Nederland kan dit jaar een verdubbeling van het aantal faillissementen tegemoet zien, verwacht kredietverzekeraar Atradius. Dit heeft mede te maken met het stopzetten van de coronasteun voor bedrijven.

“Het staken van de overheidssteun is de belangrijkste oorzaak van de sterke stijging van het aantal faillissementen in Nederland. Tegelijkertijd is sprake van een groeivertraging van de economie als gevolg van de inflatie en de hoge energie- en grondstoffenprijzen. Hoewel de consumptieve bestedingen door de inhaalvraag na corona nog redelijk stabiel zijn, is het consumentenvertrouwen sterk gedaald en ligt in de tweede helft van dit jaar een forse daling van de koopkracht in het vooruitzicht”, zegt econoom Theo Smid van Atradius in een persverklaring.

Lichte stijging faillissementen in maart

Het aantal faillissementen van bedrijven nam in maart iets toe, bleek deze week uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Afgelopen maand werden er zeven bedrijven meer failliet verklaard dan in februari. Het aantal blijft volgens het statistiekbureau nog steeds laag in vergelijking met de periode van voor de coronacrisis. Dat komt mogelijk doordat coronasteunpakketten veel bedrijven overeind hebben gehouden die anders failliet zouden zijn gegaan.

In maart gingen 157 bedrijven failliet, exclusief eenmanszaken. Dat cijfer is gecorrigeerd voor het aantal zittingsdagen, want veel rechtbanken doen hun faillissementsuitspraken op een vaste dag in de week. Van die vaste dag, doorgaans dinsdag, zijn er in de ene maand meer dan in de andere maand. Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er in maart 168 bedrijven failliet verklaard.

Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen met 32, maar dat is ook de tak met de meeste ondernemingen. Relatief gezien werden in februari de meeste faillissementen uitgesproken in de sector verhuur en overige zakelijke diensten.

Het aantal uitgesproken faillissementen piekte met 816 in mei 2013. Daarna nam het aantal faillissementen tot en met augustus 2017 af. Vervolgens bleef de trend tot medio 2020 redelijk vlak.

Sindsdien is nam aantal faillissementen af. In augustus 2021 bereikte het aantal faillissementen het laagste niveau na december 1990. Ook in de maanden daarna bleef het aantal faillissementen laag.

LEES OOK: Inflatie heeft nog weinig effect op koopgedrag consumenten – wel zetten we de thermostaat paar graden lager