Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. De Nederlandse economie blijft flink groeien, verwacht het Centraal Planbureau. Dit jaar komt de groei uit op 3,2 procent en volgend jaar op 2,7 procent. In 2017 nam het bbp met 3,1 procent toe, dat was de sterkste groei in tien jaar.

Volgens het planbureau, een belangrijke economische raadgever aan het kabinet, doet Nederland het een stuk beter dan andere eurolanden. Dat komt onder meer door de florerende woningmarkt en de stijgende overheidsuitgaven.

De gemiddelde koopkracht stijgt in 2019 met 1,6 procent, maar CPB-directeur Laura van Geest plaatst daar wel een stevige kanttekening bij. “Je kunt met de koopkrachtplaatjes in de hand niet bepalen hoe je eigen portemonnee er volgend jaar uit gaat zien”, zegt ze dinsdag in de Volkskrant.

De politiek overschat volgens haar vaak de invloed op het inkomen van mensen. Een scheiding of ontslag zijn veel ingrijpender voor de persoonlijke financiële situatie.

2. Binnen de Republikeinse partij groeit de weerstand tegen de importheffingen die Donald Trump heeft aangekondigd voor staal en aluminium. Zo heeft de invloedrijke voorzitter Paul Ryan van het Huis van Afgevaardigden er bij het Witte Huis op aangedrongen de plannen te schrappen. Ook zijn verschillende Republikeinse senatoren van plan tegen het voorstel te stemmen.

Maar Trump heeft al gezegd er niet op terug te komen: "No, we're not backing down." Door de importheffingen zullen belangrijke goederen voor de 'gewone Amerikaan' als auto's en blikjes bier flink duurder worden. Ook bestaat de kans op een handelsoorlog als andere landen besluiten om heffingen op te leggen aan de VS als tegenmaatregel.

3. Een flink deel van de Tweede Kamer wil af van de Europese waakhond voor nepnieuws. VVD, SP, PVV, GroenLinks en SGP willen dat het kabinet in Brussel de opheffing van het bureau EUvsDisinfo gaat bepleiten.

Het bureau brandmerkte Nederlandse media als NPO Radio 1, De Gelderlander, GeenStijl en The Post Online grotendeels onterecht als verspreiders van nepnieuws. Verantwoordelijk minister Kajsa Ollongren benadrukte tot nu toe dat het juist belangrijk is dat de EU strijdt tegen nepnieuws.

4. Een man die doodziek werd nadat hij in een winkelcentrum in het Engelse Salisbury een nog onbekende stof kreeg toegediend is een voormalige Russische spion. Hij is mogelijk vergiftigd en ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis.

De 66-jarige Sergei Skripal kreeg in 2010 onderdak in Groot-Brittannië na een uitwisseling van spionnen tussen Rusland en de VS. Skripal werd in 2006 veroordeeld tot dertien jaar gevangenisstraf omdat hij werkte voor de Britse inlichtingendienst MI6. Hij onthulde onder meer de identiteit van Russische geheim agenten, die undercover in Europa werkten.

Het verhaal roept herinneringen op aan de liquidatie van Alexander Litvinenko. Deze ex-officier van de Russische veiligheidsdienst werd vermoord met het radioactieve polonium, dat in een hotel in zijn thee was gedaan.

5. Niet alleen de politie, maar ook de FIOD, Marechaussee en de Belastingdienst mogen straks infiltranten inzetten en verdachten afluisteren. Dat schrijft de Volkskrant. Zo moeten de instanties beter in staat zijn om georganiseerde misdaad aan te pakken.

De wetswijziging is stilletjes doorgevoerd en dat is tegen het zere been van Stichting Privacy First. "Ik vind het schandalig dat hierover nauwelijks tot geen debat in het parlement en de media is gevoerd", zegt directeur Vincent Böhre tegen de krant. "Het gaat om een ingrijpende wetswijziging die nog meer inbreuk mogelijk maakt op de privacy van burgers."

6. Voor het eerst sinds hij aan de macht is, heeft dictator Kim Jong-un een delegatie van Zuid-Koreaanse functionarissen ontvangen. De Noord-Koreaanse leider lijkt de banden met de zuiderburen aan te willen en zei de militaire spanningen op het Koreaanse schiereiland te willen verminderen.

"De olympische vlam tussen Noord- en Zuid-Korea is er nog", aldus NOS-correspondent Marieke de Vries, die doelt op het bezoek van een Noord-Koreaanse delegatie aan de Olympische Spelen in Pyeongchang vorige maand. Daarbij was onder meer de zus van Kim Jong-un aanwezig.

7. De app NPO Start geeft niet meer automatisch je kijkgedrag door aan bedrijven. Gebruikers van de app moeten voortaan expliciet toestemming geven voor het delen van informatie met derden door al dan niet in te stemmen met de volgende tekst:

"Ik accepteer Ster-advertenties die zijn afgestemd op mijn internetgedrag en ga ermee akkoord dat hiervoor informatie over mijn mobiele apparaat en over het programma dat ik op dat moment bekijk met de adverteerder wordt gedeeld."

Privacywaakhond Bits of Freedom had forse kritiek geleverd op de manier waarop de NPO omgaat met gegevens van gebruikers.

8. De hypotheekrente lijkt tot rust te komen, signaleert intermediair De Hypotheekshop in zijn wekelijkse nieuwsbrief. Voor de zevende week op rij zijn de rentes gestegen, maar het aantal aanbieders dat een verhoging doorvoert neemt duidelijk af. De gemiddelde hypotheekrente voor 10 jaar vast (met NHG) staat nu voor het eerst sinds mei 2016 niet meer onder de 2 procent.

"De hypotheekrente blijft echter, ondanks de stijging met ongeveer 0,25%-punt sinds oktober 2016, nog steeds op een historisch laag niveau en zal dat naar verwachting voorlopig ook blijven", aldus De Hypotheekshop.

Wil je weten wat er met de huizenprijs gebeurt als de hypotheekrente verdubbelt? Lees dan deze analyse van Business Insider's Jeroen de Boer.

9. Richard Branson heeft een bijzondere vacature. Hij zoekt een assistent die voor hem wil werken op zijn tropische privé-eiland Necker Island. Maar luieren is er niet bij. Branson waarschuwt dat het een drukke baan is. Je werkt op twee verschillende kantoren en houdt je bezig met boekingen, mail en administratie.

Interesse? Stuur dan een video van maximaal 2 minuten op naar Virgin waarin je jezelf aanprijst.

 

Nieuws inhalen? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren »

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van maandag:

 

Ontvang elke dag rond lunchtijd de beste artikelen van Business Insider in je inbox. Een must-read voor iedereen die op de hoogte wil blijven. Schrijf je hieronder in:

Dagelijkse nieuwsbrief
Ondernemersnieuwsbrief (wekelijks)