Goedemorgen! Dit moet je vandaag in elk geval weten.

1. Krapte bij nieuwbouw: bieden op huis in plaats van loten

Loten voor een nieuwbouwhuis was lang de normale gang van zaken, maar inmiddels is dat helemaal niet meer vanzelfsprekend. Ook nieuwbouwwoningen worden steeds vaker aan de hoogste bieder verkocht, valt de Volkskrant op.

Een projectontwikkelaar zegt tegen de krant dat hij van kopers hoort, dat ze liever willen overbieden dan de kans lopen om hun droomhuis door toeval te verliezen. “Ze willen hun voorkeur in de prijs uitdrukken. Op het inschrijfformulier voor een loting zetten ze dan: ‘Ik wil meer betalen’.”

2. Pensioen: uitgaven aan levensonderhoud veel hoger dan vooraf gedacht

Nederlanders hebben een veel te rooskleurig beeld van hun pensioen, blijkt uit onderzoek onder 22.000 mensen uit 30 landen van vermogensbeheerder Schroders. Het komt erop neer dat ze hun inkomen na de pensioengerechtigde leeftijd te hoog inschatten, en hun uitgaven te laag.

Mensen die de pensioenleeftijd naderen, verwachten bijvoorbeeld 38 procent van hun uitgaven aan eerste levensbehoeften te besteden. Gepensioneerden geven echter aan gemiddeld ruim de helft van hun inkomen aan primaire levensbehoeften te besteden.

3. De NAVO komt bijeen in Brussel - en kijkt gespannen naar Donald Trump

Donald Trump bezoekt de NAVO in Brussel. Leiders van andere NAVO-landen zijn bevreesd voor een G7-scenario, waar de Amerikaanse president wild om zich heen sloeg. Trump wil vooral dat andere NAVO-landen hun defensie-uitgaven opschroeven. Ook Nederland levert niet de gewenste 2 procent van het nationale inkomen als bijdrage.

Uit onderstaande door de NAVO gepubliceerde grafiek blijkt dat Trump wel een punt heeft:

(klik voor uitvergroting)

navo, defensie uitgaven, Trump

4. Trump schermt met nieuwe lijst met importheffingen China 

Trump voert ook voor China de druk op. Na het ingaan van importtarieven van 25 procent op Chinese goederen ter waarde van 34 miljard dollar begin deze maand, heeft de Amerikaanse regering een lijst vrijgegeven met Chinese spullen ter waarde van 200 miljard dollar. Die kunnen getroffen worden met importtarieven van 10 procent, als China het waagt om terug te slaan in reactie op de eerste zet van Trump.

5. Duikers die Thaise jongens redden, komen zelf bijna om

Het ging bijna nog mis bij de spectaculaire reddingsactie van de Thaise jongetjes die 17 dagen vastzaten in een grot in het noorden van Thailand. De reddingswerkers die de laatste slachtoffers in veiligheid brachten, kwamen bijna zelf vast te zitten in het grottencomplex.

Een woordvoerder van de reddingsoperatie zei tegen ABC News dat, nadat de laatste vier jongens en hun coach veilig uit de grot waren gehaald, reddingswerkers ineens het waterpeil snel zagen stijgen.

Wat bleek: de waterpompen die de voorbije weken ervoor hadden gezorgd dat de grot waar het Thaise voetbalteam en de coach in vastzaten niet vol liep met water, vielen plotseling uit. Daardoor moesten de reddingswerkers op stel en sprong zichzelf uit de grot zien te bevrijden, voordat de ondergrondse kamers vol zouden lopen met water.

LEES OOK Zo hebben duikers alle 12 jongens en hun coach uit de ondergelopen Thaise grot gehaald

6. Moederbedrijf Google krijgt mogelijk hoogste boete ooit

Het moederbedrijf van Google, Alphabet, staat een Europese miljardenboete te wachten. Het Amerikaanse techbedrijf zou zijn dominante marktpositie met zijn mobiele besturingssysteem Android misbruiken, schrijft zakenkrant The Wall Street Journal.

Google zou telefoonfabrikanten dwingen om Google-apps te installeren als ze ook het door Google gemaakte besturingssysteem met hun telefoons meeleveren. De Europese Commissie spreekt zich volgens de krant volgende week uit over de zaak.

7.  Lokkertje voor pabo-studenten: halvering collegegeld voor 2 jaar

De Eerste Kamer is akkoord gegaan met het voorstel van minister Ingrid van Engelshoven om het collegegeld voor hogescholen en universiteiten in het eerste studiejaar te halveren. De maatregel gaat vanaf komende studiejaar (2018-2019) in.

Voor studenten die de pabo-opleiding voor docent doen is er een extra lokkertje: zij kunnen twee jaar gebruik maken van de regeling.

8. Een historisch vliegtuig stort neer in Zuid-Afrika: 1 dode, veel gewonden

Eén persoon kwam gisteren om het leven toen een historische Convair 340 neerstortte bij de Zuid-Afrikaanse mede-hoofdstad Pretoria. Drie Nederlanders waren aan boord van het toestel en raakten lichtgewond, net als in totaal 20 mensen. Zij werken allen voor Aviodrome, het luchtvaartmuseum in Lelystad waar het vliegtuig later deze week met tussenstops in Afrikaanse en Europese landen naar toe zou vliegen. Hoe de crash kon gebeuren, is nog onduidelijk.

9. Sportleed: Kiki Bertens uitgeschakeld en Rode Duivels verliezen van Frankrijk

Een sombere dag voor de 'Benelux': dinsdag sneuvelde tennisster Kiki Bertens in de kwartfinale van Wimbledon tegen de Duitse Julia Görges. Bertens begon sterk met winst in de eerste set, maar daarna ging het bergafwaarts. 

En terwijl zakenbank Goldman Sachs eerder deze week nog voorspelde dat België wereldkampioen zou worden in een WK-finale tegen Engeland, werd de droom van de Rode Duivels dinsdagavond wreed verstoord: 1-0 verlies tegen Frankrijk.

Vanavond wordt duidelijk wie de Fransen treffen: Engeland speelt zijn halve finale tegen Kroatië!

 


Ieder bedrijf digitaliseert – dit is hét moment om te gaan experimenteren (ADV: Vodafone)

Ben je – voorzichtig uitgedrukt – niet zo’n fan van digitalisering? Dat kan. Er zijn nog steeds allerlei bedrijven die vandaag succesvol zijn met hun ouderwetse manier van werken. Maar besef: zelfs de bakker op de hoek of je vaste autogarage zijn al meer tech dan je denkt.

Wat kun jij beter doen? Voor je product of je klant? In zeven praktische stappen helpen we je op weg om de organisatie waar je werkt toekomstbestendig te maken.


 

Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van maandag:

 

Business Insider Nederland is er nu ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!