Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Minister Halbe Zijlstra heeft behalve dat hij heeft gelogen over zijn ontmoeting met de Russische president Poetin ook zijn eigen draai gegeven aan wát Poetin zei.

Zijlstra bood uitgebreid excuses aan voor zijn leugen, maar benadrukte dat de inhoud van het verhaal wel klopte. Maar volgens bronnen van RTL Nieuws en Shell-topman Jeroen van der Veer, die wel aanwezig was bij de bijeenkomst, heeft de minister een onjuiste eigen interpretatie aan de woorden van Poetin gegeven.

Poetin hield volgens Van der Veer een historische verhandeling over een Groot-Rusland, aldus de Volkskrant. Maar hij zei niet dat hij daar nu weer naar streeft. Zijlstra gaat een zware dag tegemoet, want hij moet zich vandaag in de Tweede Kamer verdedigen voor zijn leugen. Overleeft hij het debat?

2. Hoezo robots die de arbeidsmarkt overnemen? Werkgevers staan te springen om mbo’ers, aldus werk- en uitkeringsinstantie UWV en de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) dinsdag in een verschenen analyse. Tussen maart en augustus 2017 is het aantal mbo-vacatures met 20 procent gestegen tot 248.000.

Vooral in sectoren als toerisme, horeca, detailhandel en de zorg is volop werk. “In de zorg voor ouderen en bij een callcenter willen ze door een levend persoon te woord worden gestaan en in een restaurant tonen ze waardering voor deskundig personeel dat gerechten serveert die door een echte kok zijn bereid”, zegt de woordvoerder van SBB ter toelichting tegen de krant Trouw.

3. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat stelde begin dit jaar een expert aan om fouten in een milieurapportage van Lelystad Airport te corrigeren. Maar die persoon bleek niet onomstreden, zo meldt De Stentor.

Lees ook op Business Insider

De krant ontdekte dat milieuexpert Stefan Morel is getrouwd met Veronica ten Holder. Laat laatstgenoemde nu juist een lid zijn van de ‘onafhankelijke commissie’ die de nieuwe milieurapportage moet beoordelen. Tegen de krant zegt Morel dat hij zich eind januari uit eigen beweging heeft teruggetrokken om “iedere schijn te vermijden” dat hij het oordeel van de commissie kan beïnvloeden.

4. Na de zware verliezen van vorige week zette het herstel op Wall Street, dat vrijdag al werd ingezet, door. De Dow Jones-index eindigde 1,7 procent hoger, de S&P 500 ging 1,4 procent omhoog en technologiebeurs Nasdaq won 1,6 procent. Eerder hadden de Europese beurzen het voor het weekend ingezette herstel ook al doorgezet.

5. Het herstel op Wall Street werd mede veroorzaakt door  het langverwachte infrastructuurplan dat president Trump maandag presenteerde. Hij wil 200 miljard dollar uittrekken voor wegen, bruggen en luchthavens. Lokale overheden en private investeerders zouden daar nog eens 1.300 miljard dollar bovenop moeten doen.

Trump wil in het fiscale jaar 2019 in totaal 4,4 biljoen dollar uittrekken. Behalve naar infrastructuur gaat er als het aan hem ligt ook veel extra geld naar defensie en grensbeveiliging, waaronder de beruchte muur met Mexico. Met zijn plannen stijgen de overheidsuitgaven met honderden miljarden, terwijl hij tijdens de verkiezingscampagne een ‘evenwichtige begroting’ had beloofd.

6. Over de Trumps gesproken, Vanessa Trump is maandag naar het ziekenhuis gebracht. De vrouw van Donald Trump Jr. en schoondochter van de president opende een brief die was gericht aan haar man. Daar bleek wit poeder in te zitten. Uit voorzorg is ze naar het ziekenhuis gebracht. Uit een eerste test bleek dat het poeder ongevaarlijk is.

De Amerikaanse autoriteiten zijn extra voorzichtig als er sprake is van brieven met wit poeder. In 2001 kwam er bij verschillende mediabedrijven en enkele Democratische parlementariërs post binnen die antrax bleek te bevatten. De miltvuursporen kostten vijf mensen het leven.

7. De dagen van Jacob Zuma als president van Zuid-Afrika lijken geteld. De partijtop van regeringspartij ANC heeft na een marathonvergadering van 13 uur besloten hem uit zijn functie te ontheffen, aldus een hoge functionaris. Zuma zou 48 uur de tijd hebben om zelf af te treden.

De 75-jarige Zuma raakte verstrikt in een reeks schandalen, die menig andere politicus allang de kop zouden hebben gekost. Hij kan in principe weigeren op te stappen. Het ANC zou hem dan via een motie van wantrouwen in het parlement opzij moeten schuiven.

8. Ook huisartsen scharen zich achter de aangifte van advocaat Bénédicte Ficq tegen de tabaksindustrie. “Roken is de belangrijkste enkelvoudige verklaring van gezondheidsproblemen en vroegtijdige sterfte in Nederland. Als huisartsen willen we bijdragen aan een gezonde samenleving en daarom steunen we deze aangifte”, aldus Rob Dijkstra, voorzitter van het Nederlands Huisartsen Genootschap.

Strafrechtadvocate Ficq deed in 2016 namens een aantal maatschappelijke organisaties en patiënten aangifte tegen de tabaksindustrie. Onlangs sloten onder meer kinderartsen, verslavingszorg en medische centra zich aan bij de aangifte.

9. Toen hij nog president was luisterde iedereen naar Barack Obama, maar de schilder die nu zijn officiële portret heeft gemaakt duidelijk niet. Obama grapte bij de onthulling van het schilderij dat hij had verzocht om minder grijs haar en minder grote oren, maar dat al zijn wensen met een beroep op artistieke integriteit werden weggewuifd.

Foto: EPA/SHAWN THEW

 

Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug »

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van maandag:

 

Ontvang elke dag rond lunchtijd de beste artikelen van Business Insider in je inbox. Een must-read voor iedereen die op de hoogte wil blijven. Schrijf je hieronder in:

Dagelijkse nieuwsbrief
Ondernemersnieuwsbrief (wekelijks)