we doorgeven aan de klant”, zegt directeur Hatim Chebti in een toelichting tegen het FD.

Kritiek op grootbanken bij valutahandel

Gebrek aan transparantie en hoge kosten bij het afwikkelen van valutatransacties door grootbanken, is juist een argument geweest voor uitdagers zoals de Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij (NBWM) om een alternatief te bieden.

NBWM begon in 2014 als uitdager van Nederlandse grootbanken bij het afhandelen van valutatransacties voor het MKB. “Grootbanken doen graag zaken met bedrijven die een jaaromzet van 500 miljoen euro of meer boeken.

Maar een flinke groep ondernemingen daaronder met een omzet van minder dan een ton tot 300 of 400 miljoen euro, komt er bekaaider vanaf. Dat wil zeggen: grootbanken verdienen heel gemakkelijk geld aan valutadiensten voor deze ondernemingen, terwijl de risico’s gering zijn”, zei directeur Pieter Jan Datema destijds tegen Business Insider.

Met de eigen valuta-fintech lijkt ABN Amro een antwoord te willen bieden op deze kritiek.

Lees ook op Business Insider