De 95.000 bezoekers van de Dutch Grand Prix hebben op de trainingsdag niet kunnen genieten van een Max Verstappen in topvorm. Het beeld dat beklijfde was dat van zijn Red Bull-auto die werd weggetakeld van het circuit in Zandvoort. Al na 10 minuten in de eerste vrije training moest de wereldkampioen zijn RB18 langs de kant parkeren met een kapotte versnellingsbak.

Verstappen moest noodgedwongen uit zijn auto stappen en een flink stuk teruglopen naar de garage van zijn team in de pitsstraat. Het was wel een geschikt moment om te zwaaien naar het in oranje uitgedoste publiek op de tribunes, dat zich ondanks de tegenslag voor Verstappen de hele dag vermaakte in de zon en uitbundig bleef juichen voor de publieksheld.

“Het was niet geweldig”, zei Verstappen over zijn moeizame optredens in de vrije trainingen. In de tweede sessie kwam hij niet verder dan de achtste tijd. Hij gaf bijna 7 tienden van een seconde toe op Charles Leclerc van Ferrari, die bovenaan eindigde met een tijd van 1.12,345. Zijn Spaanse teamgenoot Carlos Sainz zat daar slechts 4 duizendsten achter. Lewis Hamilton reed in zijn Mercedes de derde tijd, op 7 honderdsten van Leclerc.

“We kunnen veel beter, dat weet ik zeker”, vervolgde Verstappen. “Er is nog heel veel dat we kunnen verbeteren en daar hebben we de hele avond de tijd voor en zaterdag ook nog de derde training”, zei Verstappen. “Ik kon in de tweede training de balans niet echt vinden omdat ik zo weinig grip op de banden had. In een sessie van een uur kun je niet echt veel aan de auto veranderen, dus ik moest het doen met wat ik had en dat was niet geweldig.”

Zijn teambaas Christian Horner beaamde dat Red Bull een achterstand heeft opgelopen. "Maar ik heb er vertrouwen in dat we de verloren tijd kunnen inhalen. We hebben na de eerste training uit voorzorg de hele versnellingsbak verwisseld. De monteurs hebben geweldig werk verricht. Maar Max loopt nu wel een beetje achter qua tijd op de baan. Hij is nog niet blij met de afstelling van de auto."

Verstappen hoeft zich zeker geen zorgen te maken. Zijn team staat erom bekend snel te kunnen handelen en de auto aan te passen naar de wensen van de Nederlander, die donderdag werd verrast met een lintje van de koning. Vorige week wist hij in de Grote Prijs van België vanaf de veertiende startplek iedereen in te halen en met grote voorsprong de race te winnen. Hij boekte daar al zijn negende zege van het jaar.

Burgemeester Zandvoort tevreden over eerste dag Formule 1

Burgemeester David Moolenburgh van Zandvoort kijkt terug op een "hele goede eerste dag" van de Dutch Grand Prix, die vrijdag begon. "Als het hele weekend zo verloopt als vrijdag, dan ben ik blij en gelukkig", aldus Moolenburgh. Naar verwachting komen zaterdag ongeveer 105.000 mensen naar de kustplaats.

Vrijdag ging de instroom en uitstroom van bezoekers volgens de gemeente goed, zonder grote opstoppingen of "noemenswaardige incidenten".

Na afloop van het raceprogramma vrijdag was het nog de hele avond "gezellig druk in het dorp", stelt de burgemeester. Ook ondernemers zijn "blij" met hoe de avond is gegaan, vertelt Moolenburgh. Die drukte wordt zaterdagavond weer verwacht.

Zandvoort Beyond, het activiteitenprogramma in het dorp, vond vrijdag ook een geslaagde opening van het raceweekend. Directeur Sander van Bosch laat weten dat het "een superleuk feest" was. Als onderdeel van Zandvoort Beyond is bijvoorbeeld een reuzenrad neergezet en heeft de Koninklijke Marine een klimmuur opgebouwd bij de boulevard.

Net zoals vrijdag begon de instroom van racebezoekers ook zaterdagochtend vroeg. "Ik stond om 07.00 uur voor het raam en zag toen al mensen naar het circuit lopen", aldus burgemeester Moolenburgh. De eerste racewagens gaan om 10.25 uur de baan op voor de Sprint Race van de Formule 3. De eerste Formule 1-bolides rijden om 12.00 uur het circuit op.

Tientallen fans stonden zaterdagochtend vroeg al bij de hoofdingang van het circuit om coureurs op te wachten. Onder anderen Lando Norris van McLaren en Carlos Sainz van Ferrari werden met luid gejuich ontvangen.

LEES OOK: Audi en Porsche willen officieel meedoen in de Formule 1 – krijgt Max Verstappen dan echt een Porsche-motor?