Het aandeel van ABN Amro is woensdag met ruim 9 procent gekelderd nadat de bank een verlies van 395 miljoen euro in het eerste kwartaal boekte.

ABN Amro is hard geraakt door de coronacrisis. De bank heeft zeer hoge voorzieningen moeten treffen voor verwachte verliezen bij de kredietverleningen. In totaal gaat het om 1,1 miljard euro.

Toch vindt de kersverse topman Robert Swaak niet dat het financiële concern er heel slecht voorstaat: “De kern van de bank is gezond.”

Het aandeel ABN Amro is woensdag op de beurs in Amsterdam hard onderuitgegaan. De bank zette in het eerste kwartaal van dit jaar een fors verlies in de boeken en werd daarvoor door beleggers afgestraft. Het aandeel sloot 9,1 procent lager.

Dit drukte op de leidende AEX-index, die met een verlies van 1,6 procent de handel uit ging.

ABN Amro verloor na de presentatie van de kwartaalcijfers, de eerste onder de nieuwe topman Robert Swaak, zo’n 290 miljoen euro aan beurswaarde. Sinds begin dit jaar daalde de beurswaarde van de bank al met meer dan de helft.

Bron: Google
Bron: Google

ABN Amro, waar de Nederlandse staat nog voor 56 procent aandeelhouder is, leed in het eerste kwartaal een nettoverlies van 395 miljoen euro als gevolg van de coronacrisis, waar een jaar geleden nog bijna een half miljard euro winst werd gemaakt.

Toch vindt de kersverse topman Swaak niet dat het financiële concern er heel slecht voorstaat. "De kern van de bank is gezond", benadrukt hij in een toelichting. Swaak voorziet vooralsnog ook nog geen banenreductie.

Stroppenpot van ruim €1 miljard vanwege probleemkredieten

Net als bij andere banken moest ABN Amro erg veel geld opzijzetten voor leningen die mogelijk nooit terugbetaald worden, onder meer voor kredieten die uitstaan in de olie- en gassector. De kredietvoorzieningen bedroegen in totaal 1,1 miljard euro.

Volgens Swaak werd dit bedrag vooral gestuwd door twee uitzonderlijke klantdossiers, waar de bank zo'n half miljard euro aan kwijt was. Zo is een grote klant in de Verenigde Staten in de problemen door de onrust op de financiële markten.

Ook speelde er volgens Swaak een mogelijk fraudegeval bij een klant. Hierover wilde hij niet in detail treden. Onlangs meldde persbureau Bloomberg op basis van ingewijden dat ABN Amro een claim ingediend zou hebben bij het Singaporese olieconcern Hin Leong Trading.

Het OM is nog altijd bezig met het witwasonderzoek

De baten van de bank liepen daarnaast terug, met 8 procent tot 1,9 miljard euro. Maar de rente-inkomsten bleven ondanks het ongunstige renteklimaat wel redelijk op peil. Het operationeel resultaat zakte met 17 procent tot 624 miljoen euro.

Swaak vindt dat ABN Amro hiermee toch nog een behoorlijk resultaat heeft neergezet, rekening houdend met de moeilijke marktomstandigheden.

Hoelang de crisis gaat duren is volgens de topman nog lastig te zeggen. Voorlopig houdt ABN Amro er rekening mee dat de kredietvoorzieningen in heel 2020 zullen uitkomen op 2,5 miljard euro.

Verder geeft Swaak aan dat het Openbaar Ministerie (OM) nog altijd bezig is met zijn onderzoek naar mogelijke overtredingen wat betreft het tegengaan van witwassen. Mogelijk levert die kwestie ABN Amro nog een flinke boete op, maar daar kan Swaak nu nog niets over zeggen.

De nieuwe CEO Robert Swaak start in een roerige periode

De bestuursvoorzitter nam in april de leiding over van Kees van Dijkhuizen, die ruim drie jaar de leiding had. Swaak is afkomstig van accountants- en consultantsbureau PwC, waar hij verschillende directiefuncties bekleedde.

Een van Swaaks eerste opdrachten is om ABN Amro na een roerige periode, waarin de bank onder meer verzeild raakte in een witwasonderzoek, tot rust te brengen. Daarna zal ook een nieuwe strategie moeten worden uitgestippeld.

Daar is ABN Amro inmiddels aan begonnen en daarover wordt na de zomer een update verwacht. Ook werkt de bank nog aan een eerder aangekondigde review van de grootzakelijke activiteiten.

Lees meer over banken: