ABN Amro heeft zes bankiers van zijn kantoor in Dubai ontslagen nadat bleek dat zij betrokken waren bij malversaties.

Dat schrijft Het Financieele Dagblad woensdag. De betrokken bankiers zouden onder andere rijke Indiase klanten hebben geholpen bij het openen van rekeningen voor vermogensbeheer. Die rekeningen werden vervolgens niet gebruikt voor particuliere transacties, maar voor ongeoorloofde zakelijke transacties.

Door deze opzet vielen de transacties onder een lichter regime van regelgeving dan bij een reguliere zakelijke rekening, waar met het oog op witwassen en terrorismefinanciering strenger toezicht heerst.

Volgens het FD werkten de betrokken bankiers volop mee aan de overtredingen van hun klanten. Zo richten ze buitenlandse bedrijven op voor de ongeoorloofde handelstransacties. Ook voerden ze een deel van de administratie. Op het kantoor lagen blanco formulieren die de bankiers toestemming gaven voor normaal gesproken niet-toegestane transacties.

ABN Amro geeft nog geen openheid

De krant zegt dat de financiële toezichthouder in Dubai, de Dubai Financial Services Authority, volledige openheid van zaken eist van de bank. Ook De Nederlandsche Bank is op de hoogte van de affaire.

ABN Amro bevestigt tegenover de krant de zaak, maar gaat niet in op de details.

De directeur van het kantoor in Dubai is niet langer in functie. Wegens 'pensionering', zegt hij tegenover het FD. Op het kantoor werken zo'n 100 mensen. De bank is in Dubai actief met internationale transacties rond diamant- en oliehandel, maar dus ook met private banking-activiteiten.

De affaire komt ongelegen, aan de vooravond van de voorgenomen beursgang van ABN Amro in de tweede helft van 2015.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl