Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Zeker 49 doden bij aanslag Moskee in Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland is opgeschrikt door aanslagen op twee moskeeën in Christchurch, daarbij zijn zeker 49 doden gevallen. Vijftig mensen raakten gewond. Volgens premier Jacinda Ardern gaat het om terroristische aanslagen die waren voorbereid. De politie heeft drie mannen en een vrouw gearresteerd. Daarvan is een man een rechts-extremistische Australiër, meldde de Australische premier Scott Morrison.

2. Komt er uitstel van de Brexit?

Het Britse parlement heeft donderdagavond in meerderheid gestemd voor een motie die premier Theresa May opdraagt om uitstel te vragen van de Brexit. Die zou in principe op 29 maart moeten plaatsvinden.

Europese leiders hebben aangegeven dat ze willen weten wat het doel is van het uitstel. Mogelijk dient May haar inmiddels twee keer afgewezen Brexit-deal nog een keer in bij het Britse parlement, vóór de bijeenkomst van EU-leiders op donderdag 21 maart. Als Mays Brexit-deal opnieuw sneuvelt, is het onduidelijk wat er gaat gebeuren.

Premier Mark Rutte vindt het hele proces “doodvermoeiend” worden, zei hij volgens ANP: “Wat heeft het voor zin om nog maanden door te blijven jengelen met elkaar terwijl je nu al twee jaar in dit cirkeltje ronddraait?”

Lees ook op Business Insider

3. Rutte zoekt steun GroenLinks voor klimaatdeal, maar Thieme vindt dat niks

Premier Mark Rutte wil best met GroenLinks en de PvdA gaan praten om een CO2-belasting in te voeren en de energierekening te verlagen, schrijft NU.nl. Dat komt waarschijnlijk niet uit de lucht vallen, want de VVD, CDA, D66 en ChristenUnie dreigen de minimale meerderheid in de senaat te verliezen. Als dat gebeurt, is de coalitie aangewezen op de steun van één of meer oppositiepartijen.

Rutte kan in ieder geval niet op de steun van Marianne Thieme van Partij voor de Dieren rekenen. “Je maakt mensen wijs dat er iets voor het klimaat gebeurt, maar helaas, het is een wet zonder inhoud”, zegt ze tegen het Financieele Dagblad over de Klimaatwet. “De VVD zegt terecht dat de wet alle flexibiliteit biedt. Zoiets zorgt ervoor dat je de kloof tussen burger en politiek alleen maar vergroot.”

4. Huisjesmelker van het Jaar wil schadevergoeding van de SP

Vastgoedman Soner Sari werd twee jaar geleden door SP-jongerenvereniging Rood uitgeroepen tot ‘Huisjesmelker van het Jaar’, maar wil nu zijn geleden schade verhalen op de SP. Volgens Sari werd hij door de benoeming bedreigd en heeft hij tonnen aan advocaten uitgegeven.

“De gevolgen zijn enorm”, zegt hij tegen De Telegraaf. En dat terwijl een rechter vorige maand al oordeelde dat Sari zo’n slechte huurbaas niet is. In een zaak van hem tegen 34 huurders bekeek de rechter of de klachten van de huurders terecht waren, maar er waren weinig grote gebreken aan de woningen te vinden. Ook de huurprijzen waren in veel gevallen niet te hoog: voor één type woning moet hij de huur met 6 euro per maand verlagen.

5. Delftse startup Swapfiets groeit snel door naar 100 duizend klanten voor goedkope ‘leasefiets’

Het gaat goed met Swapfiets, dat fietsen verhuurt voor een vaste prijs vanaf 15 euro per maand. Het aantal abonnees dat in Europa fietsen huurt van het Delftse bedrijf vervijfvoudigde het afgelopen jaar, van 20.000 in 2017 naar 100.000 in 2018. Vooral studenten lijken aan te slaan op het concept van een fiets huren op basis van een maandelijks bedrag. Door de razendsnelle groei wil Swapfiets zich nu ook richten op de zakelijke markt.

6. Handen uit de mouwen voor Bram Schot bij Audi

Sinds 1 januari dit jaar is de Nederlander Bram Schot officieel de baas van het Duitse premium automerk Audi, een dochter van Volkswagen. Schot moet de handen uit de mouwen steken, want Audi kende in 2018 geen topjaar, zo blijkt uit donderdagavond gepubliceerde cijfers.

Afgelopen jaar leverde Audi 1,8 miljoen nieuwe auto’s af, 3,5 procent minder dan een jaar eerder. De omzet bleef vrijwel gelijk, maar de operationele winst daalde met ruim 1 miljard euro naar 3,5 miljard euro.

Schot staat overigens te trappelen om Audi op een nieuw groeipad te zetten. Lees hier over 7 Cruijffiaanse uitspraken van Bram Schot over managen, talent en innovatie

7. Intertoys sluit nog eens 70 winkels

Intertoys gaat nog meer filialen sluiten. 70 winkels gaan dicht bovenop de eerder gemelde 91 filialen die worden afgestoten door de nieuwe eigenaar, de Portugese investeerder Green Swan. Daarmee blijft minder dan de helft over van de 286 winkels van de geplaagde speelgoedketen. Intertoys ging 21 februari failliet als gevolg van een almaar dalende omzet.

8. Tesla introduceert de Model Y: een betaalbare elektrische SUV

De Model 3 van Tesla is nauwelijks op de markt en nu komt het bedrijf alweer met een nieuwe betaalbare elektrische auto voor de middenklasse. Donderdagavond presenteerde CEO Elon Musk de Model Y, een cross-over model dat het midden houdt tussen een SUV en een normale passagiersauto. Het voertuig, met een actieradius van 340 kilometer op een volle accu, moet omgerekend 34.500 euro gaan kosten.

Bekijk hier de video met de belangrijkste kenmerken van de Tesla Model Y

9. Max Verstappen warmt goed op voor start van seizoen

Aankomende zondag is de eerste race van het Formule 1-seizoen in Australië en Max Verstappen warmt alvast goed op. Bij een tweede training zette hij vrijdag de derde tijd neer.  Mercedes-coureur Lewis Hamilton was de snelste.

Lees meer: De pijlsnelle opmars van Max Verstappen – hoe de zoon van twee oud-coureurs een ster in de Formule 1 werd

Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van donderdag: