2020 telde 28 van de kortste dagen ooit.

Gemiddelde draaide de aarde sneller om haar as dan andere jaren.

Wetenschappers die de rotatie van de aarde volgen, denken dat de aarde in 2021 nog iets sneller kan draaien.

Als dit gebeurt, wordt er aan het eind van het jaar wellicht een schrikkelseconde van de tijd afgetrokken.

Vanwege de lockdowns als gevolg van de coronapandemie leek 2020 eindeloos te duren, maar in feite was het jaar korter dan voorgaande jaren.

Afgelopen jaar telde maar liefst 28 van de kortste dagen sinds de metingen in 1960 begonnen. De aarde draaide in 2020 maar liefst 1,5 milliseconde sneller om haar as dan gebruikelijk.

Die 28 dagen braken allen het vorige record van de kortste dag: 5 juli 2005. Die dag duurde 1,0516 milliseconde korter dan de normale duur van 86.400 seconden. De nieuwe recordhouder is 0,45 milliseconde korter dan het vorige record.

Het is niet abnormaal dat de dagen op aarde soms korter en langer zijn dan gemiddeld. Dat komt door de activiteit van de gesmolten kern van de aarde, de oceanen en de atmosfeer. Maar het hoge aantal relatief korte dagen in 2020 kan erop duiden dat de rotatie van de aarde aan het versnellen is,  aldus een bericht op TimeAndDate.com.

Wetenschappers die de rotatiesnelheid van de aarde volgen voorspellen dat de dagen in 2021 nog iets korter zullen zijn. Zij verwachten dat de gemiddelde dag 0,5 milliseconde korter zal zijn dan 86.400 seconden, de standaard daglengte op de klokken.

Enkele dagen kunnen zelfs 1,5 milliseconde korter zijn. Het hele jaar zal dan naar verwachting 19 milliseconden korter duren.

“De aarde draait nu sneller om haar as dan in enig jaar in de afgelopen 50 jaar,” zegt natuurkundige Peter Whibberley van het Britse National Physics Laboratory in The Telegraph.

De rotatie van de aarde is vertraagd sinds de metingen begonnen 

Om de daglengte vast te stellen meten wetenschappers van het International Earth Rotation and Reference Systems Service (IERS) het exacte moment waarop een bepaalde ster een punt aan de hemel passeert. Zij noemen dit meetpunt de Universele Tijd en vergelijken het met de Atoom Tijd, een tijdschaal die wordt berekend met extreem precieze atoomklokken. Die vergelijking toont in welke mate de draaisnelheid van de aarde afwijkt van de norm.

Volgens het IERS vertraagde de rotatie van de aarde de afgelopen decennia. Sinds de metingen begonnen in de jaren zestig waren de meeste dagen langer dan 86.400 seconden, een overschrijding van een paar honderd milliseconden.

Wetenschappers hebben dit opgelost door aan het eind van het jaar een schrikkelseconde in te voeren. Sinds 1972 zijn als 27 schrikkelseconden aan de tijd toegevoegd.

Maar sinds 2016 is er geen schrikkelseconde meer toegevoegd. Als 2021 weer net zo’n kort jaar als 2020 wordt is het denkbaar dat er een schrikkelseconde van de tijd wordt afgetrokken.

“Het is zeer wel mogelijk dat een negatieve schrikkelseconde nodig is als de rotatie van de aarde verder versnelt, maar het is nog te vroeg om te kunnen zeggen of en wanneer dit gaat gebeuren,” aldus Whibberley in The Telegraph. “Er zijn internationale discussies over de toekomst van de schrikkelseconde en het is ook mogelijk dat de noodzaak voor een negatieve schrikkelseconde ertoe leidt dat er wordt besloten de schrikkelseconde maar helemaal af te schaffen.”

LEES OOK: Hoe de 42.000 Starlink-satellieten van Elon Musk het leven op aarde kunnen veranderen