De iPhone X is een topsmartphone. De telefoon heeft een fantastisch scherm, hij is lekker snel. En toch…

Ik had een iPhone 7 Plus, een toestel waar ik buitengewoon goede herinneringen aan heb. In veel opzichten bieden de iPhone 7 en de grotere iPhone 7 Plus nog steeds veel waar voor hun geld.

Sterker nog, er zijn redenen te over waarom je een iPhone 7 wilt hebben in plaats van een iPhone X. Negen redenen om precies te zijn.


1. De iPhone 7 en iPhone 7 Plus zijn niet zo duur als de iPhone X

Voor veel mensen is de prijs waarschijnlijk de doorslaggevende factor.

De iPhone 7 kost je 640,45 euro voor 32 GB aan opslag, of 750,45 euro voor 128 GB.

De iPhone 7 Plus kost je 780,45 euro voor 32 GB aan opslag, of 890,45 euro voor 128 GB.

Lees ook op Business Insider

De iPhone X kost je 1160,45 euro voor 64 GB aan opslag en 1330,45 euro voor 256 GB.

Maar wacht heel even! Als je een iPhone X koopt, moet je haast wel voor 229 euro AppleCare+ aanschaffen. Reparaties die niet onder de garantie vallen zijn namelijk peperduur.

Met de verzekering van Apple kosten reparaties aan je scherm 29 euro; andere reparaties zijn 99 euro. Zonder die verzekering kost de reparatie van je scherm al gauw 321 euro, voor overige schade ben je al snel 611 euro kwijt. Wat zoveel wil zeggen als dat het repareren van een iPhone X net zo veel kost als de aanschaf van een iPhone 7.

Koop je een iPhone 7 daarentegen refurbished, dan kost je dat 390 euro voor de 32 GB-versie en 484 euro voor die met 128 GB.


2. De iPhone 7 en 7 Plus zijn in meer kleuren verkrijgbaar dan de iPhone X

Zijn de iPhone 7 en 7 Plus verkrijgbaar in vijf verschillende kleuren: zwart, gitzwart, zilver, goud en roségoud, daar heb je met de iPhone X alleen de keus tussen zilver en spacegrijs.

De iPhone 7 is trouwens ook verkrijgbaar in rood, maar Apple brengt die kleur sinds vorig jaar niet meer op de markt.


3. Neem je een iPhone 7, dan heb je de keuze uit twee verschillende maten, terwijl de iPhone X maar in één maat verkrijgbaar is (voor nu dan)

De iPhone 7 is verkrijgbaar in twee maten – de reguliere iPhone 7 heeft een scherm van 4,7 inch, het Plus-model een display van 5,5 inch. De iPhone X heeft slechts één maat met een display van 5,8 inch.

Opmerkelijk: hoewel het scherm van de X dus groter is dan dat van de 7 Plus, lijkt de X qua omvang meer op de iPhone 7.


4. De iPhone X heeft een fantastische OLED-scherm, maar de Retina-displays op de iPhone 7 en 7 Plus kunnen de concurrentie moeiteloos aan

Smartphones met OLED-displays zijn nu natuurlijk compleet hot, maar een LCD-scherm is ook nog steeds mooi om naar te kijken. De iPhone 7 en 7 Plus in het bijzonder hebben de beste schermen die je je maar kunt wensen, met natuurlijke kleuren en goed contrast.


5. De iPhone 7 en iPhone 7 Plus hebben geen irritante inkeping

De inkeping, beter bekend als de notch. Hierin zit Apple’s TrueDepth-camerasysteem verstopt, waarmee je de telefoon met je gezicht kunt ontgrendelen. Weliswaar heel functioneel, maar aan de bovenkant is er wel een hapje uit het scherm genomen. De inkeping is altijd zichtbaar.

Bij de meeste apps is dit niet storend, maar het is vervelend als ik een video wil bekijken. Ik moet dan kiezen: óf ik houd de video klein zodat ik alles kan zien, óf ik gebruik het volledige scherm van de X en dan worden de boven- en onderkant van de video weggelaten.

Het is niet echt een big deal, maar de schermen van de iPhone 7 en de 7 Plus werken prima voor welke applicatie dan ook, inclusief het bekijken van video’s.


6. De iPhone 7 en de iPhone 7 Plus hebben Touch ID. Dat werkt sneller en betrouwbaarder dan Face ID op de X

Zowel de iPhone 7 als de 7 Plus hebben Touch ID, de vingerafdrukscanner die in geïntegreerd in de homeknop aan de voorzijde. Zo kun je het toestel ontgrendelen, inloggen bij apps en aankopen verifiëren. Snel en betrouwbaar.

De iPhone X heeft geen homeknop, wel gezichtsherkenning die volgens Apple net zo accuraat is als Touch ID. Mijn ervaring is anders – Face ID is niet zo snel en ook niet zo betrouwbaar. Ik toets mijn pincode vaker in dan me lief is.


7. De toestellen hebben bijna identieke camera’s

De iPhone 7, iPhone 7 Plus en de iPhone X hebben allemaal een 12-megapixel camera met een ƒ/1.8 diafragma en optische beeldstabilisatie (hoewel de X nog ietsje stabieler is). Alle drie de camera’s leveren uitstekende foto’s.

De camera van de iPhone X’s is net iets geavanceerder en werkt beter dan de anderen bij weinig licht, maar voor het overige zijn de camera’s erg vergelijkbaar. Met beide toestellen kun je portretfoto’s maken via de portretmodus, waarbij de achtergrond ietwat onscherp wordt en de foto een professionelere uitstraling krijgt.


8. Ook de camera’s aan de voorzijde zijn bijna hetzelfde – hoewel de selfiecamera van de iPhone X wat extraatjes heeft

De iPhone X is de eerste iPhone met Apple’s TrueDepth-camerasysteem met de noodzakelijke sensoren voor de gezichtsherkenning. Toch verschilt de camera aan de voorzijde maar in weinig opzichten van die van de iPhone 7 en iPhone 7 Plus.

De belangrijkste verschillen zijn die extra software-gerelateerde functionaliteiten zoals de portretmodus voor de selfiecamera van de iPhone X.


9. Dezelfde ervaring als met alle smartphones: iOS 

De iPhone 7, iPhone 7 Plus en iPhone X draaien allemaal op hetzelfde besturingssysteem, namelijk iOS. En dat betekent dat je én hetzelfde ecosysteem én dezelfde apps én dezelfde updates direct van Apple krijgt.

LEES OOK Gmail krijgt een nieuwe layout – zo gaat je inbox eruitzien