Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Genoemd voor een ministerspost in het kabinet-Rutte III: VVD’er Eric Wiebes, die zich als staatssecretaris verslikte in de problemen bij de Belastingdienst, krijgt mogelijk promotie. Volgens De Telegraaf wordt Wiebes minister van Economische Zaken. De huidige fractievoorzitter van de VVD, Halbe Zijlstra, zou zich mogen verheugen op internationale allure als minister van Buitenlandse Zaken.

Vrijdag lekte uit dat de belangrijke ministerspost van Financiën mogelijk naar het nieuwe ‘wonderkind’ van het CDA gaat: Wopke Hoekstra.

2. Het rommelt weer in Europa. Om 10 uur maandag moet de Catalaanse premier Carles Puigdemont uitsluitsel geven of hij al dan niet de onafhankelijkheid van de Spaanse regio heeft uitgeroepen. Dat eist de Spaanse regering. Bij een bevestigend antwoord wil Madrid de regionale regering ‘opheffen’ en nieuwe verkiezingen laten houden in Catalonië. Puigdemont houdt de spanning erin en lijkt voorlopig niet te willen antwoorden of hij de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen. Wel wil hij om tafel met Rajoy.

3. Oostenrijk heeft straks misschien de jongste kanselier uit de geschiedenis. De 31-jarige Sebastian Kurz won met zijn conservatieve partij ÖVP duidelijk de vervroegde verkiezingen en mag nu een regering proberen te vormen. De rechtse FPÖ boekte eveneens winst. Beide partijen zijn voor een streng migratiebeleid en willen dat de EU zich tot kerntaken beperkt. Daarmee ligt het voor de hand dat de ÖVP en FPÖ een coalitie vormen.

4. Als de inkomstenbelasting twee schijven krijgt in plaats van vier vallen veel werkenden in een ander hokje. Het CBS heeft becijferd dat 5,4 miljoen werkenden onder een lager tarief gaan vallen en 2,1 miljoen werkenden onder een hoger tarief. In het beoogde nieuwe belastingstelsel van het kabinet Rutte III betaal je tot een inkomen van ruim 68 duizend euro 36,9 procent belasting, en daarboven 49,5 procent.

Deze rekensom van het CBS vertelt echter slechts een deel van het verhaal. Het kabinet-Rutte III wil immers ook fors sleutelen aan tal van aftrekposten en andere belastingen, zoals de hypotheekrenteaftrek, het eigenwoningforfait en het lage btw tarief. De optelsom van deze fiscale plussen en minnen bepaalt of iemand er al dan niet in koopkracht op vooruit gaat.

Lees ook op Business Insider

5. De productieproblemen met de Model 3 heeft geleid tot een ontslagronde bij Tesla. De fabrikant van elektrische auto’s heeft 400 tot 700 medewerkers na een functioneringsgesprek de laan uitgestuurd, schatten Amerikaanse media. Tesla wil alleen bevestigen dat er mensen zijn ontslagen. Het zou gaan om medewerkers zowel in de fabriek als op kantoor.

6. Zakenbank Goldman Sachs, één van de machtigste banken op Wall Street, heeft een nogal angstwekkend rapport gestuurd naar zijn klanten. De boodschap: de kans dat aandelenmarkten de komende 24 maanden in een neerwaartse spiraal belanden is liefst 88 procent. Goldman baseert zijn voorspelling op een historische analyse van zogenoemde bear markets, ofwel fasen van aanhoudend dalende koersen.

7. Misschien wel het meest omstreden dierlijke product krijgt een plantaardig alternatief. De Belgische restauranteigenaar Paul Florizoone komt met vegan foie gras, meldt de NOS. De diervriendelijke ‘ganzenlever’ is gemaakt van tofu en granenpasta.

8. Ierland zet zich schrap voor orkaan Ophelia, de zwaarste storm in meer dan vijftig jaar. Er worden windsnelheden boven de 130 kilometer per uur verwacht. In sommige kustgebieden staat het leger met zandzakken paraat voor het geval er overstromingen ontstaan. Ook wordt rekening gehouden met stroomstoringen. KLM heeft zes vluchten van Schiphol naar Ierland en weer terug voor maandag geschrapt.

9. Intertoys heeft een nieuwe eigenaar in het Britse Alteri Investors. De investeringsmaatschappij beweert een retaildokter te zijn die kwakkelende ketens er weer bovenop helpt, maar het ging in het verleden al eens goed mis. Lukt het de Britten om van de speelgoedketen een succes te maken?

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van gisteren:

Geld terug via cashbackacties? Let op deze 6 valkuilen

33% meer koffie, of 33% korting: eentje is veel voordeliger, maar waarschijnlijk kies je de verkeerde

Tesla ontslaat honderden werknemers na problemen met productie van de Model 3