Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Grote pensioenfondsen moeten waarschijnlijk korten op pensioen

Alarm in de pensioensector. Kortingen op de pensioenen dreigt voor in totaal 8 miljoen deelnemers van grote pensioenfondsen. Daarbij gaat het zowel om de uitkering van gepensioneerden als de opbouw van pensioen door werknemers.

De pensioenfondsen die in de gevarenzone zitten wat betreft kortingen in 2020 zijn ambtenarenfondsen ABP (bijna 3 miljoen deelnemers), zorgfonds Zorg & Welzijn (2,8 miljoen deelnemers), metaalfondsen PME en PMT (respectievelijk 1,4 miljoen deelnemers en 620 duizend deelnemers) en het pensioenfonds voor de Bouw (780 duizend deelnemers).

Dat de pensioenfondsen in het nauw zitten, heeft te maken met de extreem lage rente. Die zorgt ervoor dat pensioenfondsen onvoldoende kunnen verdienen met beleggen om op de lange termijn aan al hun uitkeringsverplichtingen te voldoen.

Lees meer: Waarom je pensioen daalt, uitgelegd in 500 woorden

2. Netflix keldert op de beurs na slechte cijfers

Lees ook op Business Insider

Komt er een einde aan het groeisprookje van Netflix? De videodienst wist in het tweede kwartaal 2,7 miljoen nieuwe klanten te trekken, en dat is veel minder dan de 5 miljoen waar het bedrijf zelf op rekende. In de VS verloor Netflix zelfs klanten voor het eerst sinds 2011. Met de omzet (4,9 miljard dollar) en de nettowinst (271 miljoen dollar) zit het wel snor, maar beleggers zijn op hun hoede. Het aandeel daalde meer dan 10 procent in de nabeurshandel.

3. Het aantal werklozen loopt weer licht op… voor het eerst sinds oktober 2015

De werkloosheid in Nederland bereikt in februari 2014 een piek van bijna 700.000 werklozen. Sindsdien daalt het aantal mensen zonder betaald werk gestaag. Maar de afgelopen drie maanden is sprake van een kleine stijging. Het is voor het eerst na oktober 2015 dat de werkloosheid gemiddeld over drie maanden toeneemt.

Vanaf maart kwamen er gemiddeld 2.000 werklozen per maand bij, tot een totaal van 313.000. Dit meldt het CBS donderdag. Daarmee komt de werkloosheid uit op 3,4 procent van de beroepsbevolking. Dat was in mei nog 3,3 procent.

4. Ook Rabobank wil duurzaam energiebedrijf Eneco kopen

Het wordt dringen bij de strijd om energiebedrijf Eneco. Nadat eerder onder meer Shell en ondernemer Kees Koolen zich meldden als geïnteresseerden in een overname, voegt nu ook Rabobank zich in dit rijtje. “Een samenwerking met een partij als Eneco met een sterk groen profiel past binnen de ambitie van Rabobank om de huisbankier van de energietransitie te zijn”, zegt een woordvoerder van de bank tegen het AD. Rabobank wil samen met opkoopfonds KKR optrekken bij een eventuele overname van Eneco.

5. Nederland koopt 8 extra JSF’s

Nederland schaft acht of negen F35-straaljagers extra aan. “Die komen bovenop de 37 waartoe het vorige kabinet al had besloten. En bij het volgende kabinet zal de defensiebegroting opnieuw omhoog moeten. Daartoe zijn we binnen de NAVO ook verplicht.” Dat zegt minister Ank Bijleveld van Defensie in een interview met Trouw.

Het exacte aantal F-35-toestellen dat wordt aangeschaft, hangt volgens Bijleveld af van de koers van de dollar op het moment van aankoop. Ze worden betaald van de anderhalf miljard euro die het kabinet extra voor de krijgsmacht uittrok.

6. Ecosupermarkt Marqt staat te koop

De duurzame supermarktketen Marqt staat te koop. Het bedrijf heeft ING-bankiers aan het werk gezet om de ‘strategische opties’ te onderzoeken, zo vertellen anonieme bronnen aan NRC. Vrij vertaald: er wordt gezocht naar een koper.

In een schriftelijke reactie laat Marqt weten te werken aan een nieuwe strategie “voor de versterking en verdere uitrol van het Marqt-merk en filosofie”. Begin deze week kondigde de ecosuper aan twee grote vestigingen te sluiten en alleen verder te gaan met kleinere supermarkten.

7. Koopjedeal.nl na faillissement toch overgenomen

Een opvallende wending in het drama rond de afgelopen week failliet verklaarde aanbiedingensite Koopjesdeal.nl. Online beddenverkoper Dekbed-Discounter.nl neemt Koopjedeal over en wil gedupeerde klanten compensatie bieden. “Gedupeerde klanten willen we zo snel mogelijk helpen”, zegt oprichter Niels Verwij van Dekbed-Discounter.nl in een persverklaring. “Dat is niet gebruikelijk bij een faillissement en zeker ook niet verplicht, maar we willen deze situatie heel graag zo goed mogelijk oplossen.”

8. Rutte gaat vandaag op de koffie bij Trump

Premier Mark Rutte ontmoet vandaag in het Witte Huis president Trump om 19.35 uur Nederlandse tijd. Ze praten naar verwachting onder meer over de gespannen situatie in de Straat van Hormuz. De VS vroeg Nederland recent een fregat te sturen. Mogelijk gaat het gesprek ook over een nieuwe Syrië-missie. Hoofdthema voor Rutte is de handel tussen de VS en Nederland.

Het is het tweede keer dat Rutte het Witte Huis bezoekt, in juli 2018 was hij er ook. Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken vergezelt Rutte vandaag.

Blok en Rutte gaan niet met lege handen naar Trump; ze nemen een Amerikaanse vlag mee die als eerste aan land kwam op D-Day in 1944. Die vlag is geschonken door de Nederlandse kunstverzamelaar Bert Kreuk, die vandaag persoonlijk de vlag zal overhandigen aan de Amerikaanse president.

9. Magioni slaat terug naar New York Pizza

New York Pizza sloeg onlangs de plank volledig mis met een reclamecampagne voor hun pizza’s met bloemkoolbodem. Daarin was een blote vrouw te zien die twee bloemkolen voor haar borsten houdt. Vrouwonvriendelijk, zo was de kritiek. Manon van Essen van groentepizzagigant Magioni – sinds april onderdeel van Dr. Oetker – laat nu zien hoe het wel moet. Ze deelde op Instagram een reclameposter waarin de bloemkool is afgebeeld als een stel hersenen. “Het is gemakkelijk scoren met vrouwelijk schoon & beauty. But next time; use your brains!”, schrijft ze erbij.

Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van woensdag: