Topbelegger Michael Burry luidde afgelopen zomer de noodklok over wat hij de “grootste speculatieve zeepbel aller tijden in alle dingen” noemt. Hij waarschuwde beleggers niet in de hype mee te gaan en zich in plaats daarvan op de maken voor “de moeder aller crashes”.

‘Doomsday’ is eindelijk hier, liet hij deze week doorschemeren in een tweet die hij, zoals zo vaak, sindsdien ook weer verwijderd heeft.

De vermogensbeheerder die bekend werd door het boek en de film ‘The Big Short’, deelde een screenshot van een S&P 500-grafiek. Daaruit blijkt dat de index – die als een belangrijke beursgraadmeter wordt gezien – 18 procent is gedaald vanaf de piek in december, ondanks verschillende zinderende rally’s dit jaar.

“En toch krijg ik steeds de vraag ‘wen crash?'”, schamperde Burry op Twitter, waarbij nogmaals zijn mening onderstreepte dat de ineenstorting van de markt al aan de gang is.

Burry's recente tweet
Burry's recente tweet
Markets Insider

Burry suggereerde in mei op basis van het verloop van eerdere crashes dat de S&P 500 de komende jaren nog verder zou kunnen dalen, tot 1.900 punten. Dat zou een halvering betekenen vanaf de huidige niveaus. Bovendien deed hij de oplevingen van de aandelen dit jaar af als "bear market rally's" of "dead cat bounces" - tijdelijke uitstel op weg naar een onvermijdelijke ramp.

Het standpunt van Burry lijkt te zijn dat de markthausse voorbij is, de aandelen naar beneden gaan en dat eventuele rally's van korte duur zullen zijn.

'Het ergste moet nog komen'

Ook Jeremy Grantham - een andere doemdenkende belegger en markthistoricus - deed de recente opleving van de aandelenmarkt af als een bear market rally in een deze week gepubliceerd rapport met de veelzeggende titel "De finale fase van de superzeebpel".

Net als Burry waarschuwt Grantham voor een "ongekend gevaarlijke mix" van aandelenmarkten die veel te duur zijn, schokken in de grondstofprijzen en een Amerikaanse centrale bank die de inflatie wil beteugelen door de economie af te koelen.

"Elke cyclus is anders en uniek - maar historische parallellen suggereren dat het ergste nog moet komen", aldus Grantham.

LEES OOK: Topbelegger Michael Burry van ‘The Big verwacht zware maanden voor aandelen – en waarschuwt de Fed voor het verlagen van de rente als de inflatie afneemt