Opnieuw deden veel Amerikanen een aanvraag voor een werkloosheidsuitkering. De cijfers over vorige week komen uit op 1,87 miljoen.

Dit aantal is minder dan een week daarvoor, maar het aantal voortdurende claims steeg, terwijl er eerder een flinke daling was.

De tekenen dat het werkloosheidscijfer over mei uitkomt op zo’n 20 procent worden nu steeds sterker.

Vorige week deden nog eens een kleine 1,9 miljoen Amerikanen een aanvraag voor een werkloosheidsuitkering. Daarmee komt het totaal aantal mensen dat in de Verenigde Staten tijdens de coronacrisis een beroep deed op het vangnet uit op ruim 42 miljoen.

Het cijfer is iets lager dan een week eerder, maar viel wel hoger uit dan analisten vooraf hadden voorspeld.

Eerder viel op dat het aantal doorlopende claims ineens flink daalde omdat mensen weer aan het werk gingen. Nu is er juist weer een scherpe stijging zichtbaar. Zeker 649.000 Amerikanen bleven langere tijd werkloos, zo schrijft CNBC. Dat cijfer ligt ook hoger dan de verwachtingen op Wall Street.

Door de crisis en de maatregelen om de virusuitbraak tegen te gaan, zijn veel bedrijven gesloten en wordt personeel massaal op straat gezet.

De geleidelijke heropening van de economie zorgt wel voor een daling van de wekelijkse steunaanvragen, hoewel die ook in historisch perspectief nog altijd ongekend hoog zijn.

De voortekenen van een economische crisis, met een werkloosheidscijfer tot ongeveer 20 procent, worden steeds sterker, tekent CNBC op. Wel blijkt de afname in het aantal vacatures veel lager te liggen dan verwacht.

LEES OOK: Trump verbreekt definitief de banden met de WHO vanwege de te grote Chinese invloed