Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Air France-KLM schijntje waard op de beurs… en makkelijke overnameprooi 

Air France-KLM probeert de crisis bij de Franse tak voorlopig te bezweren met een interim-bestuur, nadat topman Jean-Marc Janaillac afgelopen week zijn vertrek aankondigde vanwege het conflict met Franse vakbonden.

Financieel bestuurder Frédéric Gagey wordt interim-topman, ondersteund door KLM-baas Pieter Elbers en Air France-baas Franck Terner.

Intussen blijft de vraag of de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie is opgewassen tegen de moordende concurrentie op zowel korte als langere afstanden. Air France-KLM is wat betreft passagiersaantallen de nummer drie in Europa, maar met een beurswaarde van ongeveer 3 miljard euro veel kleiner dan Ryanair, Lufthansa, IAG (British Airways) en easyJet.

Lees op Business Insider: Waarom  Air France-KLM een eenvoudige overnameprooi is

2. Kim Jong-un dreigt ontmoeting met Trump af te blazen

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un wil zich niet laten koeioneren door de Amerikaanse president Donald Trump. Dinsdagavond lekte via Koreaanse media uit dat Kim dreigt de ontmoeting met Trump op 12 juni in Singapore af te blazen… als Trump volledige ontmanteling van het Noord-Koreaans kernwapenprogamma eist.

Lees ook op Business Insider

Lees ook: De ontmoeting tussen Trump en Kim kan uitlopen op een ramp – dit is de reden

3. KPN, Ziggo en anderen verhogen prijzen voor telecompaketten

Veel Nederlanders gaan in juli meer betalen voor hun telecompakket, meldt prijsvergelijker Pricewise. Bij Ziggo betalen klanten straks gemiddeld 1,65 euro meer per maand, KPN- en XS4ALL-klanten zijn maandelijks 2,50 tot 3,50 euro meer kwijt.

De telecombedrijven hebben naar eigen zeggen geld nodig voor extra investeringen in het netwerk. Volgens Pricewise stijgen de tarieven bij KPN, Ziggo en XS4ALL sneller dan de inflatie. Dat betekent dat klanten kosteloos hun contract op kunnen zeggen.

4. Aantal verstrekte hypotheken daalt: starters haken af

De trends zijn bekend: huizenprijzen schieten omhoog, terwijl het aanbod van beschikbare woningen afneemt. De krapte op de huizenmarkt is inmiddels zo nijpend dat het aantal verstrekte hypotheken daalt.

Adviesbureau IG&H noteert over het eerste kwartaal van dit jaar een daling van het aantal nieuwe hypotheken met 3 procent vergeleken met een jaar eerder. Omdat het gemiddelde bedrag per hypotheek wel is gestegen, tot boven de 3 ton, is de totale hypotheekomzet wel toegenomen tot ruim 24 miljard euro.

Vooral starters op de woningmarkt haken af, zo blijkt uit het teruglopende aandeel van deze groep bij de nieuwe hypotheken.

5.  Jonge accountants haken af vanwege extreme werkdruk

Jonge accountants overwegen massaal om hun beroep de rug toe te keren. Ze vinden de werkdruk te hoog door een tekort aan personeel, onrealistische planningen, hoge verwachtingen van klanten en de stortvloed aan nieuwe regels. Dat blijkt uit onderzoek van Nyenrode en NBA Young Profs, een belangenorganisatie voor jonge accountants.

In drukke perioden is de gemiddelde werkweek 60 uur, zo blijkt uit het onderzoek. Volgens de onderzoekers worden er nu al wel maatregelen genomen om de hoge werkdruk aan te pakken.

6. Bouwers klagen over acuut verbod op aardgas bij nieuwbouw

De bouwwereld slaat alarm over het ‘overhaaste’ verbod op het aansluiten van nieuwbouwwoningen op het gasnet. Het kabinet heeft besloten dat dat al op 1 juli ingaat, een half jaar eerder dan de sector dacht.

In een brief aan het kabinet schrijven brancheorganisaties dat ze dat ‘niet vinden getuigen van behoorlijk bestuur’, meldt de Volkskrant. De bouwers zijn bang dat bouwprojecten grote vertragingen oplopen en ook nog veel duurder uitpakken dan verwacht.

Veel bouwplannen moeten namelijk worden herzien. Daarnaast hebben veel bouwers maar weinig ervaring met warmtepompen, waardoor Vereniging Eigen Huis zich zorgen maakt over de kwaliteit van de installaties.

7. Kunsthandelaar Jan Six koopt echte Rembrandt voor een prikkie

Kunsthandelaar en kunsthistoricus Jan Six heeft waarschijnlijk de deal van zijn leven beklonken. Voor 156.000 euro kocht hij een schilderij uit de boedel van een Britse adellijke familie, waarvan hij vermoedde dat het een echte Rembrandt was. Nader onderzoek van onder meer expert Ernst van de Wetering en vijftien andere Rembrandt-kenners heeft dit nu bevestigd, waardoor Six waarschijnlijk een portret in handen heeft dat miljoenen waard is.

8. Belastingdienst voldoet zelf niet aan nieuwe privacywet

Dat veel ondernemers moeite hebben met het implementeren van de nieuwe privacywetgeving is wel duidelijk, maar ook de Belastingdienst is nog niet klaar voor de nieuwe AVG. De wet gaat eind volgende week definitief in, maar volgens het FD voldoet de fiscus nu ook al niet aan de Wet bescherming persoonsgegevens.

Omdat de dienst een enorme hoeveelheid gegevens in ‘honderden deels verouderde IT-systemen’ moet verwerken, zou het ontzettend moeilijk zijn om op tijd te voldoen aan de wet. De toezichthouder houdt zijn poot stijf: voor de Belastingdienst gelden dezelfde regels als voor alle andere ondernemers, maar de Autoriteit wil nog niet zeggen hoe ze de nieuwe wet gaan handhaven.

9. Olcay Gulsen raakt ook merknaam Olcay Gulsen kwijt

Het faillissement van Supertrash, het modebedrijf van Olcay Gulsen, was ‘onafwendbaar’, schrijft de curator in het eerste faillissementsverslag.

In 2017 noteerde de modeketen een verlies van 2,7 miljoen euro, een situatie die vooral is ontstaan door een aantal slechte keuzes. Zoals het terugkopen van winkels in 2015 en de lancering van kledinglijn ST Studio die voor geen meter liep. Ondertussen kan de oprichtster haar eigen naam niet meer uitventen. Het merkrecht op Olcay Gulsen is verkocht voor ruim een half miljoen euro.

 

Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug »

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van dinsdag:

 

Business Insider Nederland is er nu ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!

Wie is toch die Famke Louise? 🤔 — “Misschien koop ik wel een Bentley, misschien koop ik wel een Honda.” “Ja m’n sannie is verraderlijk.” Zomaar wat songteksten van een van de meest omstreden Nederlandse artiesten van dit moment. Famke Louise (19) scoort hit na hit en breekt zelfs het Spotify-record voor meeste streams op één dag met het liedje ‘Fan’, samen met Ronnie Flex. Inmiddels staat de teller van de track op 12 miljoen views op YouTube en blijft ze nieuwe nummers maken. Benieuwd naar haar controversiële levensverhaal? Lees het volledige artikel! Link in onze bio! Foto: ANP Lees het volledige artikel! Link staat in onze bio! #famkelouise #fan #ronnieflex #ronnie #flex #famke #louise #opmemonnie #vroom #amsterdam #nieuws #zakelijk #goedemorgen #funx #lilkleine #jonnafraser #slamfm #slam #funxawards #esko #veed #nederland #sollicitatie #businessinsidernl #businessinsider #business

Een bericht gedeeld door Business Insider Nederland (@businessinsidernl) op