Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Albert Heijn gaat warme maaltijden bezorgen

Albert Heijn begint op 11 januari als eerste supermarktketen met het bezorgen van warme maaltijden. In eerste instantie wordt er alleen vers bereid eten bezorgd in een bepaald postcodegebied in Amsterdam. Thuisbezorgd.nl en Deliveroo brengen het voedsel bij klanten thuis.

Met dit initiatief, Allerhande Kookt genaamd, zet de grootgrutter naar eigen zeggen een volgende stap in foodservice. Het bezoek aan de traditionele winkels loopt terug, dus zet Albert Heijn in op nieuwe diensten.

2. Jeff Bezos gaat scheiden na 25 jaar huwelijk

De rijkste man op aarde gaat scheiden. Amazon-topman Jeff Bezos en zijn vrouw MacKenzie gaan na 25 jaar huwelijk uit elkaar, maakten ze woensdag bekend.

De vraag is nu of ze getrouwd zijn in gemeenschap van goederen. In dat geval zou MacKenzie in een klap een van de grootste aandeelhouders van Amazon worden. Overigens zou Jeff al een nieuw liefje hebben: volgens The New York Post is hij aan het daten met voormalig tv-presentatrice Lauren Sanchez.

Lees ook op Business Insider

3. Brits parlement komt in opstand en eist een plan B van May

De regering-May heeft woensdag in het Britse parlement opnieuw een nederlaag geleden. Op de eerste dag van het debat over de Brexit-deal die May met de EU sloot, eiste een meerderheid van de parlementsleden dat de premier binnen drie werkdagen ‘een plan B’ presenteert, als haar deal met de EU wordt afgewezen.

Op 15 januari stemt het Britse Lagerhuis over Mays Brexit-deal en de kans is groot dat die wordt afgewezen. Het Britse parlement probeert alvast meer greep te krijgen op de manier waarop het land uit de Europese Unie treedt.

4. Apple schroeft de iPhone-productie naar verluidt terug

Het is geen lekker kwartaal voor Apple. Het techconcern verloor honderden miljarden aan beurswaarde, kwam met de eerste omzetwaarschuwing in 17 jaar en zou nu ook de iPhone-productie met 10 procent hebben verlaagd. Dat schrijft de Japanse krant Nikkei Asian Review.

Analisten vrezen daarnaast dat de iPhone XR een flop is, maar daar wil topman Tim Cook niks van weten. “Al vanaf het moment dat we de XR verkopen is het elke dag de populairste iPhone. Elke dag weer”, zei hij tegen de Amerikaanse tv-zender CNBC.

5. Takeaway nu groter in Duitsland dan in Nederland

Maaltijdbezorger Takeaway heeft in het vierde kwartaal meer bestellingen verwerkt in Duitsland dan in Nederland. Dat is voor het eerst, meldt het bedrijf van Jitse Groen.

In Duitsland werden er 9,4 miljoen orders geplaatst, tegenover 8,8 miljoen in Nederland. Overigens maakte Takeaway in december bekend de grootse concurrent op de Duitse markt, Delivery Hero, over te nemen voor 930 miljoen euro.

6. Onlinebank N26 haalt 300 miljoen dollar op

Tien maanden geleden haalde het Duitse fintechbedrijf N26 160 miljoen dollar op en nu is het alweer raak. Een groep investeerders onder leiding van het Amerikaanse Insight Venture Partners pompt nog eens 300 miljoen dollar in de onlinebank, waarmee gebruikers in vijf minuten een rekening kunnen openen via hun smartphone. N26 heeft ruim 2,3 miljoen klanten in 24 landen en wil de komende jaren wereldwijd snel groeien.

7. Gemeentelijke lasten gaan fors omhoog door hogere afvalstoffenbelasting

De gemeentelijke woonlasten stijgen dit jaar forser dan voorgaande jaren. Huurders gaan 5,4 procent meer betalen en huizenbezitters 4,3 procent, zo blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen onder 37 grote gemeenten.

De stijging valt hoger uit dan voorheen. Dat komt vooral doordat het Rijk de afvalstoffenbelasting met 139 procent verhoogt. Gemeenten berekenen dat door aan hun inwoners. Daardoor stijgt de afvalstoffenheffing voor het inzamelen en verwerken van afval dit jaar 6,1 procent.

8. Winkeliers kunnen geld nog gewoon meegeven aan het failliete SecurCash

Afgelopen dinsdag werd geldtransporteur SecurCash Nederland alsnog failliet verklaard, maar dat betekent niet dat winkeliers met zakken vol cash blijven zitten. RCCS Waardetransport uit Waddinxveen neemt duizenden geldtransporten over. “Het geld kan wordt deze maand nog opgehaald”, zegt de directeur van RCCS tegen Business Insider. “Er zit mogelijk een vertraging in de verwerking.”

Lees meer: Dit zijn de 4 meest gestelde vragen van winkeliers over geldtransport na het omvallen van Securcash

9. Kidnappers eisen 9 miljoen euro voor vrouw van steenrijke Noorse zakenman

De vrouw van een van de rijkste mannen van Noorwegen is ontvoerd. De 68-jarige Anne-Elisabeth Falkevik Hagen is op 31 oktober verdwenen uit het familiehuis in de buurt van Oslo. Zij is de vrouw van investeerder Tom Hagen, een van de tweehonderd rijkste mensen van het land.

Sindsdien zijn er geen tekenen van leven meer geweest van Anne-Elisabeth Falkevik Hagen, maar ook geen aanwijzingen dat ze dood is. Er is een losgeld geëist in cryptovaluta van omgerekend 9 miljoen euro. Concrete verdachten zijn momenteel niet in beeld.

 

Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren.

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van woensdag:

 

Volg Business Insider Nederland ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!