Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten:

1. Grote brand treft Notre-Dame: rijkste familie Frankrijk zegt €100 miljoen toe voor herbouw

Een grote brand in de beroemde Parijse kathedraal Notre-Dame heeft gezorgd voor immense schade aan de kerk. De brand in de Notre-Dame is na uren blussen onder controle gebracht. Een woordvoerder van de brandweer meldde dinsdag rond 03.00 uur dat ze het vuur volledig onder controle hebben. “Het is deels geblust, er zijn resterende branden die uitgemaakt moeten worden.”

De brand brak maandag rond 19.00 uur uit en heeft een groot deel van de kathedraal verwoest. Hoe groot de schade precies is, moet nog worden vastgesteld. Vooral het dak van het iconische bouwwerk moest het ontgelden.

President Emmanuel Macron gaat een internationale inzamelingsacties opzetten voor de herbouw van de kathedraal. François-Henri Pinault, een telg uit één van de rijkste families van Frankrijk die luxemerken zoals Gucci bezit, heeft al een bedrag van 100 miljoen euro toegezegd.

2. Almere snelst groeiende regio in Nederland… met een miljoenenwijk

Almere is voor het tweede jaar op rij de regio in Nederland met de sterkste economische groei. De groei van 4,6 procent in 2018 lag duidelijk boven het gemiddelde in Nederland, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Lees ook op Business Insider

De grote steden hadden te maken met zwakte in de financiële dienstverlening en zagen hun economische groei daardoor worden geremd. Amsterdam deed het van de grote vier het best.

Maandag bleek uit een gepubliceerde lijst van woningmarktonderzoeker Calcasa dat Almere inmiddels ook over zijn eigen miljoenenbuurt beschikt.

3. Duitsland: 31 oktober is de finale deadline voor de Brexit. Echt?

Hoe hard is de nieuwe deadline voor de Brexit van 31 oktober dit jaar? Daar wordt veel over gespeculeerd, aangezien de Brexit nu al twee keer is vooruitgeschoven.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken zegt dinsdag tegen zakenkrant The Financial Times dat het dit keer menens is. Er komt geen nieuw uitstel na 31 oktober. “Je kunt niet tien jaar lang met de Brexit bezig blijven.” Volgens Maas zal een nieuw verzoek om uitstel van Britse zijde ook gezien worden als een verkapt pleidooi om in de Europese Unie te blijven.

Satirici houden overigens rekening met een een ander scenario:

4. Meer zzp’ers met een leaseauto, maar ze snappen fiscale regels niet

Het aantal zzp’ers met een leaseauto groeit. Had begin vorig jaar ongeveer 14 procent van de zelfstandigen een leaseauto, inmiddels is dat ruim 20 procent. Maar het gros van de zzp’ers zonder personeel heeft geen kaas gegeten van de fiscale en subsidieregelingen rond leasen.

Ruim driekwart is hiervan niet op de hoogte, blijkt uit onderzoek onder 1.007 zzp’ers van ZZP Barometer. Gebruik je de leaseauto voor je onderneming, dan zijn de kosten aftrekbaar.

5. Werknemers van Pinterest bezitten gemiddeld voor $700.000 aan aandelen

Als de sociale app Pinterest later deze week naar de beurs gaat, hebben medewerkers gemiddeld voor 700.000 dollar aan aandelen per persoon. Dat blijkt uit een rapport van het reclamebedrijf GroupM. Dat klinkt als goed nieuws voor Pinterest, maar volgens GroupM kan het ook voor spannende tijden zorgen. Als het aandeel zich na de beursgang onrustig gedraagt, kan dat er juist voor zorgen dat werknemers eieren voor hun geld kiezen en het bedrijf verlaten.

6. Trumps favoriete bank moet financiële informatie over de president delen

Deutsche Bank is de favoriete financiële instelling van de Amerikaanse president Donald Trump. De Duitsers zouden hem sinds de jaren negentig zo’n 2 miljard dollar hebben geleend voor verschillende vastgoedprojecten, onthulde The New York Times in maart. Niet gek dus dat twee commissies van het Huis van Afgevaardigden wel even een kijkje willen nemen in de boeken.

Deutsche Bank is nu gesommeerd om informatie te delen over Trumps financiën. “Het mogelijke gebruik van het Amerikaanse financiële stelsel voor ongeoorloofde doeleinden is een zeer ernstige zorg”, aldus voorzitter Maxine Waters van een van de commissies. De banken Citigroup, JPMorgan Chase en Bank of America zouden eenzelfde verzoek hebben ontvangen.

7. Investeringsbank steunt kleine bedrijven met €100 miljoen via Funding Circle

Funding Circle, een crowdfundingplatform voor mkb-bedrijven, krijgt er 100 miljoen euro bij van de Europese Investeringsbank, meldt het FD. Het bedrag is bedoeld om zo’n 1.600 middelgrote en kleine bedrijven in Europa te steunen met leningen tussen de 40.000 en 70.000 euro. Een vermogensbeheerder die anoniem wil blijven legt eveneens 25 miljoen euro in.

8.  GroenLinks wil wet aanpassen zodat Shell winstbelasting betaalt in Nederland

GroenLinks wil een initiatiefwet indienen om grote bedrijven meer belasting te laten betalen in Nederland. Het wetsvoorstel beoogt de verrekening van zogeheten liquidatieverliezen te beperken. Dat is een aftrekpost die grote bedrijven kunnen gebruiken als dochters in het buitenland worden gesloten. Met de wet wil GroenLinks onder meer bereiken dat Shell winstbelasting gaat betalen in Nederland.

9. Is vanillevla zonder vanille wel vanillevla?

De Reclamecodecommissie buigt zich dinsdag weer over de vanillevla van Optimel. Eerder oordeelde de commissie dat Optimel de vla geen vanillevla mocht noemen omdat er geen vanille in zat. Optimel tekende daar bezwaar tegen aan, want als vla dankzij een aroma naar vanille smaakt, is het dan geen vanillevla? De zuivelproducent wilde daarom meer duidelijkheid van de commissie en kan die medio mei, als de uitspraak naar buiten komt, verwachten.

Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van maandag:

 

Volg Business Insider Nederland ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!

View this post on Instagram

Scandinaviërs zijn gek op dit Nederlandse koffiezetapparaat. De Moccamaster wordt handgemaakt in het Utrechtse dorpje Amerongen door het familiebedrijf Technivorm en is al jaren de meest verkochte druppelaar in Noorwegen, Zweden en Denemarken. · "In Scandinavië koopt men gerust een geel exemplaar voor pasen, en een rode voor kerst, naast het doordeweekse apparaat", vertelde algemeen directeur Ina ten Donkelaar in 2016 aan de Stichtse Courant. · Het eerste model van de Moccamaster werd eind jaren 60 ontworpen door Gerard-Clement Smit. Hij overleed begin 2018 op 87-jarige leeftijd, maar hield zich de afgelopen jaren nog steeds dagelijks bezig met zijn bedrijf. Aan het design veranderde hij niks: de Moccamaster op de foto verscheen in 1976 op de markt en ziet er 43 jaar later nog precies zo uit. · Het succes van de Moccamaster komt doordat de machine op bijna perfecte wijze filterkoffie fabriceert. Dat wil zeggen: met water dat consistent tussen de 92 en 96 graden is. En met precies de juiste doorlooptijd. · Maar perfectie heeft natuurlijk een prijs. Het model op de foto, de KGBT 741, kost 219 euro. Heb jij dat bedrag over voor een koffiezetapparaat? · 📷 door Moccamaster · #koffie #moccamaster #coffee #technivorm #koffietijd #koffieleut #filterkoffie #coffeelover #familiebedrijf #ondernemen #ondernemerschap #ondernemer #amerongen

A post shared by Business Insider Nederland (@businessinsidernl) on