ABN AMRO heeft in de eerste maanden van dit jaar zijn winst flink opgevoerd, zo blijkt uit de woensdag gepubliceerde cijfers over het eerste kwartaal van 2024. De rente-inkomsten van de bank vielen weliswaar iets lager uit dan een jaar eerder, maar waren wel hoger dan kenners gemiddeld hadden verwacht.

Toch daalde het aandeel ABN AMRO woensdag op de Amsterdamse beurs met 6 procent.

Onder de streep bleef 674 miljoen euro over, terwijl in het eerste kwartaal van 2023 nog 523 miljoen euro winst in de boeken ging. Topman Robert Swaak zegt dat de Nederlandse economie, waar ABN AMRO sterk op leunt, nog altijd veerkracht laat zien. “De vraag naar kredieten blijft goed en zowel onze hypotheek- als de zakelijke kredietportefeuille groeiden.”

De rente-inkomsten gingen daarbij 2 procent omlaag. Maar uiteindelijk slaagde ABN AMRO erin nog altijd te profiteren van de huidige rente-omgeving. Later dit jaar gaat de Europese Centrale Bank (ECB) waarschijnlijk de rentes verlagen, wat de situatie voor banken zou kunnen veranderen.

Swaak wil daarop nog niet vooruitlopen, maar benadrukt wel dat ABN AMRO niet afhankelijk is van de rentestand alleen. De bank wist ook meer inkomsten te halen uit provisies. Dan gaat het om vergoedingen die de bank ontvangt bij bijvoorbeeld handelstransacties van klanten.

ABN AMRO hoeft niet veel geld opzij te zetten voor brakke leningen

ABN AMRO heeft afgelopen kwartaal verder relatief weinig geld apart gezet voor als leningen niet meer worden terugbetaald. Voor individuele dossiers namen de voorzieningen wel iets toe, maar door de verbeterde macro-economische vooruitzichten was het niet nodig grote sommen aan de stroppenpot toe te voegen.

Net als in eerdere kwartalen zag de bank wel iets meer bedrijven instromen bij de afdeling bijzonder beheer, waar probleemgevallen worden ondergebracht. Dat was volgens Swaak "geen verrassing". Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ziet ook al enige tijd een stijgende trend in het aantal faillissementen.

Vooruitkijkend naar de rest van dit jaar ziet Swaak beperkte economische groei voor Nederland in combinatie met een lage werkloosheid. Dat de economie weer "op gang komt" is volgens de bestuursvoorzitter ook te zien op de woningmarkt. ABN AMRO verwacht dat de huizenprijzen dit jaar verder stijgen. De grote krapte op de markt zet waarschijnlijk wel een rem op het aantal verhuizingen.

LEES OOK: Claimclub eist paar miljard van ABN AMRO vanwege te hoge rente bij zakelijke leningen voor mkb’ers