Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Slachting op de cryptomarkt: bitcoin dondert omlaag naar $4.500

In de afgelopen 24 uur heeft een ware slachting plaatsgevonden op de cryptomarkt. De bitcoin noteert dinsdagochtend zo’n 800 dollar lager op ongeveer 4.500 dollar. Binnen een week tijd heeft de bitcoin nu bijna een kwart van z’n waarde verloren.

Ook andere cryptomunten krijgen zware klappen met verliezen van 10 tot 20 procent op dagbasis.

Een en ander heeft te maken met grote onzekerheid die is ontstaan over de betrouwbaarheid van transacties met afgesplitste versies van de cryptomunt bitcoin cash.

De onzekerheid die is ontstaan, draait om de mogelijkheid dat de twee groepen ontwikkelaars controle over elkaars transactieplatform proberen te krijgen. Als één groep die strijd wint, kan deze groep transacties op het andere netwerk blokkeren. Dit betekent dat beleggers niet zeker zijn van de status van hun transactie. Lees hier meer details over dit obscure gevecht op de cryptomarkt.

Dinsdagochtend zag het marktbeeld bij de grootste cryptomunten er als volgt uit:

2. Euro behoorlijk populair onder Europeanen – Nederland scoort bovengemiddeld

Driekwart van de inwoners van de eurozone vindt dat de Europese Unie is gebaat bij de gedeelde valuta. Volgens een jaarlijkse enquête van de Europese Commissie onder ruim 17.000 respondenten heeft de steun voor de euro daarmee voor het tweede jaar op rij een hoogtepunt bereikt.

In de zogenoemde Eurobarometer, die al is ingezien door de site Politico, ziet gemiddeld 64 procent de euro ook als positief voor specifiek hun eigen land.

Nederlanders zien de euro over het algemeen als positief voor ons eigen land. 69 procent noemt de euro ‘goed’, iets meer dan de 68 procent van vorig jaar.

3. Topmanagers ABN Amro: wij zaten niet achter klaagbrief

Wie zitten er achter de anonieme klaagbrief die namens een groep managers van grootbank ABN Amro is verstuurd aan president-commissaris Tom de Swaan?

In de brief, waarover het FD maandag berichtte, wordt geklaagd over de strategische koers van de bank en de stijl van leidinggeven van topman Kees van Dijkhuizen.

Op het intranet van ABN Amro hebben 61 topmanagers van de bank echter afstand genomen van de brief, zo meldt De Telegraaf op basis van een intern memo. “Wij herkennen ons niet in het beeld dat wordt geschetst.” Vraag is dus namens wie de anonieme briefschrijvers spreken.

4. VS komt met rapport over moord op Khashoggi

Wie is verantwoordelijk voor de dood van Jamal Khashoggi? De 59-jarige journalist werd 2 oktober vermoord in de Saudische ambassade in Istanbul. Dinsdag publiceert de VS een rapport over de mogelijke daders. Daarin zou worden geconcludeerd dat de moord is beraamd op het ‘hoogste niveau’, meldden Amerikaanse media.

De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman zou zelfs opdracht hebben gegeven, maar president Trump zegt dat we waarschijnlijk nooit zullen weten welke rol hij precies heeft gespeeld.

5. Elon Musk hint op samenwerking tussen Tesla en Daimler

Topman Elon Musk van Tesla wil mogelijk samenwerken met het Duitse autoconcern Daimler bij de ontwikkeling van een elektrische Mercedes-bestelbus. Dat blijkt uit opmerking van Musk op Twitter waarin hij stelt dat het interessant kan zijn om samen te werken met Daimler/Mercedes te werken aan een elektrische Sprinter:

Daimler had ooit een belang in Tesla, maar dat is van de hand gedaan.

6. Aandeel Renault hard onderuit na arrestatie topman Carlos Ghosn

Topman Carlos Ghosn van Renault, die ook een hoge functie heeft bij Nissan en Mitsubishi, is in Tokio aangehouden op verdenking van belastingfraude. Het aandeel Renault verloor maandag 8,4 procent op de beurs in Parijs. Ghosn zou jarenlang hebben gesjoemeld met zijn belastingaangifte en onrechtmatig gebruik hebben gemaakt van bedrijfsgelden.

7. Apple en andere Amerikaanse techreuzen leveren flink in op Wall Street

Renault is niet het enige grote bedrijf dat het zwaar heeft op de beurs. Op Wall Street krijgt de technologiesector forse klappen. Beleggers maken zich zorgen over de tegenvallende verkopen van iPhones en zetten het aandeel Apple 4 procent lager. Ook Facebook, Amazon, Netflix en Google-moederbedrijf Alphabet verloren flink.

8. Lage spaarrente drijft particuliere beleggers naar vastgoedfondsen: niet zonder risico

Tijdens de crisis belandden ze in het verdomhoekje, maar nu gaat het weer goed met vastgoedfondsen, constateert het Financieele Dagblad. Beleggen in woningen, en dan vooral in huurwoningen, levert meer rendement op dan een spaarrekening. Daarbij is het minder risicovol dan aandelen, denken investeerders.

Toch is het opletten geblazen, zeggen experts. Zijn de objecten niet van tweede garnituur? De fondsen zelf zeggen te hebben geleerd van de crisis: ze werken minder met geleend geld. Als ze wel lenen tegen de huidige lage rente, dan wordt die lang vastgezet.

9. Nederlands Elftal €4,5 miljoen rijker na groepswinst Nations League

Oranje heeft zich geplaatst voor de finaleronde van de Nations League door op de valreep gelijk te spelen tegen Duitsland. Lang leek het Nederlands elftal in Gelsenkirchen af te stevenen op een kansloze nederlaag, maar in de slotfase zorgden Promes en Van Dijk met hun goals toch nog voor een 2-2 gelijkspel.

Foto: ANP/Koen van Weel

Daardoor wint Nederland de groep met Frankrijk en Duitsland en is het 4,5 miljoen euro rijker. In de eindronde volgend jaar juni neemt Oranje het op tegen Engeland, Zwitserland en Portugal om de winst van de eerste editie van het nieuwe toernooi. Als dat lukt mag de KNVB nog eens 6 miljoen euro bijschrijven.

Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren.

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van maandag:

 

Volg Business Insider Nederland ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!

Dit bericht bekijken op Instagram

Kritiek betekent nog niet dat je baas je niet mag - “Mensen vatten kritiek vaak te persoonlijk op”, zegt psycholoog Mary Callenfels. Maar neemt je baas vaak het woord van je over tijdens vergaderingen, gaan leuke projecten aan je voorbij en toont hij of zij weinig interesse in je werk, dan zijn dat tekenen aan de wand. In dat geval kun je het gesprek aangaan. Daarbij is het volgens loopbaancoach Rick van de Water belangrijk om over JOUW ervaring te praten en niet te vervallen in verwijten. - Lees meer via link in bio. - Foto: Unsplash - #werk #baas #werkgever #recruitment #work #boss #baan#job #carriere #psychologie #mobbing #business #businessinsider #businessinsidernl #zakelijk

Een bericht gedeeld door Business Insider Nederland (@businessinsidernl) op