Er zijn allerlei momenten in je leven waarbij een auto onvoldoende ruimte biedt om spullen te vervoeren.

Je wil bijvoorbeeld een bank vervoeren die je op Marktplaats hebt gekocht, je moet je dochter verhuizen naar een studentenkamer of je hebt een berg sloopafval die je moet wegbrengen naar het recyclingperron.

Het is dan handig om een aanhangwagen te huren. Maar waar kun je het best terecht? En is kopen een voordelig alternatief?

We zetten vijf aandachtspunten voor je op een rij.

1. Type aanhangwagen

Er bestaan aanhangers in allerlei soorten en maten: groot, klein, open, gesloten, met of zonder huif, enkel- en dubbelassig. Welke kar voor jou geschikt is, hangt af van het doel waarvoor je hem nodig hebt.

Wil je een fauteuil die tegen een stootje kan naar een opslagruimte een paar kilometer verderop brengen, dan volstaat een eenvoudige enkelassige aanhangwagen met een afdeknet.

Maar vervoer je meer spullen, die bovendien kwetsbaar zijn, dan kun je beter een kar met huif nemen: een hoge stalen constructie waar een zeil overheen hangt. Moet je zwaardere spullen vervoeren, dan verdient een dubbelassige aanhangwagen de voorkeur boven een enkelassig exemplaar.

Veel aanhangwagens die worden verhuurd beschikken over een eigen remsysteem. Deze zijn veel veiliger dan ongeremde aanhangwagens. Ze rijden stabieler, wijken minder uit bij het remmen en de remweg is een stuk korter.

Ook kan je auto meer gewicht trekken dan met een aanhangwagen zonder remsysteem. Kies daarom bij voorkeur een geremde aanhangwagen als je iets zwaardere spullen wil vervoeren.

2. De huurprijs

Omdat er grote verschillen zijn in de grootte van de bak en het type aanhangwagen, is het lastig om prijzen te vergelijken. Business Insider zette de prijzen van aanhangwagens met huif van zeven verschillende ketens (KAV, Bo-Rent, Boels, Pak 'n Bak, Boedelbak, Stern en Autohopper) op een rij.

De prijsverschillen zijn relatief klein. Voor een enkelassige aanhangwagen met huif moet je rekenen op een huurprijs van 29 tot 46 euro per dag. Voor een kar met dubbele as betaal je 36 tot 53 euro.

Soms komt er in het weekend een toeslag bij. Huur je een bak meerdere dagen, dan krijg je vaak korting.

Soms kun je bij de bouwmarkt een kar met korting of zelfs gratis huren als je deze gebruikt om aankopen naar huis te vervoeren. Sommige recyclingperrons verhuren gratis aanhangwagens voor het vervoeren van afval. Maar er zit meestal wel een tijdslimiet op.

Kijk niet alleen naar de prijs, maar ook naar de voorwaarden. Wordt de kar gestolen of raakt deze beschadigd, dan ben je als huurder aansprakelijk voor alle kosten. Maar er zijn ook verhuurders waar een all risk verzekering of een verzekering tegen diefstal bij de huurprijs is inbegrepen. Meestal geldt wel een eigen risico.

3. Kopen is ook een optie

De vraag naar aanhangwagens zit de laatste jaren flink in de lift. De verkoop van nieuwe aanhangers is in de eerste helft van 2018 met bijna 7 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, zo blijkt uit recente cijfers van Bovag en RDC. De verkoop van tweedehands aanhangers nam toe met 7,1 procent.

De aanhangwagens gingen vooral naar ondernemers, maar er zijn natuurlijk ook particulieren die het handig vinden om een eigen aanhangwagen te hebben. Dit scheelt veel gedoe, maar er hangt wel een prijskaartje aan.

De prijzen voor aanhangwagens lopen behoorlijk uiteen. Nieuwe enkelassige wagens met huif zijn te koop voor circa 600 tot 1.125 euro. Voor een dubbelassig exemplaar ben je al snel 2.000 euro kwijt.

Kies je een tweedehands aanhanger, dan ben je voordeliger uit. Maar voor aanhangwagens in een goede conditie is het prijsverschil met een nieuw exemplaar relatief klein.

Je moet een nieuwe kar zeker twintig tot veertig keer gebruiken voor je de kosten eruit hebt ten opzichte van huren. Gebruik je een kar alleen voor incidentele ritten, dan is het de vraag of het loont om er eentje te kopen. Bovendien moet je natuurlijk voldoende ruimte hebben om je kar te parkeren.

3. Bij aankoop: check of je geen kat in de zak koopt

Wil je een tweedehands exemplaar kopen, besef dan dat de aanhangwagen waarschijnlijk vrij intensief is gebruikt. Check de banden op scheuren en slijtage van het profiel. Kijk of sprake is van roestvorming op het chassis en dragende delen. Controleer of de verlichting, remmen, het sluitwerk, de koppeling en de rem goed werken en of er geen speling zit op de wiellagers.

Kijk ook kritisch naar de breekkabel, die voorkomt dat de aanhangwagen wegrijdt als deze losschiet van de trekhaak. Is deze niet versleten?

Vraag of je een proefritje kunt maken, om te checken of de aanhangwagen stabiel is en niet slingert. Ben je geen expert, dan kun je overwegen om een technische keuring te laten uitvoeren.

4. De verzekering

Voor schade die je met jouw aanhangwagen veroorzaakt, hoef je je niet apart te verzekeren, want dit wordt gedekt door de WA-verzekering van de auto waaraan de kar is gekoppeld.

Voor schade aan de aanhangwagen zelf of diefstal ben je echter níet verzekerd. Heb je een eigen aanhangwagen met een hoge waarde, dan kun je een aanhangerverzekering overwegen. Let wel op het eigen risico dat de verzekeraar hanteert. Dit kan soms honderden euro's zijn. Het is de vraag of dat opweegt tegen de premie.

Kijk ook naar de uitsluitingen. Kosten voor herstel of vervanging van versleten onderdelen of door vocht worden meestal niet gedekt. Wil je de aanhangwagen verhuren, dan wordt schade die tijdens verhuur is opgelopen soms niet vergoed.

5. De verkeersregels

Heb je alleen rijbewijs B, dan mag je niet met elke aanhanger rijden. De aanhanger plus lading mag niet zwaarder zijn dan 750 kilogram. Is de aanhanger zwaarder, dan mag de totale combinatie van de auto en de aanhanger niet boven de 3.500 kilogram uitkomen.

Wil je rijden met een nog zwaardere aanhangwagen, dan heb je een rijbewijs B+ of BE nodig, afhankelijk van het gewicht.

Verder gelden er eisen met betrekking tot het vervoer. De lading moet goed zijn vastgezet, zodat deze zo min mogelijk verschuift. Ook moeten de spullen zijn afgedekt, zodat deze niet uit de bak kunnen vallen. Dit kan met een netje, maar bijvoorbeeld ook met een huif of een afdekzeil, die je vaak kunt huren bij de kar.

Is de aanhangwagen met belading niet zwaarder dan 750 kilo, dan moet je hetzelfde kenteken gebruiken als de auto. Dit mag geen handgeschreven kenteken op een stuk karton zijn. Zwaardere aanhangwagens hebben een eigen kenteken nodig.

LEES OOK: Verhuizen? Let op je verzekeringen