• Particuliere beleggers hanteren vooralsnog een strategie waarbij ze aandelen na koersdalingen bijkopen.
  • De vraag is of particulieren dat blijven doen als de daling van de bitcoin doorzet, aldus analisten van de  Amerikaanse zakenbank JPMorgan.
  • Het vertrouwen van beleggers kan ondermijnd worden als de cryptomarkt het echt zwaar krijgt, de beursstijging stagneert en centrale banken minder goedkoop geld beschikbaar stellen.

Particuliere beleggers benutten tijdelijke dalingen van aandelenkoersen vooralsnog om afgestrafte aandelen bij te kopen, zo melden analisten van JPMorgan in een marktanalyse.

Volgens de Amerikaanse bank hebben zorgen over minder ruim monetair beleid en de ineenstorting van cryptomunten daar geen verandering in gebracht.

Er stroomt nog altijd veel geld naar beursgenoteerde indexfondsen (ETF’s). Sinds begin dit jaar staat de teller voor de instroom in ETF’s op 340 miljard dollar. Dat is omgerekend zo’n 17 miljard dollar per week.

Volgens JPMorgan neemt de instroom van geld toe bij tijdelijke koersdalingen van aandelen: hoe sterker de koersdaling, hoe meer er wordt geïnvesteerd in ETF’s.

Maar de strategie om aandelen bij te kopen als de beurs daalt, kan worden verstoord als de verkoopgolf van de bitcoin en andere cryptomunten versnelt en overslaat op het vertrouwen van particuliere beleggers in het algemeen, aldus analisten van de bank.

Zowel bitcoin als ether daalden afgelopen week met meer dan 30 procent in een dag. En ook in het Pinksterweekend was het weer onrustig op de cryptomarkt.

Lees ook: Bloedrode Eerste Pinksterdag op cryptomarkt: ether duikt onder de $2.000, bitcoin zakt naar $32.000

Vertrouwen van beleggers komt onder druk te staan

De verkoopgolf op de cryptomarkt zou weleens kunnen aanhouden. “We geloven dat het te vroeg is om te spreken van het einde van de daling van de bitcoin”, aldus analisten van de bank.

Andere factoren die het vertrouwen van particuliere beleggers kunnen raken, zijn een aanhoudend vlakke aandelenmarkt en een minder soepel monetair beleid van centrale banken.

Centrale banken hebben tot nog toe volgehouden dat de vrees voor hogere inflatie onterecht is en dat de recente stijging van de inflatie tijdelijk is. Beleggers zijn daar echter niet gerust op. Als de inflatie voor langere tijd hoog blijft, neemt de kans toe dat de centrale bank gas moet terugnemen met het kunstmatig laag houden van rentes.

Stijgende rentes kunnen negatief aanpakken voor de aandelenmarkt, omdat dit de financiering van groei duurder maakt en op den duur vastrentende waarde weer in beeld kan brengen als alternatief voor aandelen.

De analisten van JPMorgan blijven daarom in de gaten houden wat er gebeurt met de instroom van geld in aandelenfondsen, om te zien hoe het vertrouwen onder beleggers zich ontwikkelt.

Meer beursnieuws? Bekijk ook deze stukken eens: