Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. FNV-top hoopt pensioenkortingen af te wenden met pensioenakkoord

De FNV hoopt met het pensioenakkoord een pijnlijk advies over de financiële positie van pensioenfondsen te kunnen omzeilen. Het advies van de commissie-Dijsselbloem, dat dinsdag naar buiten kwam, vergroot de kans op korting van de pensioen aanzienlijk. Maar dat is alleen relevant als het pensioenakkoord wordt verworpen in het FNV-referendum, aldus voorzitter Han Busker van vakbond FNV.

Tot zaterdag kunnen de circa 1 miljoen FNV-leden online stemmen over het pensioenakkoord.

2. Britse Lagerhuis wil een no deal-Brexit nu echt proberen te blokkeren

Het zou voor de volgende Britse premier weleens onmogelijk kunnen worden om via een no deal-Brexit de Europese Unie te verlaten. Parlementsleden van verschillende partijen zijn van plan wetgeving in te voeren om dat te voorkomen.

Enkele Conservatieve parlementsleden die in de race zijn om Theresa May op te volgen, inclusief koploper Boris Johnson, hebben gezegd dat zij een no-deal Brexit zullen proberen door te voeren op 31 oktober, de huidige exitdatum. Ook als het Parlement tegen is, bijvoorbeeld met een harde stap zoals een schorsing van het parlement.

Lees ook op Business Insider

Oppositiepartij Labour is van plan een stemming te forceren waarmee de parlementsleden controle krijgen over de parlementaire agenda. Het lukte woensdagavond niet om meteen een meerderheid te krijgen voor de motie, omdat er onvoldoende steun bleek van afvallige Conservatieve parlementsleden.

3. VanMoof haalt in no time €2,5 miljoen op via crowdfunding

De crowdfundingcampagne van fietsenmaker VanMoof is nog geen dag live of er staat al 2,5 miljoen euro op de teller. En daarmee zit het Amsterdamse bedrijf meteen aan het wettelijke maximum. VanMoof wil een verdere 5 miljoen euro ophalen bij professionele investeerders om in heel Europa hippe e-bikes aan de man te brengen. Ook heeft het bedrijf een banklening van 12,5 miljoen euro afgesloten, ontdekte Sprout.

4. Beleggersapp BUX haalt €11 miljoen op en komt in juli met gratis aandelenhandel

Beleggersapp BUX heeft in een nieuwe financieringsronde 11,1 miljoen euro opgehaald bij investeerders. Het geld wordt mede gebruikt om in juli de app STOCKS te lanceren in Europa, waarbij particuliere beleggers kunnen handelen in aandelen zonder commissie te betalen. BUX heeft sinds de lancering in 2014 in 9 Europese landen iets meer dan 2 miljoen gebruikers gekregen.

5. Sluiting dreigt voor de Nederlandse winkels van Hudson’s Bay

Begin deze week werd bekend dat Hudson’s Bay de Europese winkels in de etalage heeft gezet. Ook wil een groep aandeelhouders de kwakkelende warenhuisketen van de beurs halen. De Nederlandse winkels blijven vooralsnog open, maar de toekomst ziet er niet rooskleurig uit, zo schrijft het Financieele Dagblad. De langlopende huurcontracten hangen als een molensteen om de nek van de V&D-opvolger. Volgens retailexpert Paul Moers is een faillissement de enige optie om daar onderuit te komen.

6. Fouten bij uitbetaling toeslagen bezorgen Belastingdienst strop van €806 miljoen

De Belastingdienst maakt systematisch fouten bij de uitbetaling van toeslagen, zoals de zorgtoeslag en de huurtoeslag. Uit cijfers die het programma Nieuwsuur heeft opgevraagd blijkt dat er in twaalf jaar tijd 24 miljard euro ten onrechte is uitbetaald. Het gros hiervan is weer teruggestort, maar 806 miljoen euro is bestempeld als ‘oninbaar’.

7. Fastned wil tot €30 miljoen ophalen op de beurs

Snellaadbedrijf Fastned gaat naar de beurs voor 10 euro per aandeel. Daarmee wil de elektrische Shell-concurrent maximaal 30 miljoen euro ophalen. De beursgang wordt overigens een week opgeschoven, naar 21 juni. Dit omdat Fastned alsnog heeft besloten om ook nieuwe aandelen uit te geven. Directeur Michiel Langezaal en mede-oprichter Bart Lubbers zullen zelf geen aandelen verkopen.

8. Coinbase komt met een betaalpas voor cryptomunten

Het handelsplatform voor cryptomunten Coinbase lanceert een debitcard die betalen met bitcoins, ethereum en litecoins mogelijk maakt in de winkel. Sinds woensdag is de Coinbase Card ook in Nederland te gebruiken. In feite betaal je niet met cryptomunten, maar wisselt de kaart – met bijbehorende app – de waarde van cryptomunten om in euro’s. Coinbase rekent ook een commissie per betaling.

9. Fixico haalt €7 miljoen op bij een investeerder uit Silicon Valley

Het Amsterdamse bedrijf Fixico, dat consumenten, leasemaatschappijen en verzekeraars koppelt aan autoschadeherstellers, heeft bij een investeringsronde 7 miljoen euro opgehaald. Met dat geld wil de startup van Derk Roodhuyzen (32) en Mark van Laar (30) uitbreiden naar de rest van Europa. De hoofdmoot komt van Autotech Ventures, een durfkapitaalfonds uit Silicon Valley dat onder meer een belang heeft in Uber-concurrent Lyft. Roodhuyzen noemt Autotech Ventures een “gedroomde partner” en spreekt van de “Formule 1 van het venture capital”.

Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van woensdag:

 

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over ondernemen, carrière, personal finance en technologie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!