Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten

1. Debat tussen Rutte en Baudet ging hard tegen hard

Partijleiders Mark Rutte van de VVD en Thierry Baudet van Forum voor Democratie hebben gisteravond hard naar elkaar uitgehaald tijdens het een-op-een-debat over de Europese verkiezingen. Rutte noemde Baudet onder meer een “Ruslandknuffelaar” en iemand die Nederland in de wereld verzwakt. Baudet verweet Rutte op zijn beurt dat die “meer volger dan leider” is, geen moreel kompas heeft en met alle winden meewaait. Ook waren ze het oneens over de euro, het migratiebeleid en de houding tegenover Rusland.

Het debat wekte op voorhand veel verontwaardiging omdat een tweegevecht op de avond voor verkiezingsdag de stemming te veel zou beïnvloeden. Bovendien gaan de twee Haagse partijleiders helemaal niet op voor het Europees Parlement.

2. May verliest steun van links en rechts in het Lagerhuis

Theresa May’s voorstel om het Lagerhuis te laten stemmen over een tweede Brexit-referendum, blijkt woensdag compleet averechts te werken. De Britse premier krijg er niet de handen voor op elkaar. In tegendeel, links en rechts verliest ze nóg meer steun. Zowel binnen haar eigen partij als vanuit Labour klinkt de oproep om te vertrekken.

Ondertussen heeft minister Andrea Leadsom, die bevoegd is voor de relaties met het Britse Parlement, ook nog haar vertrek aangekondigd. De voorstander van de Brexit neemt ontslag uit de conservatieve regering-May omdat ze niet meer in de aanpak van May gelooft. Ze denkt niet dat het Verenigd Koninkrijk “echt soeverein zal blijven onder de nu voorliggende deal”.

Lees ook op Business Insider

3. Tesla in de problemen: zijn al die investeringen wel voldoende?

Hoewel Tesla 2,7 miljard dollar (ongeveer 2,4 miljard euro) heeft opgehaald, deels in nieuw uitgegeven aandelen en deels in converteerbare obligaties, ziet het er nog steeds treurig uit nu – voor de zoveelste keer – financiële en juridische problemen opdoemen.

Met die kennis zijn de aandelen van Tesla de afgelopen maand met een kwart in waarde gedaald, terwijl analisten rondom Wall Street de prijsverwachtingen voor het aandeel herhaaldelijk neerwaarts hebben bijgesteld. Beleggingsonderneming Wedbush Securities sprak van “code rood” voor het bedrijf. Adviesbureau Evercore zei dat Tesla de huidige waarde alleen kan rechtvaardigen met “bovennatuurlijke groei”.

4. Proef met speciale hypotheek waarmee ‘duurhuurders’ huis kunnen kopen

Eén van de grote problemen van de woningmarkt is de krapte voor huurders in het segment net boven de sociale huur, met maandhuren tussen pakweg 750 euro en 1.100 euro. Geldverstrekker BLG Wonen wil zogenoemde ‘duurhuurders’ een hypotheek aanbieden waarmee ze kunnen overstappen naar een koopwoning.

Het idee is dat een speciale huurverklaring, die dus aangeeft dat huurders goed in staat zijn de relatief hoge maandlasten te betalen, kan werken als een beoordeling van de kredietwaardigheid. BLG Wonen wil dan mogelijkheden bieden om op basis van de huurlasten over te stappen naar een passende hypotheek.

5. De vrijgave van Trumps belastingaangiften is weer een stap dichterbij

Deutsche Bank en het Amerikaanse Capital One mogen financiële gegevens van de Amerikaanse president Donald Trump doorspelen aan het Congres. Dat heeft een rechter in New York woensdag bepaald. Het is de tweede rechtszaak in een week tijd die Trump verliest over de vrijgave van zijn financiële documenten, waaronder zijn belastingaangiften. De uitspraak geldt ook voor drie kinderen van Trump en de Trump Organization.

6. Spijkerbroek is eigenlijk €33 te goedkoop, als je kijkt naar sociale kosten en milieu

Watervervuiling, slechte werkomstandigheden: de productie van spijkerbroeken gaat nog altijd gepaard forse verborgen kosten wat betreft de sociale impact en het milieu. In een rapport van het Impact Institute  en analisten van ABN Amro, is becijferd dat de gemiddelde prijs per spijkerbroek 33 euro hoger zou moeten liggen om een duurzaam en ethisch verantwoord product te leveren.

Met slimme verbeteringen zou de ‘true price gap’ wel kunnen dalen, waardoor de prijs van spijkerbroeken in de winkel niet per se met 33 euro moet stijgen om ethisch verantwoord te zijn.

7. Chinees lied over de handelsoorlog met de VS gaat viral

“Als de aanstichter wil vechten, slaan we hem tot hij geen pap meer kan zeggen.” Zo luidt een zin uit het Chinese lied ‘Handelsoorlog’ dat geschreven is door de gepensioneerde ambtenaar Zhao Liangtian. Het nummer is viral gegaan op Chinese sociale media. “Ik voelde de drang om iets te doen na het uitbreken van de handelsoorlog met de VS”, zegt Zhao tegen Bloomberg.

8. Vrouwen zijn productiever op werkvloer als de verwarming een graadje hoger staat

Is er op jouw werk ook regelmatig gesteggel over de temperatuur op kantoor? Dat is logisch, schrijft de Britse krant The Guardian op basis van een onderzoek onder 500 mannen en vrouwen in het tijdschrift PLOS One, want vrouwen zijn echt minder productief als de verwarming voor mannen precies goed staat. Als de verwarming een graadje hoger zou worden gezet, zouden vrouwen productiever kunnen werken. Mannen worden dan juist iets minder productief, maar omdat de productiviteitswinst bij vrouwen groter is dan het verlies bij mannen, is het volgens de onderzoekers beter om de verwarming gewoon wat hoger te zetten.

9. Stijn Koster (35) rijkste jonge miljonair met €150 miljoen

Zakenblad Quote heeft zijn lijst van 100 jonge miljonairs uitgebracht. Bij de miljonairs die jonger zijn dan 40 jaar, is ondernemer Stijn Koster (35) de rijkste met een geschat vermogen van 150 miljoen euro. Hij verkocht eind 2018 zijn hostingbedrijf i3D.net aan de Franse gamegigant Ubisoft.

 

Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van woensdag:

 

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over ondernemen, carrière, personal finance en technologie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!