Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Netflix en andere videodiensten winnen het van tv-kijken

De omslag in het mediagebruik is officieel daar. Althans, volgens een peiling van marktonderzoeker Multiscope onder 3.600 Nederlanders. Per dag kijken we gemiddeld 139 minuten naar streamingdiensten zoals Netflix, tegen 118 minuten kijktijd voor klassieke tv. Daarmee zijn online videodiensten met een aandeel van 27 procent in de totale kijktijd groter dan tv (24 procent).

Dit heeft alles te maken met demografische verschuivingen: de leeftijdsgroep tot 35 jaar is vooral op digitale kanalen actief, terwijl 50-plussers nog 150 minuten per dag tv kijken.

2. SNS zet in op persoonlijk contact in bankfiliaal, maar houdt het op 200 kantoren

Grootbank SNS zegt meer te gaan inzetten op persoonlijk contact met klanten in bankfilialen. Dit zou ‘tegen de trend’ van steeds verdergaande digitalisering van bankdiensten ingaan.

Lees ook op Business Insider

In de praktijk houdt de bank het aantal van 200 SNS-winkels gelijk en verhuizen digitale teams van callcenters naar deze winkels. Het idee is dat klanten dan zowel digitaal als in het filiaal kunnen worden geholpen.

3. De wereldbevolking blijft vanaf 2100 op 11 miljard hangen

Vrouwen wereldwijd krijgen gemiddeld steeds minder kinderen en daardoor groeit de wereldbevolking aan het einde van de eeuw vrijwel niet meer. Er zullen in 2100 naar verwachting ongeveer 10,9 miljard mensen op aarde wonen. Dat meldt het gezaghebbende Amerikaanse onderzoekscentrum op basis van gegevens van de Verenigde Naties.

Tussen 1950 en 2019 groeide het aantal mensen op aarde van ongeveer 2,5 miljard naar ruim 7,7 miljard.

4. Picnic verhoogt het uurloon van jonge bezorgers met een kwart

Online supermarkt Picnic heeft het uurloon voor jonge medewerkers in korte tijd met een kwart verhoogd. Een Picnic-koerier van 18 of 19 jaar kreeg in april nog 5,69 euro per uur. Inmiddels is dat 7,06 euro, meldt Distrifood. Daarmee verdienen jongvolwassenen bij Picnic nu meer dan vakkenvullers bij Albert Heijn. Daar krijgen 18-jarigen 6,77 euro per uur.

Picnic ligt onder vuur van de FNV voor de betaling van personeel in distributiecentra en het niet volgen van de supermarkt-cao. De vakbond heeft zelfs een rechtszaak aangespannen, maar Picnic vindt dat het een webwinkel is en geen traditionele supermarkt.

5.  Fortis Claim is zo populair dat gedupeerde beleggers mogelijk minder krijgen

Beleggers die tijdens de kredietcrisis schade leden door de implosie een daarop volgende redding van bankverzekeraar Fortis, wachten op uitkeringen van een megaschikking van 1,3 miljard euro. Daar is zo veel belangstelling voor dat uitkeringen aan individuele beleggers vertraging kunnen oplopen en ook lager kunnen uit vallen dan eerder gedacht, zo blijkt uit een inventarisatie van het FD.

De rechtsopvolger van Fortis, Ageas, kreeg tot nu toe 270 duizend claims binnen. De verwachting was dat er tussen 175 duizend en 200 duizend claims zouden binnenkomen.

6. Geen bewijs salafisme bij Haga Lyceum, wel van financieel wanbeheer

De Inspectie van het Onderwijs heeft in een onderzoek naar het islamitische Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam geen bewijzen gevonden voor het uitdragen van extremistische opvattingen van salafistische groeperingen. Dat schrijft NRC op basis van een ongepubliceerd conceptrapport dat de krant in handen heeft.

Maar tijdens het onderzoek viel het oog van de inspectie wel op andere opvallende zaken: de school maakt zich wel schuldig aan wanbeheer, belangenverstrengeling en zelfverrijking en moet daarom onrechtmatige uitgaven van ruim 170 duizend euro terugbetalen. De school zou daardoor mogelijk al binnen twee jaar in financiële problemen kunnen komen.

7. TU Eindhoven neemt voorlopig alleen vrouwen aan

Ben je man en wil je bij de TU Eindhoven werken? Dan maak je voorlopig weinig kans, schrijft Omroep Brabant. De universiteit stelt de komende anderhalf jaar alle vacatures voor wetenschappelijk personeel namelijk alleen open voor vrouwen.

De reden: de universiteit wil dat volgend jaar twintig procent van de hoogleraren vrouw is, en zonder deze maatregel gaat dat niet lukken. “We gaan te langzaam vooruit. We gebruiken daarom nu het feit dat we onze wetenschappelijke staf flink uitbreiden, om ineens een grote stap te zetten”, zegt rector Frank Baaijens. Als na een halfjaar geen geschikte kandidaat is gevonden, kunnen mannen wel solliciteren.

8. Online versmarkt Crisp haalt €5 miljoen op

Goed nieuws voor online versmarkt Crisp: het bedrijf heeft 5 miljoen euro opgehaald in een nieuwe kapitaalronde, meldt het bedrijf. Investeerders Robert van der Wallen en Alexander Ribbink worden commissaris bij de startup.

Bij de oprichting van Crisp zei Peeters tegen Sprout dat hij nog genoeg ruimte zag voor een online supermarkt naast Picnic. Dat blijkt: het aantal actieve gebruikers van Crisp zou sinds Kerst zijn vervijfvoudigd terwijl het aantal leveranciers groeide van 200 naar 360. Vorig jaar staken geldschieters 3 miljoen euro in de versmarkt die boodschappen levert van lokale leveranciers als bakkers, vissers en kaasmakers.

9. Bitcoin heeft de grens van $10.000 in het vizier, aldus analist

De waarde van de bitcoin is zondag voor het eerst in ruim een jaar door de 9.000 dollar gebroken. Volgens technisch analist Omkar Godbole ligt de weg naar de psychologisch belangrijke grens van 10.000 dollar nu open.

Wel is er eerst mogelijk een dipje, omdat Facebook dinsdag meer bekendmaakt over hoe de eigen cryptomunt, de GlobalCoin, eruit gaat zien. Maar daarna kan de bitcoin in de komende weken verder opstomen, schrijft Godbole op Coindesk.com.
 

Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van maandag:

 

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over ondernemen, carrière, personal finance en technologie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!