Premium content ophalen

Iedereen heeft weleens een slechte dag op het werk. Maar als je maandag tot en met vrijdag de wekker vreest, of op kantoor regelmatig het idee hebt dat je op instorten staat, dan heb je waarschijnlijk een probleem.

Amy Morin is auteur van 13 Things Mentally Strong People Don’t Do. Volgens Morin kan een onprettige werkomgeving ertoe leiden dat mensen zich ongelukkig voelen en zelfs depressief worden. Het probleem is dat wanneer het eenmaal zo ver is, het heel moeilijk is om daar uit te komen.

“Slecht in je vel zitten door het werk dat je doet, kan een negatieve spiraal in werking zetten”, zegt Morin. “Naarmate je meer negatieve gedachten ervaart en voelt dat je minder productief bent, ga je je ook steeds onprettiger voelen.”

Check deze 9 punten om een idee te krijgen of je baan je leven frustreert.


1. Je kunt geen moment meer níet aan je baan denken.

Foto: Hero Images / Getty Images

Je avonden en weekeinden zijn ervoor om níet aan je werk te denken. Je moet je zinnen verzetten en ontspannen.

Dus als je thuis komt en je blijft malen over wat er mis ging en waarom, dan kan dat een serieuze impact hebben op de kwaliteit van je leven, zegt Morin.

Blijven tobben is niet gezond en verhoogt het risico op een depressie. Volgens Morin kan het ertoe leiden dat mensen niet meer genieten van de schaarse tijd die ze níet op hun werk doorbrengen.


2. Je klaagt over je werk - en veel ook

Foto: Shutterstock

Als je niet gelukkig bent met je werk, dan neemt de behoefte toe om vrienden en familie uitvoerig duidelijk te maken wat er mis is met je werk. Kortom: je klaagt veel.

Weliswaar lucht dit tijdelijk op, maar volgens Morin is het niet gezond omdat het je "berooft van mentale kracht." En dat verzwakt weer je weerstand.


3. Uitjes met collega's voelen aan als verlies van energie in plaats van dat ze leuk zijn.

Foto: Sociale gebeurtenissen zouden leuk moeten zijn. Bron: Hero Images/Getty Images

Iedereen heeft tijd voor zichzelf nodig, natuurlijk. Maar je zou ook moeten kunnen genieten van sociale gebeurtenissen.

Als jouw baan alle energie uit je zuigt, heb je volgens Morin in toenemende mate de neiging om sociale gebeurtenissen te mijden, omdat je het vermoeiend vindt om met anderen te praten. Denk hierbij aan eten aan je bureau in plaats van in de kantine, of naar huis gaan om maar niet op het happy hour te hoeven verschijnen.


4. Je gedachten over werk zijn steevast extreem negatief

Foto: Je monologue intérieur kan je nóg dieper in de put doen belanden. Eldar Nurkovic/Shutterstock

Als de vooruitzichten op het werk magertjes zijn, ga je volgens Morin overdreven negatief denken over je werk: "Ik krijg nooit promotie, ik ben altijd het haasje." Dat soort gedachten.

"Je monologue intérieur kan je nóg dieper in de put doen belanden", zegt ze.


Alles weten over recruitment, solliciteren, kantoorleven en productiviteit? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief over werk en carrière.


5. Je filtert alle positiviteit uit je werk

Foto: Het glas is altijd half leeg. Bron: Shutterstock

Ben je down? Dan is het glas vast half leeg in plaats van half vol. Zelfs wanneer er negen leuke dingen op werk gebeuren, dan nog zul je focussen op dat ene minder leuke voorval.

Als je down bent, zegt Morin, is het verschrikkelijk eenvoudig om al het positieve over het hoofd te zien.


6. Je krijgt fysieke klachten

Foto: Een depressie kan tot fysieke gezondheidsklachten leiden Bron: Shutterstock

Een depressie tast niet alleen je mentale welzijn aan. Sommige mensen met een depressie krijgen last van hun maag, hoofdpijn en andere fysieke klachten. Je weerstand kan afnemen waardoor je vatbaarder bent voor ziekten.


7. Je wil je bed niet meer uit. Nooit meer

Foto: LaylaBird/Getty Image

Als je een hekel hebt aan je werk, wil je je bed niet meer uit. Dat betekent immers dat je weer een stap dichter bij je werk bent. "Je staat niet te springen om de dag begroeten als je vreest hoe je die door moet komen", zegt Morin.


8. Je bent lichtgeraakt

Foto: Je slaat op alles aan. Ook op kleine dingetjes. Bron: Antonio Guillem/Shutterstock

Volgens Morin raakt je geduld heel snel op, als je ongelukkig bent met je werk. Collega's afblaffen of snauwen omdat hun telefoon gaat, of omdat ze je een vraag stellen. Dat soort dingen.


9. Je geeft niks meer om je prestaties

Foto: 10'000 Hours/Getty Images

"Uitstelgedrag, afnemende betrokkenheid en slordig werk afleveren. Het zijn allemaal tekenen dat je interesse in je werk verloren hebt", zegt Morin.

En zo is de cirkel rond - het wordt een self-fulfilling prophecy, zegt Morin. En dat kan uiteindelijk leiden tot demotie of zelfs ontslag.


LEES OOK: Deze 3 dingen doen werknemers om te voorkomen dat ze een burn-out krijgen

Premium content ophalen