De AEX-index op Beursplein 5 is maandag met een kleine min gesloten. De andere graadmeters in Europa gingen ook met overwegend rode koersenborden de dag uit. De financiële markten zaten gevangen tussen de hoop op meer stimuleringsmaatregelen van centrale banken en de aanhoudende onrust rond de brexit. Op het Damrak ging Air France-KLM stevig onderuit na tegenvallende vervoerscijfers van de luchtvaartcombinatie.

De hoofdindex op het Damrak eindigde 0,3 procent lager op 568,09 punten. De MidKap won 0,1 procent tot 823,25 punten. Parijs en Londen zakten respectievelijk 0,3 procent en 0,6 procent. De DAX in Frankfurt wist het hoofd boven water te houden en sloot met een plus van 0,3 procent.

De financiële bedrijven stonden in de kopgroep van de AEX-fondsen door de hoop op meer economische stimuleringsmaatregelen. ABN AMRO was de grote winnaar met een winst van 4,5 procent na een adviesverhoging door Morgan Stanley. Takeaway sloot de rij met een verlies van 3,1 procent. Alhold Delhaize daalde 0,3 procent. Financieel directeur Jeff Carr vertrekt in april bij het supermarktconcern.

Air France-KLM bungelde onderaan de MidKap met een min van 9,8 procent. De luchtvaartcombinatie vervoerde in augustus meer passagiers dan een jaar eerder, maar wel iets minder dan in juli. Het vrachtvervoer nam opnieuw af. Kabel- en telecombedrijf Altice Europe profiteerde van een adviesverhoging door JPMorgan en steeg 0,7 procent. Basic-Fit voerde de middelgrote bedrijven aan met een winst van 3,9 procent.

Proximus verloor 0,5 procent in Brussel. De Belgische vakbonden eisen dat het telecombedrijf per direct alle contacten verbreekt met topvrouw Dominique Leroy, nu ze is voorgedragen als hoogste baas van KPN (plus 0,5).

In Londen daalde IAG, het moederbedrijf van British Airways, 1,5 procent. De Britse luchtvaartmaatschappij schrapt het merendeel van haar vluchten op maandag en dinsdag vanwege een pilotenstaking. Lloyds Banking Group won 0,3 procent. De Britse bank verwacht meer geld kwijt te zijn aan claims van klanten aan wie in het verleden ten onrechte kredietverzekeringen zijn verkocht en stopt met zijn aandeleninkoopprogramma.

De euro was 1,1061 dollar waard, tegen 1,1042 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,7 procent meer op 58,07 dollar. Brentolie steeg 2 procent in prijs tot 62,79 dollar per vat.

Lees ook op Business Insider