Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Kwart Britse boeren kan failliet gaan na Brexit

Britse boeren genieten nu de zekerheid van forse inkomenssubsidies vanuit Europa, maar als het aan het Britse ministerie van Landbouw ligt krijgen boeren na de Brexit te maken met een ander subsidiesysteem. Daarbij zouden boeren beloond worden voor duurzame productie en landschapsverbeteringen.

Britse landbouwexperts zeggen echter tegen Business Insider dat het erop lijkt dat boeren minder overheidssteun krijgen, waardoor een kwart van de Engelse boeren failliet kan gaan.

2. Zanger Dotan erkent bestaan trollenleger en Almeerse VVD-politicus blijkt pornohacker

Twee relletjes rond publieke personen die zich niet netjes gedragen op internet. Zanger Dotan gaf maandagavond eindelijk toe dat hij inderdaad profielen van fictieve personen op social media heeft aangemaakt om zijn eigen carrière te promoten. Bij RTL Late Night trok hij het boetekleed aan.

Ander akketfietje: een plaatselijke VVD-politicus uit Almere is door De Telegraaf ontmaskerd als hacker die inbrak op computers van bekende Nederlanders, waaronder vlogster Laura Ponticorvo, op zoek naar naaktfoto’s. Ook probeerde hij de computer van ex-hockeyster Fatima Moreira de Melo te kraken. Mitchell van der K. is inmiddels gearresteerd en aangeklaagd voor computervredebreuk.

Lees ook op Business Insider

3. Netflix is nog nooit beter aan het jaar begonnen dan nu

Netflix heeft in het eerste kwartaal van dit jaar weer alle groeiverwachtingen overtroffen. De afgelopen drie maanden kreeg de streamingdienst er wereldwijd ruim 7,4 miljoen abonnees bij, dat is meer dan ooit aan het begin van het jaar. Netflix brengt dit jaar tachtig eigen films uit en is ook optimistisch over het lopende kwartaal.

4. Cryptomunten krijgen steun uit onverwachte hoek: IMF-baas Christine Lagarde is positief

Voorzitter Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds ziet behalve de veelgenoemde risico’s ook grote voordelen van cryptomunten als bitcoin. Ze maken het mogelijk om zeer snel grensoverschrijdende betalingen te doen en de technologie achter de munten kan volgens haar ook helpen om financiële markten efficiënter te laten werken.

Lagarde zegt wel dat toezichthouders en beleidsmakers alert moeten blijven en dat het grootste deel van cryptomunten het uiteindelijk niet zal redden.

5. VS blokkeert verkoop technologie aan Chinees telecombedrijf ZTE

De Verenigde Staten verbieden Amerikaanse bedrijven de komende zeven jaar onderdelen te verkopen aan de Chinese smartphonemaker ZTE. Het Chinese bedrijf heeft eerder toegegeven technologie te hebben doorverkocht aan Iran. Het treedt volgens het Amerikaanse ministerie van Handel na het betalen van een boete van 890 miljoen dollar te weinig op tegen personeel dat de fout in is gegaan.

President Trump heeft op Twitter ook weer eens uitgehaald naar de Chinezen (en de Russen). Hij beschuldigt hen ervan de koers van hun eigen munteenheden, de yuan en de roebel, kunstmatig laag houden om de export te stimuleren.

6. Eneco in crisis: topman weg, onduidelijkheid over privatisering

Het rommelt zwaar bij energieleverancier Eneco. Maandag stapte topman Jeroen de Haas op. Tegelijk bleek dat de ondernemingsraad van het bedrijf bij de Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam een verzoek heeft ingediend om de rol van de commissarissen van Eneco tegen het licht te houden.

Kern van het conflict lijkt te draaien om de geplande verkoop van Eneco door 53 gemeenten die aandeelhouder van het bedrijf zijn. Dit kan via overname door een private partij of een beursgang. Topman De Haas maakte zich sterk voor een op duurzaamheid gerichte strategie. De vraag is of die met een nieuwe eigenaar voldoende blijft gewaarborgd.

7. Shell wil zich niet vastleggen op klimaatdoelen Parijs

Over duurzaamheid gesproken: Shell adviseert tegen een strategisch voorstel te stemmen van Follow This, een groep aandeelhouders die wil dat het energieconcern zich sterker committeert aan de klimaatdoelen van Parijs. Shell adviseert op de aandeelhoudersvergadering van 22 mei tegen te stemmen, maar maandag kreeg Follow This steun van Aegon. De verzekeraar is als vermogensbeheerder aandeelhouder bij Shell.

8. Rusland blokkeert chatapp Telegram, oprichter activeert sluiproutes

De Russische chatapp Telegram is maandag door de Russische telecomautoriteit geblokkeerd, omdat het bedrijf geen toegang wilde geven tot versleutelde berichten aan de Russische geheime dienst. Maar de chatapp heeft speciale verbindingen ontworpen (VPN’s) waarmee de overheidsblokkade omzeild kan worden. Oprichter Pavel Doerov wil zo de privacy van de 15 miljoen Russische gebruikers waarborgen.

9. Business Insider Nederland heeft een van de eerste Tesla Model 3’s gespot in ons land

Ze rollen nog maar mondjesmaat van de lopende band en Nederlanders die een Tesla Model 3 hebben besteld moeten nog even geduld hebben. Maar Business Insider zag maandagavond toch al een exemplaar rijden op de A2 bij Breukelen. Volgens Autoweek werd pas één keer eerder een Tesla Model 3 gespot op de Nederlandse wegen.

De witte die Business Insider gisteravond zag blijkt de wagen van You You Xue te zijn, een Tesla-fan die als een van de eersten ter wereld zijn bestelde Model 3 mocht ophalen. Hij maakt een roadtrip over de hele wereld om mensen de nieuwe auto te laten zien.

 

Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug »

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van maandag:

 

Ontvang elke dag rond lunchtijd de beste artikelen van Business Insider in je inbox. Een must-read voor iedereen die op de hoogte wil blijven. Schrijf je hieronder in:

Dagelijkse nieuwsbrief
Ondernemersnieuwsbrief (wekelijks)