Oeps! De deadline is verstreken.

Wie vóór 1 mei aangifte doet, krijgt in principe binnen drie maanden reactie van de Belastingdienst. Althans, daar streeft de fiscus naar.

Maar wat gebeurt er als je dat niet hebt gedaan? Vijf mogelijkheden voor wie over de deadline heen gaat.

1) Uitstel

Lukt het niet om vóór 1 mei aangifte te doen, dan kun je een verzoek om uitstel indienen. Dat moet je elektronisch met behulp van je DigiD doen. Wie uitstel vraagt, moet wel een reden opgeven – bijvoorbeeld dat je bepaalde gegevens nog niet hebt. Dan kun je doorgaans tot 1 september uitstel krijgen.

Let op: het aanvragen van uitstel moet in principe voor de uiterste inleverdatum gebeuren. Maar je kunt het natuurlijk nog proberen bij de Belastingdienst.

2) Beetje te laat: paar dagen speling

Als je net te laat bent voor de deadline van 1 mei, geeft de fiscus doorgaans wel een paar dagen speling, voordat je 'officieel' te laat bent. Dus op 2 of 3 mei kun je de aangifte gewoon opsturen en dan komt het meestal wel goed.

3) Serieus te laat: verzuimboete

Doe je niet op tijd aangifte - ofwel: weken tot maanden te laat -  dan kan de fiscus in eerste instantie een verzuimboete van 369 euro opleggen. Bij herhaaldelijk te laat aangifte doen, kan deze boete oplopen tot 5.278 euro.

4) Opzettelijk niet opgeven: vergrijpboete

Ernstiger wordt het als er opzettelijk zaken worden verzwegen bij een belastingaangifte. De Belastingdienst heeft het dan over 'opzet of grove schuld.' Denk aan zwartspaarders die geen aangifte doen. Als de fiscus dit ontdekt, is de boete 150 procent van de belasting die opzettelijk is ontweken. En die belasting moet je natuurlijk alsnog betalen.

Is er sprake van 'grove schuld', dan wordt de boete 75 procent van de verschuldigde belasting.

Op de website zegt de fiscus verder nog: "Daarnaast bekijken wij of er redenen of omstandigheden zijn om de boete verder te verhogen of te verlagen. De boete wordt hoger als u bijvoorbeeld al eerder een vergrijpboete kreeg of als er sprake is van fraude. De boete valt lager uit als sprake is van verzachtende omstandigheden."

5) Ambtshalve aanslag

Los van boetes kan de fiscus ook nog iets anders doen, als je weigert aangifte te doen. De fiscus gaat dan schatten wat de verschuldigde belasting moet zijn. De Belastingdienst legt in zo'n geval een 'ambtshalve aanslag' op. Wie het daar dan niet mee eens is, moet in beroep gaan.

Voor wie wel op tijd aangifte doet, of netjes uitstel aanvraagt, nog een paar zaken om aan te denken vóórdat je de aangifte verstuurt

  • Controleer de gegevens die vooraf zijn ingevuld. Dit is geen overbodige luxe, want als er fouten zijn gemaakt bij gegevens die vooraf zijn ingevuld, dan ben je daar zelf uiteindelijk verantwoordelijk voor. Een dubbelcheck met je eigen bankafschriften kan dus geen kwaad.
  • Vergelijk de aangifte van 2016 met die van een jaar eerder. Dan kun je zien of er grote afwijkingen zijn en of je wellicht aftrekposten bent vergeten
  • Zorg dat je een eigen print hebt van je aangifte
  • Ontdek je een fout na het insturen van de aangifte? Dan kun je de aangifte aanpassen en opnieuw insturen, zolang je nog geen aanslag van de fiscus hebt ontvangen. De laatst ingestuurde aangifte telt.

OOK HANDIG: