• De bitcoin is ongeschikt als wereldwijd betaalmiddel, aldus ABN AMRO in een analyse van ’s werelds meest populaire cryptomunt.
  • De bank ziet onder meer het begrensde aantal munten, de hoge transactiekosten voor kleinere betalingen en het gebrek aan een stabiel prijsniveau als nadelen.
  • ABN AMRO belegt niet in crypto’s, omdat er door het speculatieve karakter een “kans is op grote verliezen”.

De bitcoin is ongeschikt als wereldwijd betaalmiddel. Dat schrijft ABN AMRO in een analyse van de belangrijkste cryptomunt.

Zo is het totale aantal bitcoins begrensd en zijn de transactiekosten voor kleinere betalingen hoog. Daarnaast heeft de bitcoin geen stabiel prijsniveau en dat is slecht voor het vertrouwen. Volgens de bank is het ook nog niet duidelijk of de bitcoin definitief zal aanslaan.

Een ander nadeel van de bitcoin als betaalmiddel is volgens ABN AMRO dat het energieverbruik van het netwerk enorm is. Het jaarlijkse elektriciteitsverbruik is hoger dan dat van bijvoorbeeld Nederland, aldus de bank.

Lees ook: Het exorbitante energieverbruik van de bitcoin bedreigt z’n status als ‘digitaal goud’, waarschuwt Goldman Sachs

"Wat we wel denken is dat, hoe langer bitcoin bestaat, hoe groter de kans is dat de coin een blijvertje is", aldus ABN AMRO. De bank wijst er ook op dat bitcoin in steeds meer landen verboden is.

Als betaalmiddel heeft bitcoin volgens ABN AMRO ook een aantal voordelen. Zo is het efficiënter bij grote bedragen die internationaal worden betaald. Ook kunnen cryptomunten als alternatief werken in landen waar sprake is van hyperinflatie of wanneer normale geldtransacties worden verboden. Dat zijn volgens de bank wel uitzonderingen.

Lees ook: Nigeria telt meer cryptogebruikers dan de Verenigde Staten – 2 experts leggen uit waarom crypto’s zo populair zijn in ontwikkelingslanden

ABN stapt niet in crypto's om speculatief karakter

Eerder maakte ABN AMRO al bekend voorlopig niet te beleggen in cryptomunten. Daarvoor is er volgens de bank te veel onzekerheid rondom digitale munten en zijn er zorgen over transparantie en regulering van bitcoin en andere crypto's. "Daardoor hebben crypto's nog altijd een sterk speculatief karakter, waardoor er kans is op grote verliezen", aldus de bank.

Over de bitcoin bestaat veel discussie. Tal van economen, toezichthouders en grote bedrijven in de financiële wereld hebben er een mening over. Ook wordt door cryptohandelaren vaak gelet op tweets over de munt van topman Elon Musk van autofabrikant Tesla.

Alle bitcoins bijeen vertegenwoordigden vrijdagochtend een marktwaarde van ongeveer 765 miljard dollar. Een bitcoin is op het moment van schrijven een kleine 41.000 dollar waard.

LEES OOK: Cryptobeurs Binance opent charmeoffensief om toezichthouders te paaien – dat slaagt alleen als het voldoet aan deze twee dingen, aldus experts