Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Hema zegt franchisenemers de wacht aan: ruzie om mislukte overname

Hema wil van zijn franchisenemers af, schrijft het Financieele Dagblad. Dat heeft de winkelketen duidelijk gemaakt in een brief aan de bestuurders van zijn franchiseorganisatie die het FD heeft ingezien. Gezamenlijk runnen deze ondernemers 24 Hema-filialen die ze, als het aan Hema ligt, kwijtraken.

De franchisenemers en Hema liggen al jaren in de clinch. De ondernemers weigeren meer bij te dragen aan de kosten voor internetverkopen. Volgens Hema heeft die koppigheid de overname van Hema door het Belgische Core Equity doen mislukken. Investeringsmaatschappij Lion Capital, de eigenaar van Hema, leurt al enige tijd met de winkelketen.

2. Britten willen zelf laatste woord over Brexit

Een groot deel van de Britse bevolking wil het laatste woord over Brexit, blijkt uit een nieuwe uitgebreide poll. Tegelijkertijd groeien de zorgen over een no deal-Brexit, waar het Verenigd Koninkrijk nu op af lijkt te stevenen.

45 procent van de Britten vindt nu dat er gestemd moet worden over de uiteindelijke Brexit-deal, blijkt uit een poll van onderzoeksbureau YouGov. Afgelopen december wilde 33 procent hiervoor naar de stembus. De poll wees ook uit dat de meerderheid zou ‘blijven’ als er gestemd zou moeten worden over een exit uit de EU.

Lees ook op Business Insider

LEES OOK: Deze grafiek laat zien waarom een no deal-Brexit ook voor Nederland een ramp is

3. Saudi-Arabië boycot Canada… maar blijft olie exporteren

In de diplomatieke rel met Canada over de mensenrechtensituatie in Saudi-Arabië treden de Saudi’s stevig op: de Canadese ambassadeur is uitgezet, Saudische studenten met een beurs moeten Canada verlaten en Saudische staatsinvesteringsfondsen hebben de opdracht gekregen Canadese bezittingen te verkopen.

Maar één ding doet Saudi-Arabië niet: het stopzetten van de olieleveranties aan Canada, zo bleek donderdag uit uitspraken van de Saudische energieminister. Dit suggereert dat de door kroonprins Mohammed bin Salman zo gewenste diversificatie van de Saudische economie nog altijd meer een wens dan realiteit is.

4. Turkse lira in vrij val

Het gaat niet goed met de Turkse lira. De munt is deze week in een vrije val beland tegenover de dollar en de euro. In een week tijd is de Turkse munt met zo’n 15 procent in waarde gedaald. Vrijdagochtend kreeg je 6,69 lira voor een euro.

Directe aanleiding zijn de opgelopen spanning tussen de Verenigde Staten en Turkije, onder meer over het vasthouden van een Amerikaanse evangelische dominee. De regering van Donald Trump dreigt terug te slaan met sancties.

Maar onderliggend speelt er meer. Valuta-expert Laurens Maartens stelt op Business Insider dat de lira al jaren wordt uigehold door hoge inflatie en dat de Turkse centrale bank orde op zaken moet stellen. Dat is echter lastig met de toenemende invloed van president Erdogan op het monetaire beleid van Turkije.

Lees hier de analyse: Gaat de Turkse lira door het putje?

5. IT-bedrijf TransIP van Bunq-oprichter Ali Niknam 2 keer zo groot door overname

Ali Niknam is dezer dagen vooral bekend van fintechstartup Bunq, maar hij was eerder oprichter van hostingbedrijf TransIP uit Leiden. Dat bedrijf neemt nu concurrent IT-Ernity over en wordt daarmee twee zo groot. Samen beheren TransIP en IT-Ernity 14 procent van de domeinnamen en zijn daarmee marktleider in Nederland, zegt Niknam tegen het FD.

De ondernemer met Iraanse roots gebruikt de winst uit TransIP om het verlieslatende Bunq te financieren. Niknam stak zelf al meer dan 40 miljoen euro in de onlinebank, die hij in 2012 oprichtte.

6. Ryanair: Nederlandse vluchten gaan door, ondanks staking

Hoewel de rechtbank Haarlem piloten van de Ierse prijsvechter Ryanair donderdag groen licht gaf om te gaan staken, heeft dit toch geen gevolgen voor Nederlandse vluchten van de maatschappij. Ryanair stelt in een verklaring dat 22 vluchten van en naar Eindhoven Airport vrijdag doorgaan, omdat er vervangende piloten vanuit het buitenland worden ingezet.

7. Overlijden Wille Dille: Haagse burgemeester om tafel met OM en politie

De Haagse burgemeester Pauline Krikke gaat vrijdag om tafel met de top van het Openbaar Ministerie en de politie over het overlijden van het PVV-raadslid Willie Dille. “Dille gaf aan ontvoerd, verkracht en bedreigd te zijn. Ik heb daarover toen gesproken met de politie, bemiddeld in het contact met de politie en er herhaaldelijk op aangedrongen dat ze aangifte zou doen”, zegt de burgemeester.

Dille (53) maakte woensdagavond een eind aan haar leven. Ze kwam de dagen ervoor in het nieuws nadat ze op Facebook een filmpje had geplaatst waarin ze zei te zijn ontvoerd, verkracht en mishandeld door moslims. Ze zei ook dat de tot moslim bekeerde Haagse ex-PVV’er Arnoud van Doorn erachter zou zitten.

8. Cryptoleningen plots zeer gewild: gokken speculanten op koersdalingen?

Vrijdagochtend was het redelijk rustig op de cryptomarkt. De bitcoin bleef hangen rond een niveau van iets ongeveer 6.500 dollar. Maar de trend is sinds twee weken negatief.

De gehele cryptomarkt belandde woensdag qua marktwaarde op een dieptepunt van 220 miljard dollar. De bitcoin is in een week tijd zo’n 16 procent van z’n waarde kwijtgeraakt.

Maar dat is niet voor alle cryptospecialisten slecht nieuws. De New Yorkse handelsfirma Genesis Global Trading startte eerder dit jaar een dienst voor leningen in cryptovaluta. Afgelopen dinsdag werd voor liefst 30 miljoen dollar aan cryptoleningen geplaatst bij beleggers.

Normaal gesproken leent Genisis zo’n 2 miljoen dollar per dag uit. De leningen bieden speculanten een manier op te gokken op koersdalingen van cryptomunten. Wie nu leent, en later bitcoins en andere valuta tegen een lagere koers kan kopen om leningen af te lossen, kan daarmee geld verdienen.

 

Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug »

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van donderdag:

 

Business Insider Nederland is er nu ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!