Code rood! Volgens de Britse bank HSBC is een crash op de aandelenbeurzen nabij.

Anders dan het weeralarm in Nederland, is de code rood van HSBC een weinig gebruikt instrument. Maar woensdag zag het hoofd van de technische afdeling Murray Gunn genoeg reden om zo’n waarschuwing uit te vaardigen. Hij luidt de noodklok voor een aanstaande massale verkoop van aandelen

Gunn en zijn team maken gebruik van een analyse die bekend staat onder de naam Elliott Wave Prinicple. Dit principe volgt wisselende patronen in de aandelen markten om het gedrag van investeerders te peilen en mogelijke volgende stappen te voorspellen.

Eind vorige maand nog zei Gunn dat de aandelenmarkten ‘angstaanjagende overeenkomsten’ vertoonden met de momenten vlak voor de crash van 1987. Hij stond niet alleen, want Tom Fitzpatrick van Citibank wees op dezelfde patronen, nog maar een paar dagen geleden. Een ‘code oranje’ vaardigde Gunn al uit op 30 september.

‘Aan het ravijn’

Waarom dan nu al die volgende stap? Volgens Gunn is de daling van 200 punten voor de Dow Jones op dinsdag een teken dat we ‘aan het ravijn staan’. “Na de agressieve verkopen op de Amerikaanse markt op 11 oktober, geven we nu een code rood uit. De val was breed over de linie en de Traders Index liet intense verkoopdruk zien. De VIX Index, een barometer voor nervositeit, heeft sinds augustus een serie van dieptepunten aaneengeregen.”

De kritieke punten voor de beuzen, wat betreft Gunn, is 17,992 voor de Dow Jones of 2,116 voor de S&P500. Op dat punt zitten de beide graadmeters dinsdag nog niet, maar met 18,128 en 2,136 respectievelijk is dat niet ondenkbaar. "Zolang die niveaus in stand blijven, is er nog hoop."

Screen Shot 2016 10 12 at 8.10.36 AM

Grafiek: HSBC