Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. De stemlokalen zijn geopend

In de meeste Nederlandse gemeentes kunnen burgers vandaag naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. De stembureaus sluiten om 21.00 uur.

In het laatste debat ging het er dinsdagavond fel aan toe tussen de landelijke leiders van de partijen. De VVD en de PvdA botsten over het toewijzen van huizen aan asielzoekers, GroenLinks en D66 werden het niet eens over het woningbeleid.

Er wordt vandaag ook gestemd over de Wet op de inlichten- en veiligheidsdiensten, in de volksmond bekend als de sleepwet of aftapwet. Heb je nog geen idee waar dit referendum over gaat? Lees je dan nog snel even in.

2. SuperTrash van Olcay Gulsen failliet

De overstap van mode-onderneemster naar bekende tv-persoonlijkheid gaat rap bij Olcay Gulsen: Supertrash, het modemerk waar Gulsen bekend mee werd, heeft dinsdag faillissement aangevraagd. “Heel pijnlijk, want het is mijn levenswerk. Ik wist dat het slecht ging en niet goed genoeg”, zei Gulsen tegen RTL Boulevard.

Afgelopen maand gaf Gulsen haar positie als bestuursvoorzitter op en trad Charles Paape aan om het noodlijdende bedrijf te redden. Maar dat heeft niet mogen baten. Gulsen gaat nog wel met de curator praten om te kijken of een doorstart mogelijk is.

3. Huizenprijzen stijgen het hardst sinds 2001

Het wordt bijna een saai: de krapte op de Nederlandse huizenmarkt neemt extreme vormen aan, waardoor huizenprijzen omhoog blijven knallen. Afgelopen februari leidde dat tot een nieuw ‘record’: huizenprijzen stegen gemiddeld met een ongekende 9,5 procent vergeleken met een jaar eerder, melden het CBS en het Kadaster.

Om een idee te geven hoe extreem dat is: afgelopen maand lag de gemiddelde huizenprijs op 275.201 euro en dat is 21.813 euro meer dan twaalf maanden eerder. Per maand is de gemiddelde huizenprijs zodoende met ruim 1.818 euro opgelopen. Fors meer dan het minimumloon van volwassenen boven de 22, dat 1.578 euro per maand bedraagt.

4. Facebook ligt steeds meer onder vuur

Het dataschandaal rond Cambridge Analytica waarbij gegevens van 50 miljoen Facebook-gebruikers zijn buitgemaakt moet CEO Mark Zuckerberg niet lekker zitten. De Amerikaanse toezichthouder FTC is een onderzoek begonnen, meldt Bloomberg.

En de koers van het aandeel is in een paar dagen ruim 10 procent gekelderd. Reden voor een groep investeerders om Facebook aan te klagen, omdat ze zich misleid voelen.

Zuckerberg liet tot nu toe niks van zich horen. Vrijdag spreekt hij voor het eerst zijn personeel toe over de ophef. Daarbij gaat hij samen met operationeel directeur Sheryl Sandberg naar verwachting ook in op vragen over de kwestie.

5. Apple Pay via een omweg toch naar Nederland

Apple Pay is voortaan via een achterdeur ook in Nederland te gebruiken. Onlinebank Bunq gaat de betaaldienst van Apple aanbieden in Italië en Spanje. Het enige wat je als Nederlandse gebruiker van Bunq moet doen is je regio in de app instellen op één van die twee landen, zo bevestigde een woordvoerster van Bunq na berichtgeving door De Telegraaf.

6. Trump gaat Mueller niet ontslaan

President Trump is niet van plan de speciale onderzoeker Robert Mueller te ontslaan. In een verklaring van het Witte Huis wordt beklemtoond dat Trump het ook niet overweegt.

Mueller onderzoekt of er in de verkiezingscampagne van 2016 door Trumps campagnemedewerkers met Russen is samengewerkt om de campagne succesvol te maken en of er sindsdien rond Trump acties zijn ondernomen om de rechtsgang te belemmeren.

Trump ging afgelopen weekeinde - niet voor het eerst - publicitair tekeer tegen de in zijn ogen partijdige Mueller. Die is "een heksenjacht" begonnen, terwijl er volgens Trump bij Mueller sprake is van "een massale belangenverstrengeling".

7. Macron bezoekt Rutte

De Franse president Emmanuel Macron bezoekt Nederland vanavond. Hij overlegt met premier Mark Rutte in aanloop naar de vergadering van Europese Raad van regeringsleiders deze week. Macron wil vaart maken met verdere Europese integratie, maar een groep noordelijke landen waaronder Nederland kiest liever een voorzichtigere koers. Macron gaat ook nog langs bij koning Willem-Alexander.

8. Het eerste rentebesluit van Jerome Powell

Gaat de centrale bankenrente in de VS omhoog? De Fed maakt dat vandaag bekend. De koepel van de banken staat nu voor het eerst sinds Trump president is onder leiding van Jerome Powell. Die verklaarde dat de rente waarschijnlijk geleidelijk verder omhoog kan. Lang hield de Fed de graadmeter laag om de bereidheid van banken om te lenen te verhogen.

9. Moody's waarschuwt voor hoge hypotheekschulden

De Nederlandse huizenmarkt mag dan booming zijn, dat is mede het gevolg van extreem lage hypotheekrentes die lenen goedkoop maken en mede-verantwoordelijk zijn voor de stijging van huizenprijzen. Kredietbeoordelaar Moody's waarschuwde dinsdagavond dan ook voor de risico's van hoge hypotheekschulden in Nederland, als rentes weer gaan stijgen.

Uit een onlangs verschenen studie van de Amsterdam School of Real Estate blijkt overigens dat een geleidelijk stijgende hypotheekrente goed valt op te vangen, als de loongroei in de komende jaren robuust blijft. Lees daar hier meer over.

 

Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug »

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van dinsdag:

 

Ontvang elke dag rond lunchtijd de beste artikelen van Business Insider in je inbox. Een must-read voor iedereen die op de hoogte wil blijven. Schrijf je hieronder in:

Dagelijkse nieuwsbrief
Ondernemersnieuwsbrief (wekelijks)