Goedemorgen! Dit moet je vandaag in elk geval weten.

1. Huizenmarkt barst – nog steeds – uit z’n voegen

Het begint een beetje gewoon te worden, maar blijft natuurlijk spectaculair: ook in het tweede kwartaal van dit jaar barstte de Nederlandse huizenmarkt uit z’n voegen. De gemiddelde prijsstijging lag op 10,4 procent vergeleken met het tweede kwartaal van 2017.

Dit blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van makelaarsclub NVM. De stijging van de huizenprijs in het tweede kwartaal is op jaarbasis nog wat forser dan in het eerste kwartaal, toen huizenprijzen gemiddeld met 9,7 procent stegen.

Amsterdam spant in het tweede kwartaal de kroon, met een gemiddelde prijsstijging van liefst 19 procent op jaarbasis. Dat heeft ook een prijsopdrijvend effect op omringende gemeenten, zoals Almere, Haarlem en de regio rond Schiphol.

De achterliggende oorzaken voor de prijsexplosie op de huizenmarkt blijven dezelfde. Verkrapping van het aanbod van koopwoningen, te weinig nieuwbouw, stijgende inkomens als gevolg van de aantrekkende economische groei en natuurlijk de extreem lage hypotheekrentes.

Bekijk hier wat de huizenprijs bij jou in de buurt doet »

2. Bulldozer Trump zet bondgenoot Merkel onder zware druk

Lees ook op Business Insider

Zwakke punten van de tegenstander uitbuiten in onderhandelingen: daar ligt de kracht van Donald Trump. De Amerikaanse president benaderde de NAVO-top van woensdag op de hem karakteristieke wijze, met ongezouten kritiek op de westerse bondgenoten en een speciale uithaal naar Duitsland.

Trumps belangrijkste punten: Duitsland draagt veel te weinig bij aan de defensie-uitgaven voor de NAVO; daarnaast maakt het land zich kwetsbaar voor Russische invloed met de aanleg van grote gaspijpleidingen door de Oostzee van Rusland naar Duitsland.

Je kunt vallen over de onbehouwen stijl van Trump, maar de Duitse bondskanselier Angela Merkel had woensdag niet echt een krachtige weerlegging. Ze wees erop dat ze blij is dat Oost-Duitsers nu in vrijheid leven en dat Duitsland flink bijdraagt aan de NAVO-inspanningen in Afghanistan. Allemaal waar, maar geen antwoord op de kritiek van Trump.

3. Ouderen durven niet te solliciteren door verboden leeftijdsgrenzen in vacatures

Vacatures waarin een ‘jonge hond’ of ‘starter’ gezocht wordt: ze komen maar al te vaak voorbij. Dat schrikt oudere sollicitanten af, blijkt nu uit onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens.

Het College analyseerde maar liefst 1,8 miljoen vacatures uit 2017 en zag dat er in 40.000 tot 60.000 van de advertenties een leeftijdsgrens werd gesteld. En dat terwijl dat helemaal niet mag, want leeftijdsdiscriminatie is bij wet verboden.

Toch weerhoudt het ouderen ervan te solliciteren: hoewel juist zij vaker langdurig werkloos zijn en een kleinere kans hebben op het vinden van een baan, vinden ze de leeftijdseis in de vacature zwaarder wegen dan het salaris, de reistijd en het type contract bij elkaar.

4. Cryptohackers richten hun pijlen op bezitters van digitale munten

Handelsbeurzen voor cryptomunten zijn steeds beter beveiligd, dus verleggen hackers hun aandacht naar de bezitters van digitale munten. Dat signaleert de Financial Times. Met name phishing-aanvallen komen vaker voor. Omdat de mensen die nu bitcoin kopen minder technisch onderlegd zijn dan in het verleden, zijn trucs om persoonlijke gegevens binnen te hengelen effectiever.

5. Halsema vandaag beëdigd als burgemeester – en ze krijgt gelijk een aantal tips

Donderdag wordt Femke Halsema beëdigd als burgemeester van Amsterdam. En als eerste GroenLinks-burgemeester staan haar gelijk al een aantal uitdagingen te wachten: de huizenprijzen in de hoofdstad zijn hoger dan ooit en Amsterdam gaat tegelijkertijd gebukt onder het massatoerisme.

Daarom heeft Liesbeth Spits, voorzitter van het Nederlands genootschap van Burgemeesters en burgemeester van Alphen aan den Rijn, in Trouw een aantal tips voor haar op een rij gezet: Halsema moet vooral niet vergeten te genieten en ze moet haar best doen om balans te zoeken – “tussen wat ze zelf kan en wil en wat de regio vraagt”.

6. Wat wilde Elon Musk echt bereiken met de duikboot voor de Thaise voetballertjes?

Elon Musk staat erom bekend dat hij als CEO geen cent uitgeeft aan advertenties voor Tesla en SpaceX. Liever zorgt hij ervoor dat zijn bedrijven constant onderwerp van gesprek zijn.

Daarom zetten sommige mensen nu vraagtekens bij de duikboot die hij maakte voor de Thaise voetballertjes die vastzaten in de grot. Hij wilde de jongens ermee redden, maar duikers tekenden aan dat de duikboot waarschijnlijk niet eens door de nauwe gangen van de grot zou passen en dus onbruikbaar was. Zou het Musk dan allemaal om de goede naam van zijn bedrijven, en dus de beurswaarde zijn gegaan?

7. Stormy Daniels opgepakt in stripclub – advocaat spreekt van “politiek gemotiveerde” arrestatie

Pornoactrice Stormy Daniels, die claimt in 2006 een affaire te hebben gehad met Donald Trump, is in de Amerikaanse staat Ohio gearresteerd. Haar advocaat laat via Twitter weten dat ze is aangehouden omdat ze zich op het podium heeft laten aanraken door een toeschouwer “op een niet-seksuele manier”. In de Amerikaanse staat is het verboden een naakte of deels ontblote artiest aan te raken.

Haar advocaat spreekt over een “vooropgezette” en “politiek gemotiveerde” arrestatie.

8. Grote melkveebedrijven laten hun koeien weer vaker naar buiten

Het aantal melkkoeien in de wei is vorig jaar weer iets gestegen. In 2017 liepen er 1,16 miljoen melkkoeien buiten, ongeveer 2 procent meer dan het jaar daarvoor, meldt het CBS. Vooral bij grote bedrijven is het aandeel koeien in de wei toegenomen.

Toch ligt het aandeel nog onder het niveau van 2010. Toen liet 80 procent van de melkveebedrijven de koeien in de wij lopen, nu ligt dat percentage op 75.

9. Kroaten verslaan Engelsen en staan voor het eerst in WK-finale

Football is not coming home. Engeland verloor woensdag na verlenging met 2-1 van Kroatië in de halve finale. Dat betekent dat de Kroaten het zondag opnemen tegen Frankrijk in de finale.

De Engelsen strijden zaterdag met België om de derde plek. En ze kijken alweer vooruit: met een team vol broekies de laatste vier halen, dat biedt hoop voor het WK van 2022 in Qatar.

 

Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug »

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van woensdag:

 

Business Insider Nederland is er nu ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!

Van platzak naar 13.000 pizza's per dag verkopen in twee jaar tijd! 🍕🍕 — Manon van Essen (30), trok een tijdje geleden blut aan de bel bij Albert Heijn met de vraag of de super misschien haar gezonde pizza's wilde verkopen. Ze had niet eens geld voor een treinkaartje! Inmiddels zijn de groentebodems, al dan niet belegd, verkrijgbaar bij gemiddeld 1.300 verkooppunten en worden er in Nederland dagelijks meer dan 10.000 Magioni’s een oven ingeschoven, schat Van Essen. De bodems van de pizza’s bestaan voor 40 procent uit groenten als bloemkool, bieten of courgette. - - Benieuwd naar hoe ze zo groot is geworden? Check de link in onze beschrijving voor het volledige artikel! - - Foto: Magioni - - #goedemorgen #ondernemen #ondernemer #magionipizza #magioni #zakelijk #zakelijk #werk #woensdag #nieuws #nederland #zzp #handel #sollicitatie #solliciteren #amsterdam #vandaag #bedrijf #business #businessinsider #businessinsidernl

Een bericht gedeeld door Business Insider Nederland (@businessinsidernl) op